Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ADAT – Információ – Tudás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ADAT – Információ – Tudás"— Előadás másolata:

1 ADAT – Információ – Tudás
Az információmenedzsment alapösszefüggései

2 Feladat Gyűjtsenek mellékneveket és igéket az adat és az információ szavakhoz! Milyen az adat/információ? Mit lehet velük csinálni?

3 Menjenek a weboldalra és gyűjtsenek tovább!

4 Adat és Információ Az adat, az értelmező szótár definíciója szerint - a "valakinek vagy valaminek a megismeréséhez, jellemzéséhez hozzásegítő tény, részlet". Tudományos és Köznyelvi Szavak Magyar Értelmező Szótára. Bencsik Andrea: ítélet és összefüggés nélküli objektív tény, jelek összessége. Bencsik Andrea: A tudásmenedzsment emberi oldala. Miskolc:Z-Press Kiadó Kft, p. Az információ, az "értelmezett adat", amelynek legfontosabb ismérve, hogy bizonytalanságot, határozatlanságot oszlat el. megkülönböztető jelnek tekinti, a közlés tárgyának tartják, minden információ, ami változást okoz az emberi tudatban

5 Feladat Keressenek további meghatározásokat! Használjanak nyomtatott és internetes forrásokat is. Próbáljanak meg különféle tudományterületek (informatika, közgazdaságtan, biológia stb.) fogalom meghatározásait keresni!

6 Hogyan lesz az adatból információ?
Hogyan lesz az információ tudás?

7 Adat-Információ-Tudás
Manuel Castells így írja le e három fogalom összefüggéseit: „Maga az információ az adatok szervezett halmaza, amelyet kommunikációs célokra formáltak valamely osztályozási szempont szerint. A tudás pedig olyan állítások halmaza, amelyek abból a folyamatból születnek, amikor az emberi elmét egy megfigyelhető jelenség megértésére használjuk.” Castells, Manuel: A tudás világa: Manuel Castells és Martin Ince beszélgetése. Bp.:Napvilág Kiadó, p.

8 Z. Karvalics László „A magasabb pszichikus funkciók, az idegrendszeri, a tudat, az elme működésének jelenségcsaládja egy komplexitási tengely mentén kontinuumot alkot.” Az összefüggő, egymásba ágyazott műveletek és mintázatok, sémák hihetetlen nagyságrendű és bonyolultságú rendszerét igen nehéz „belegyömöszölni” az adat-információ-tudás hármasába, és megérteni annak összetett működését. Z. Karvalics László: Információs, tudás, társadalom, gazdaság, technológia: az egységes terminológia felé.

9 Adat, információ, tudás és bölcsesség piramisa és a feldolgozás és felhasználás szintjei
Basic Knowledge Concept. Trainmor-knowmore honlapja <

10 Feladat Keressenek az adat-információ-tudás-bölcsesség piramisának további ábrázolásait. Miben különböznek? Mi a közös bennük?

11 T.D. Wilson: Csak az információt lehet menedzselni!
„Bár a tudás évezredek óta a legkülönfélébb formákban manifesztálódik, az egyén számára releváns tudás az egyén elméjében keletkezik, és ott hasznosul.” Wilson, T.D: Nonsense of knowledge management In: Information Research, Vol. 8 No. 1 < 1/paper144.html>

12 Az információ gondolat térképe
Készítsenek csoportban hasonló gondolattérképet!

13 Házi feladat Milyen információra van szükségük a tanulmányaik elvégzéséhez? Írjon le legalább 4 csoportot/típust és ezekhez legalább 4 példát!


Letölteni ppt "ADAT – Információ – Tudás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések