Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Településrendezési, településképi aktualitások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Településrendezési, településképi aktualitások"— Előadás másolata:

1 Településrendezési, településképi aktualitások
Dusa Zsuzsanna állami főépítész Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal

2 Előzmények: 2016. július 23. hatályba lép a településkép védelméről szóló évi LXXIV. törvény (továbbiakban: TvT.) Célja: a települések sajátos településképének védelme társadalmi bevonás és konszenzus által egy önkormányzati rendeletben, egyértelműen kerüljön meghatározásra 2017. december 30. hatályba lép a TvT. végrehajtási rendeleteként a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8) Kormányrendelet (továbbiakban: EljR.) módosítása meghatározza a településkép védelmét biztosító TAK és a helyi településképi rendelet tartalmi követelményeit, egyeztetésük módját, és az eljárásrendeket.

3 Szemléletváltás az építésügyben, melynek elemei:
Szélesebb körű társadalmi bevonás (a társadalmasítás intézménye magasabb szintre lép) Helyi értékek fokozott védelme (településkép védelem erősítésével) Közérthető, kevés számú jogszabály (egy eljárási kódex) Települési főépítészi hálózat erősítése, új jogosítványok (FŐÉPÍTÉSZ NÉLKÜL NEM LEHET!) Nagyobb szakmai autonómia biztosítása (a települési főépítész dönthet a tartalmi elemekről, növekvő szakmai felelősség) Új digitális egyeztető felület, térinformatikát és kiadványszerkesztőt is tartalmazó webes alapú kiadványszerkesztő alkalmazás minden települési főépítész számára

4 A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény

5 A településkép védelme
A törvény célja: A hazai városok és községek sajátos településképének védelme és alakítása társadalmi bevonás és konszenzus által. Egy önkormányzati rendeletben kerüljenek egyértelműen megállapításra a településkép védelmének elemei A településképi követelmények alkalmazásának felelősségi viszonyai egyértelműen legyenek meghatározva Széleskörű tájékoztatás biztosítása a településképi követelményekről A településkép védelmének és alakításának eredményes érvényesülése az építmények tervezése és kivitelezése során.

6 A településkép védelme
A helyi építési szabályzat településképi követelményeit, valamint az építészeti örökség helyi védelméről szóló, a reklámok, reklámberendezések és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról szóló, és a településképi véleményezési, illetve a településképi bejelentési eljárás sajátos jogintézményekről szóló önkormányzati rendeletet szeptember 30-ig lehet alkalmazni. Új településképi követelményt csak a településképi rendeletben lehet meghatározni.

7 A településkép védelme
A települési önkormányzat a településkép védelmét önkormányzati rendeletben (településképi rendelet) a) településképi követelmények meghatározásával , b) településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer alkalmazásával , c) önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával biztosítja. A településképi követelmények az Étv.-nek a településrendezési feladatok megvalósítását biztosító egyik sajátos jogintézménye.

8 A településkép védelme
A településképi rendelet az építési tevékenységgel érintett építmények – ideértve a sajátos építményfajtákat is – településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára, a – településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb helyi adottság miatt – településképi szempontból meghatározó területekre, az Étv. szerinti helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére, a reklámok, reklámberendezések, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó településképi követelményt tartalmazhat .

9 A településkép védelme
A településképi rendelet szakmai megalapozása érdekében településképi arculati kézikönyv (a továbbiakban : kézikönyv) készül. A kézikönyv és a településképi rendelet az egy település által önállóan foglalkoztatott települési főépítész vagy több település által közösen foglalkoztatott térségi főépítész (a továbbiakban együtt: önkormányzati főépítész) közreműködésével készül.

10 A településkép védelme
A kézikönyv egyeztetése során a Magyar Építész Kamara, a településképi rendelet egyeztetése során az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal véleményét ki kell kérni. A kézikönyv és a településképi rendelet megalkotása során gondoskodni kell – kormányrendeletben meghatározott módon – a széleskörű társadalmi bevonásról és a nyilvánosság biztosításáról.

11 A településkép védelme
Az önkormányzat a településképi követelmények megvalósulása és ennek részeként a helyi építészeti örökség megóvása érdekében önkormányzati támogatási és ösztönző rendszert vezethet be és alkalmazhat, amelynek részletes tartalmát a településképi rendelet határozza meg. A településképi követelményeknek az egyedi építési beruházásoknál való alkalmazását – a hatósági eljárásoktól független – önkormányzati településkép-érvényesítési eszközök segítik elő: tájékoztatás és szakmai konzultáció biztosítása, településképi véleményezési eljárás, településképi bejelentési eljárás, településképi kötelezés.

12 A településkép védelme
Az önkormányzat polgármestere településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel - a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti. Az önkormányzat képviselő-testülete (közgyűlése) a településképi rendeletben a településképi követelmények megszegése vagy végre nem hajtása esetére e magatartás elkövetőjével szemben forintig terjedő bírság kiszabását rendelheti el (településképi bírság). ft helyett Ft-ig terjedhet

13 A településkép védelme
A településképi rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az egyéb önkormányzati rendeletben szereplő e törvény szerinti településképi követelményeket, településképi önkormányzati támogatási és ösztönző rendszert, valamint az önkormányzati településkép-érvényesítési eszközöket e törvény erejénél fogva nem lehet alkalmazni.

14 Településfejlesztés, településrendezés eszközei
- Településfejlesztési koncepció - Integrált település-fejlesztési stratégia Településrendezés Településszerkezeti terv Helyi építési szabályzat, szabályozási terv Önálló önkormányzati rendeletek Helyi értékvédelem Reklám Településképi bejelentés Településképi véleményezés Településképi kötelezés Településrendezési eszközök, melyek az építtetőt kötelezik

15 Településkép-védelem új eszközei
Településképi Arculati Kézikönyv Településképi rendelet: Helyi értékvédelem Településképi követelmények: Területi építészeti és egyedi építészeti Reklám Műszaki berendezések Településkép-érvényesítési eszközök: Településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció Településképi bejelentés Településképi véleményezés Településképi kötelezés Településrendezés Településszerkezeti terv  Helyi építési szabályzat, szabályozási terv

16 Az új tervfajták ismertetése, a tervi hierarchia az EljR. 3. § alapján:

17 Településképi Arculati Kézikönyv (TAK) főbb jellemzői
Települési főépítész koordinálásával, szakemberek bevonásával készül, elsősorban a helyi társadalom minél szélesebb spektrumához szól, a lakosság tájékoztatását szolgálja, képes, színes, szemléletformáló kiadvány. Meghatározza a település településképi jellemzőit, a településképi szempontból egymástól jól elkülöníthető településrészeket, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, és a településképhez illeszkedő építészeti elemeket. Elkészítésében résztvevők, együttműködő partnerek: helyi polgárok, civil szervezetek, lokálpatrióták építészek, településtervezők, szakágak képviselői települési főépítész munkatársai Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkárság, Állami Főépítész Lechner Tudásközpont (egyeztető felület, kiadvány- és térkép szerkesztő alkalmazás biztosítása, technikai segítségnyújtás a készítés során) települési főépítész

18 Arculati kézikönyv

19 Arculati kézikönyv

20 Arculati kézikönyv

21 Arculati kézikönyv

22 Arculati kézikönyv

23 Arculati kézikönyv

24 Arculati kézikönyv

25 Arculati kézikönyv

26 Arculati kézikönyv TAK – elfogadás normatív határozattal
Közzététel az elfogadást követő 15 napon belül, rövid közérthető összefoglaló kíséretében: - elérhetővé teszi: az önkormányzati honlapon hirdetményben, és az önkormányzat hivatalában nyomtatásban; - megküldi: Lechner Tudásközpontba, az állami főépítészi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalnak, - a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala építésügyi osztályának, vagy - megküldés helyett: szerkeszthető digitális formátumban a jegyzőkönyvvel együtt mint elektronikusan hitelesített dokumentumot elérhetővé teszi.

27 Arculati kézikönyv A véleményezési eljárás szakaszai:
Ellenőrzés: jogszabályi összeütközés esetén az állami főépítész kezdeményezi a törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását. Monitorozás: Az önkormányzat honlapján nyilvános értékelő felület, települési főépítész évente 1 alkalommal a beérkezett véleményeket kiértékeli és ismerteti a képviselő- testülettel.

28 Településképi rendelet
A helyi településképi rendelet: TvT. 3. § (1) bekezdése alapján: „a településképi rendelet a) az építési tevékenységgel érintett építmények - ideértve a sajátos építményfajtákat is - településképhez való illeszkedését biztosító anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására és a zöldfelületek kialakításának módjára, b) a - településszerkezet, táji környezet, településkarakter vagy egyéb helyi adottság miatt - településképi szempontból meghatározó területekre, c) az Étv. szerinti helyi építészeti örökség egyedi és területi védelmére, védetté nyilvánítására és a védettség megszüntetésére, d) a reklámok, reklámhordozók, cégérek és egyéb műszaki berendezések elhelyezésére és alkalmazására, illetve tilalmára vonatkozó településképi követelményt tartalmazhat”.

29 Településképi rendelet
A településképi rendeletre vonatkozó általános szabályok az EljR. alapján: EljR. 22. § (1) bekezdése szerint „a településképi rendelet állapítja meg a) a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelmét (a továbbiakban: helyi védelem), illetve a védelem megszüntetését, b) a településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból meghatározó területeket, c) a településképi követelményeket. (3) A településképi követelmény lehet a) területi építészeti, b) egyedi építészeti és c) a reklámhordozókra, reklámberendezésekre, cégérekre és reklámhordozásra alkalmas egyéb műszaki berendezésre (a továbbiakban együtt: reklámhordozók), továbbá az egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó követelmény”.

30 Településképi rendelet
A helyi településképi rendelet végrehajtásának érvényesítő eszközei A településkép-érvényesítési eszközök: a) a településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció, b) a településképi véleményezési eljárás, c) a településképi bejelentési eljárás, d) a településképi kötelezés.

31 Településképi rendelet
Szakmai konzultáció (szakmai tájékoztatás) – kérelemre – 8 napon belül A települési önkormányzat a településképi rendeletben a szakmai konzultációt kötelezővé teheti. A szakmai konzultáció a hatályos településrendezési eszközben található követelményekre is kiterjedhet. Önkormányzati főépítész, illetve amennyiben önkormányzati főépítész folyamatos foglalkoztatására nem kerül sor, a polgármester feladata. Emlékeztető - rögzíteni kell a felvetett javaslatok lényegét, valamint az önkormányzati főépítész vagy a polgármester lényeges nyilatkozatait. Nyilatkozatok kötik a települési önkormányzatot a településképi véleményezési, bejelentési és kötelezési eljárás során.

32 Településképi rendelet
Átmeneti és záró rendelkezések módosulásai A augusztus 8-án hatályos OTÉK településrendezési követelményeinek, jelmagyarázatának és tartalmi követelményeivel elkészített és elfogadott hatályban lévő TrT december 31-ig alkalmazható. Ha a település vonatkozásában az OTÉK augusztus 6-án hatályos szabályaira épülő településrendezési eszköz hatályos, a hatósági eljárások során az OTÉK augusztus 6-án hatályos településrendezési követelményeit (II. és III. fejezet) és jelmagyarázatát, valamint az ezekhez kapcsolódó értelmező rendelkezéseket kell figyelembe venni.

33 Dusa Zsuzsanna állami főépítész
Köszönöm a figyelmet Dusa Zsuzsanna állami főépítész


Letölteni ppt "Településrendezési, településképi aktualitások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések