Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógépes hálózatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógépes hálózatok"— Előadás másolata:

1 A számítógépes hálózatok
 Minden jog fenntartva

2 A számítógépes hálózat
A hálózat legtöbbször egy központi számítógépből és a hozzá kapcsolódó munkaállomásokból áll. A központi számítógépet szervernek nevezzük. A számítógépes hálózatra csatlakoztatott minden számítógépet - a szerverek kivételével - munkaállomásnak vagy kliensnek nevezünk. A munkaállomás lehet a hagyományos értelemben vett személyi számítógép vagy az úgynevezett terminál Terminál - Önállóan nem tud dolgozni, csak ha kapcsolódik a szerverhez (Nincsenek saját erőforrásai) Személyi számítógép – Tud önállóan dolgozni. A szervert legtöbbször csak adattárolásra használja. A hálózathoz szükség van: - operációs rendszerre, - hálózati kártyára, - átviteli közegre, - kapcsoló elemekre.

3 A hálózatok funkciói: 1. fájlok megosztása (dokumentumok, képek...), 2. perifériák megosztása (nyomtatók, szkennerek...), 3. internet megosztása, 4. megbízhatóság növelése (rendszergazda-felhasználók jogosultsága). A munkahelyeken, iskolákban a számítógépek legtöbbször hálózatot alkotnak. A számítógép-hálózat védelme érdekében belépéskor felhasználói névvel és jelszóval kell azonosítanunk magunkat. A felhasználók legtöbbször nem egyenrangúak. A felhasználói név alapján dől el, hogy mit tehetünk és mit nem. A hálózat biztonságos üzemeltetéséért a rendszergazda a felel.

4 kiterjedés, nyilvánosság, adatátvitel közege, sebessége, topológia
A hálózatok csoportosítása A számítógépes hálózatokat többféle szempont szerint csoportosíthatjuk: kiterjedés, nyilvánosság, adatátvitel közege, sebessége, topológia Kiterjedés Ez esetben jellemzően az összekapcsolt gépek száma és kiterjedtsége a döntő. Kiterjedtség szerint négy kategóriát szokás megkülönböztetni, a személyes (PAN), a helyi vagy lokális hálózatokat (LAN), a városi hálózatokat (MAN), illetve a kiterjedt hálózatokat (WAN). Nyilvánosság zárt hálózatok: felépítésük nem publikus, azt a hálózat gyártója és felhasználója titokként kezeli, nem hozza nyilvánosságra. A külső felhasználó számára nem ismert a hálózathoz való csatlakozás feltételrendszere, a hálózat működése, sem szolgáltatásai. Pl. banki, katonai rendszerek nyílt rendszerek: felépítése, működése, használatának hardver és szoftver feltételei megismerhetők a nagyközönség számára, azaz teljesen nyilvánosak. Más hálózatok is kapcsolódhatnak hozzájuk. Pl. Internet

5 Adatátviteli közeg Vezetékes hálózati technológiák
A vezeték fizikai felépítése alapján több fajtát különböztetünk meg. Ezek fizikai tulajdonságai erőteljesen befolyásolják alkalmazhatóságukat. Elektromos jelek továbbítására leggyakrabban a koaxiális kábelt és a sodort kábelt használják. Általában nagyobb adatátvitelt lehet elérni az optikai kábelek segítségével. De ezek kiépítése sokkal költségesebb. Vezeték nélküli hálózati technológiák Az adatátvitel egyre elterjedtebb formája a vezeték nélküli (angol kifejezéssel wireless) technológia. Az elnevezésből kiderül, hogy a gépek ilyen jellegű összekötése esetén nincs szükség vezetékekre, az adatátvitel a levegőn keresztül történik. Ilyen technológiák a rádiófrekvenciás átvitel (pl. a Bluetooth), a mikrohullámú átvitel (pl. WiFi), az infravörös (IR) átvitel, vagy a látható tartományba eső (azaz fény-) átvitel, pl. a lézeres adatátvitel.

6 Topológia sín gyűrű fa csillag
A legelterjedtebb topológiák a következők: Bus (sín): A gépek egy közös átviteli közegre csatlakoznak. Ring (gyűrű): A gépek egy gyűrűre vannak felfűzve. Tree (fa): Bármely két összekötött gép között egy és csak egy útvonal van. Star (csillag):Minden gép csak a központi géppel van összekötve. sín gyűrű fa csillag

7 Fogalmak A modem (a modulátor és demodulátor szavakból összetett szó) egy olyan berendezés, ami a digitális jelet analóg információvá, illetve a másik oldalon újra digitális információvá alakítja. Az eljárás célja, hogy a digitális adatot analóg módon átvihetővé tegye. Repeater (jelismétlő) Egyszerű jelerősítést végez, azaz a fizikai méretkorlátok átlépését oldja meg. A beérkező jeleket újra digitalizálja, így a jeltorzulást is kiküszöböli. Bridge (híd) Egy tárolva továbbító eszköz. Beolvassa a teljes keretet, ellenőrzi, majd a célállomás hálózatába továbbítja és így nem terheli a többi hálózati részt. Feloldja az időkorlát problémáját. Csak azonos típusú hálózatok köthetők össze vele. Router (forgalomirányító) Ellátja a bridge funkcióját, emellett azonban útvonalválasztást is végez. Emiatt képes eltérő típusú hálózatokat is összekapcsolni. Gateway (átjáró) A teljes OSI modellt átfogja és bármelyik szinten képes protokoll átalakítást végezni. Hálózati kártya: Olyan bővítőkártya, melynek segítségével két számítógép vezetékek, esetleg további hálózati csatolóeszközök segítségével összekapcsolható. HUB: Általánosan használt hálózati csatolóeszköz a hálózatba kötött eszközök összekapcsolásához. Tipikus alkalmazási területei a csillag topológiájú LAN-ok. Forrás: informatika.gportal.eu, tudasbazis.sulinet.hu, tankonyvtar.hu, Pixabay, Google; Készítette: Kékesi J.


Letölteni ppt "A számítógépes hálózatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések