Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere"— Előadás másolata:

1 A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
kereső: szakgimnázium Az élőlények anyagcseréje - Eszközcsomag minta (szakgimnázium) A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere Az ember tápcsatornája Egészséges táplálkozás

2

3

4

5

6

7

8

9 1. Étkezzünk változatosan
1. Étkezzünk változatosan! A sokszínű étrend lehetővé teszi, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezetünk. 2. Fogyasszunk kevesebb állati zsiradékot. A főzéshez, sütéshez inkább olajat használjunk. 3. Fogyasszunk kevesebb sót! A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk. 4. Csak az étkezések befejező fogásaként együnk édességeket, süteményeket, soha ne étkezések között, főleg nem helyettük! Ahol lehet, cukor ne használjunk cukrot!. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem üdítőitalokat, szörpöket. 5. Fogyasszunk napi 0,5 Iiter tejet, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejterméket! 6. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt. zöldségfélét!

10 7. Köretnek készítsünk inkább nyers vagy párolt zöldséget, mint rizst vagy tésztát! Fogyasszunk barna kenyeret! 8. Napi 4-5 étkezésre osszuk szét a táplálékbevitelt! Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve. nem kapkodva. 9. A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. 10. Nincsenek tiltott táplálékok. csak kerülendő mennyiségek! 11. A helyes táplálkozás kedvező hatásait hatékonyan egészíti ki a rendszeres testmozgás. 12. A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag felhasználását. Rendszeresen mérjük meg testtömegünket, ezzel is ellenőrizzük magunkat.

11 Testkép, testépítés, táplálék kiegészítők kockázatai
Táplálkozási problémák (anorexia, bulémia, stb.) Diéta. Fogyókúra Dohányzás káros hatásai, leszokás nehézségei Halál - mi van a halál után - különböző vallások/népek hite szerint Az elmúlt 200 évben kihalt fajok Dinoszauruszok kihalása és okai Esőerdők pusztulása, okai Vulkánkitörések a történelemben Földrengések a történelemben Élet utáni kutatás - lehetséges helyszínek, eddigi eredmények Mik az élet kialakulásának feltételei Járványok a történelemben Klónozás, mesterségesen előállított szövetek és szervek a gyógyászatban


Letölteni ppt "A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere"

Hasonló előadás


Google Hirdetések