Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GRASSROOTS Gyermekvédelem

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GRASSROOTS Gyermekvédelem"— Előadás másolata:

1 GRASSROOTS Gyermekvédelem

2 A gyermekbántalmazás A gyermekbántalmazás lényege a gyermekkel szembeni bárminemű rossz bánásmód egy szűk közösségen (családon) belül, amelynek szerepe éppen a gyermek védelme lenne. Jó vagy rossz bánásmódon azt értjük, hogy milyen mértékben teljesülnek a gyerek szükségletei. A fejlett társadalmakban az élőlények jogait törvények szabályozzák, biztosítják, így a gyerekek jogait is. Amennyiben ezek a jogok sérülnek, akkor beszélhetünk gyermekbántalmazásról.

3 Gyermek jogai Első helyen szerepel az alapvető szükségletek:
Táplálkozáshoz, Egészséghez, Életkorának megfelelő különleges biztonsághoz, Különböző ártalmak elleni védelemhez való jog.

4 Bántalmazás okai A gyermek szeretetének és elfogadásának hiánya
A felnőtt probléma megoldó képességének alacsony foka Megélhetési nehézségek Túlhajtottság Alkoholizmus Depressziós betegségek Családi krízisek

5 Bántalmazás fajtái Fizikai bántalmazás Elhanyagolás Lelki bántalmazás
Szexuális bántalmazás

6 Fizikai bántalmazás A legismertebb és leggyakoribb bántalmazási forma.
Az egyszerű pofontól az eszközökkel végzett bántalmazásig sok minden előfordul. Bántalmazás jelei: A gyereken kék-zöld foltok, sebek jelennek meg. Ezek a nyomok olyan helyen vannak, amik nem származhatnak természetes dolgoktól. Ha a gyermek egy felnőtt közeledtére maga elé emeli a kezét védekező tartásban. Ha egy gyermek a korához mérten túlságosan készséges, „szolgalelkű”.

7 Elhanyagolás Éheztetés Alultápláltság
Egészségügyi ellátásának elmulasztása Szeretet hiány Egyedül hagyás hosszabb időre az üres lakásban

8 Lelki bántalmazás A szeretet feltételhez kötése-”akkor szeretlek, ha gólt rúgsz a meccsen”. A gyermek leadott teljesítményének figyelmen kívül hagyása. Megszégyenítés Megalázás Gúnyolódás A gyermeket folyamatosan lekicsinylő, negatív megjegyzésekkel illeti.

9 Szexuális bántalmazás
Fajtái: Nemi erőszak Szexuális játékok Zaklatás Általában egy családtag, vagy a családhoz nagyon közelálló személy az elkövető.

10 Drogok, dohányzás, alkohol
Minden olyan szer, vagy anyag, amely tudatmódosulást, az önkontroll elvesztését eredményezi, káros a szervezetre. A szülők által fogyasztott tudatmódosító szerek is veszélyesek a gyerekekre közvetetten, vagy akár közvetlenül is. A gyerekeknél a korai dohányzás is tudatmódosításnak számít. Mind a szülőket, mind a gyerekeket megfelelően tájékoztatni, felvilágosítani szükséges ezen szerek káros hatásáról.


Letölteni ppt "GRASSROOTS Gyermekvédelem"

Hasonló előadás


Google Hirdetések