Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő."— Előadás másolata:

1 Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő

2 Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének szabályozása a közigazgatási hatóság eljárás és szolgáltatás általános szabályiról szóló- többször módosított évi CXL. törvény szerint.

3 A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény 29./A. § (1) bekezdése szerint, ha az eljárás tárgyát képező kötelezettség későbbi teljesítése veszélyben van, a hatóság a pénzkövetelés biztosítását vagy meghatározott dolog zárlatát ideiglenes biztosítási intézkedésként az erre okot adó körülmények felmerülésétől számított 5 napon belül e törvény biztosítási intézkedésre vonatkozó szabályainak alkalmazásával az ügy érdemében való döntéshozatalt megelőzően is elrendelheti.

4 (2) Az ideiglenes biztosítási intézkedést a hatóság visszavonja, ha az elrendelésének oka megszűnt, vagy ha az ideiglenes biztosítási intézkedést meghatározott összeg biztosítására rendelték el, és ezt az összeget a hatóságnál letétbe helyezték. (3) Az ideiglenes biztosítási intézkedés hatályát veszti a határozat vagy az eljárást megszüntető végzés jogerőre emelkedésével.

5 Ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének szabályai az Art
Ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének szabályai az Art. Szerint:

6 Az Art § (1) bekezdése akként rendelkezik, hogy amennyiben valószínűsíthető, hogy a követelés későbbi kielégítése veszélyben van, az adóhatóság biztosítási intézkedésként végzéssel elrendeli a pénzkövetelés biztosítását. (2) Biztosítási intézkedés akkor rendelhető el, ha a.) a fizetési kötelezettséget megállapító adóhatósági határozat (végzés) még nem végrehajtható, b.) végrehajtható az adóhatósági határozat (végzés), de az abban a meghatározott teljesítési határidő még nem telt le. (3) A biztosítási intézkedést az az adóhatóság rendeli el, amelyik a fizetési kötelezettséget megállapító határozatot (végzést) hozta.

7 (4) A biztosítási intézkedést elrendelő végzés végrehajtására a végrehajtási eljárás során irányadó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a gépjármű biztosítási intézkedés keretében foganatosítandó lefoglalása a gépjármű lefoglalás foglalási jegyzőkönyvben történő feltüntetésével, illetve ha lehetséges, a törzskönyv lefoglalásával történik. Nem foganatosítható a biztosítási intézkedést elrendelő végzés a kölcsönzött kulturális javak különleges védelméről szóló törvényben meghatározott tanúsítványban felsorolt kulturális javak tekintetében a különleges védelem időtartama alatt.

8 (5) A biztosítási intézkedést elrendelő végzés ellen végrehajtási kifogásnak van helye, amelynek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya. (6) A biztosítási intézkedést elrendelő végzés alapján foganatosított végrehajtási cselekményeket a végrehajtási eljárás megindítása után nem kell megismételni. A végrehajtási eljárás alapjául szolgáló határozat (végzés) megsemmisítése esetén a biztosítási intézkedést meg kell szüntetni. (7) A biztosítási intézkedést elrendelő végzés végrehajtása során elvégzett foglalás hatálya kiterjed a végrehajtási eljárásra is.

9 Jogorvoslati lehetőségek: - Az ideiglenes biztosítási intézkedésként pénzkövetelés biztosítását elrendelő határozat (jellemzően Ket. alapján hozott intézkedés) ellen fellebbezésnek van helye. (általános fellebbezési határidő 15 nap) - Jellemzően az Art. szerint meghozott ideiglenes biztosítási intézkedésként pénzkövetelés biztosítását elrendelő végzés ellen pedig végrehajtási kifogásnak van helye. ( általános fellebbezési határidő 8 nap)

10 Adóhatósági gyakorlat: - Területenként eltérő (hol a Ket
Adóhatósági gyakorlat: - Területenként eltérő (hol a Ket. szerinti szabály, hol pedig az Art. rendelkezéseinek alkalmazására kerül sor) - Valószínűsítés helyett sok esetben puszta feltételezésen alapulnak a meghozott döntések - Eltérő tájékoztatás a jogorvoslati lehetőségekről - Sok esetben az általános és a különös szabályok vegyes alkalmazására is sor kerül

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az ideiglenes biztosítási intézkedés elrendelésének általános és különös szabályai Villányi- Kollár Károly Dusán okleveles nemzetközi adószakértő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések