Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapfogalmak, értelmezések a könyvtári statisztikában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapfogalmak, értelmezések a könyvtári statisztikában"— Előadás másolata:

1 Alapfogalmak, értelmezések a könyvtári statisztikában
2017. Január 16.

2 Tudnivalók Az adatszolgáltatás a 288/2009. (XII. 15.) Korm. rendelet alapján kötelező! Nyilvántartási szám: 1442. Az adatszolgáltatás statisztikai célra történik. Megtagadása, valótlan adatok közlése, valamint a késedelmes adatszolgáltatás büntető, illetőleg szabálysértési eljárást von maga után!

3 Tudnivalók Adatszolgáltatók: Települési, munkahelyi, felsőoktatási és szakkönyvtárak. Az adatszolgáltatás határideje: március 1. A kitöltésben segít az Útmutató! A szürkével jelzett mezőket fiókkönyvtárak és ellátott könyvtári szolgáltató helyek esetében nem kell kitölteni.

4 A fogalmak magyarázatát tartalmazza az Útmutató, ennek ellenére szükséges néhány fogalom közös értelmezése. Miért van erre szükség? Minden évben előfordulnak un. típushibák. Ezek kis része adódhat figyelmetlenségből. Nagyobb része adódhat értelmezési különbségekből.

5 Csak így jelenik meg a számukra szükséges tartalommal az adatlap.
Alapadatok KSZR könyvtárak = IGEN! Csak így jelenik meg a számukra szükséges tartalommal az adatlap.

6 Alapadatok Az első sorban azt kell jelölni, milyen szervezeti formában működik az intézmény. A második sorban arról kell nyilatkozni, hogy gazdálkodását tekintve önálló vagy nem önálló az intézmény. Ha pl. önálló intézményként működik, gazdálkodásában nem biztos, hogy önálló. A két esetben az önállóság kérdését más szemszögből szükséges értelmeznünk!

7 Állomány 4.1. tábla 11. sor: Az ajándék címén állományba vett dokumentumoknak is van értéke! „Beszámít a vétel, az ajándék, a köteles példány és a csere útján beszerzett dokumentumok értéke ezer forintban.” 12. sor: Önálló könyvtárak: a tárgyévben számlázott összeg ezer forintban. Tartalmazza a kurrens folyóiratok előfizetését is. – Érdekeltségnövelő támogatáshoz ez az összeg szükséges! Kerekítés e. Ft-ra!

8 Kurrens folyóiratok 4.2. tábla
1. sor: A tárgyévben beszerzett hírlapok, folyóiratok (féleségek) számát kell közölni. 2. sor: A példány az adott címhez tartozó előfizetések, ajándékpéldányok száma, NEM egy hírlap, folyóirat tárgyévi összes száma!

9 Könyvtárhasználat 5. tábla
Regisztrált használó: A könyvtár által nyilvántartásba vett használó, függetlenül attól, hogy használta-e a könyvtárat. Mindenki ideszámít, aki a tárgyévnek akár egy napján is érvényes regisztrációval rendelkezett, kivéve a napijegyeseket. Újonnan regisztrált: Az a használó, aki a tárgyévet megelőző évben nem szerepelt a regisztráltak között. Aktív használó: A könyvtár által nyilvántartásba vett használó, aki a beszámolási időszakban legalább egyszer igénybe vette a könyvtári szolgáltatásokat. Idetartoznak a napijegyesek is.

10 Könyvtárhasználat 5. tábla
Naptári évre: Rh=Ah

11 Könyvtárhasználat 5. tábla
365 napra: Rh=Ah Rh>Ah

12 Könyvtárhasználat 5. tábla
4. sor: Személyes használat az, amikor a használó vagy megbízottja személyesen betérve használja a könyvtárat. A könyvtár ismételt felkeresése újabb használatot jelent. A könyvtár nem könyvtári célú rendezvényeinek (kiállítás, előadás) közönsége nem számít ide. Ha a használatok számát nem lehet megállapítani, a látogatások számát kell megadni vagy megbecsülni. 10. sor: Az olvasó által a szabadpolcról a könyvtáron belüli használatra levett dokumentum. Megállapíthatjuk becsléssel, visszaosztáskor, mintavétellel, a használók meginterjúvolásával vagy más módon. A szabadpolcon való böngészés is ez, ha kézbe kerül a mű.

13 Könyvtárhasználat 5. tábla
A küldött kérések száma nem lehet kevesebb, mint a teljesítések száma. Másolat küldésekor nem az oldalak, hanem a dokumentumok számát kell beírni. Egy – több kérés problematikája.

14 Könyvtárhasználat 5. tábla
Személyesen vagy telekommunikációs eszközön vagy interneten keresztül föltett tájékoztató kérdés. Az eligazítással (mi hol található, hogyan használható) és az adminisztrációval kapcsolatos kérdés nem referensz kérdés. Mért adat híján becsülni kell!

15 Közkönyvtárak melléklapja – Könyvtári állomány 10.2. tábla
A tárgyévben beszerzett dokumentumok és az összállomány bontása állomány-részekre (db)

16 Az Útmutató nem jelzi, de a két táblában közölt adatok összefüggenek.
A 10.2 tábla adatai összesítve egyenlőek, vagy kisebbek lehetnek a 4.1 tábla összesített adataival szemben.

17 Némethné Matastik Magdolna
Köszönöm a figyelmet! Némethné Matastik Magdolna


Letölteni ppt "Alapfogalmak, értelmezések a könyvtári statisztikában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések