Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép"— Előadás másolata:

1 Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép
"Stabilizálódás vagy stagnálás?” avagy „A húságazat elmúlt éve és ami az idén várható." Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI, a KSH és a Bizottság adatainak felhasználásával készült)

2 2016-ban is jelentősen emelkedett a vágásszám, de az ágazat súlya az EU-n belül tovább csökkent
2016-ban 4,675 millió sertést vágott a magyar húsipar, ez közel 5%-os növekedés egy év alatt. 2014-óta (az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően) 25%-kal nőtt a vágáslétszám, miközben a sertéslétszám közel 7%-kal csökkent. 2016-ban a sertéslétszám 5%-kal csökkent és decemberben 2,8 milliós volt. (Az EU-ban a csökkenés 0,9% volt.) A kocalétszám is csökkent több mint 3%-kal és az állomány nagysága 176 ezerre szűkült. (Az EU-ban a csökkenés 1,6% volt.) A sertéslétszám és a vágásszám alakulása statisztikailag továbbra is nehezen hozható összhangba . A külkereskedelmi forgalom sem ad magyarázatot a vágásszám statisztikai növekedésére, mivel az élő sertés behozatal volumene 3%-kal csökkent. A lejelentett vágásszám folyamatos növekedése egyértelműen a tisztulásra utal. Az ágazat súlya, az Unión belül tovább csökkent. (>2%) AKI adatok alapján

3 A húságazat teljesítményének a javulásában az export játszott meghatározó szerepet 2006-ban
A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye növekedett (4,5% ben ez 6,4% volt). /Ipar 1%; Élelmiszeripar 1,4%/ A húsfeldolgozás és tartósítás ágazat teljesítmény ugyanakkor csak 0,7%-kal növekedett, ami elmarad az iparági átlagtól 717 Mrd Ft értéket állított elő az ágazat a következő struktúrában: készítménygyártás 184 Mrd Ft baromfihús feldolgozás 292 Mrd Ft húsfeldolgozás 241 Mrd Ft A húságazat 2016-os teljesítményének volumenindexei (2015=100) Az ágazat az ipari átlagnál jobban teljesített, és ebben elsősorban az export növekedése volt meghatározó. KSH előzetes adatai alapján

4 Az áfa csökkenés teljes mértékben megjelent a tőkehús fogyasztói árakban, de az élősertés árak és a bérköltségek növekedése miatt a fogyasztói árak emelkedése jellemző Vágósertés ára az EU-ban (félsertés Eurocent/kg) Vágósertés termelői ára (hasított hideg súly Huf/kg) Az áfa csökkentés 17-18%-os fogyasztói árcsökkenést hozott. Az élősertés ára áprilistól jelentősen emelkedett. (Jan.és szept. között az emelkedés mértéke a magyar piacon 30%. Jan. és dec. között 20%. AKI) A sertés hús fogyasztói árak jan.-dec. között húsrészenként eltérően 4-6% között emelkedtek (KSH). Az élősertés ára 2017-ben is emelkedik és idén már az 5 éves átlag fölött van. Elkerülhetetlen a fogyasztói árak emelkedése, amihez hozzájárul a bérköltségek növekedése. Az élelmiszeriparban 2016.jan és január között az átlagbér növekedése 10%. Vágósertés termelői ára és a fogyasztói árak AKI, KSH és EU Bizottság adatok alapján

5 A húskészítmények árába még nem került beépítésre az alapanyag (élősertés, hús) és a munkaerő költségének emelkedése, de számítani kell az élelmiszerkönyv módosításának hatásával is A szárazkolbász fogyasztói ára januárban 0,5%-kal, a gépsonkáé 1,5%-kal alacsonyabb, a párizsié 1,5%-kal magasabb mint egy évvel korábban. A húsalapanyag és a munkabér költségek növekedésének meg kell jelenniük a fogyasztói árakban. Ezt akadályozza az áfa-mentes készítmény értékesítés súlyának növekedése. Az áfa csökkentésére ebben a termékkörben is minél előbb sort kell keríteni. Az élelmiszerkönyv nyáron hatályba lépő módosulása érdemben növeli a készítmények jelentős körének önköltségét: minimális hústartalom kötelező növelése MSM hús felhasználhatóságának kizárása, illetve a felhasználás mennyiségi korlátozása Készítmények fogyasztói ára Ft/kg 2016-ban A húskészítmény ágazat gazdálkodásának eredményét az idén az határozza meg, hogy a növekvő költségeit milyen gyorsan tudja beépíteni a fogyasztói árakba és az, hogy ebben a folyamatban milyen segítséget tud adni a költségnövekedés egy részének okozója, a Kormányzat. KSH adatok alapján

6 Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztóknak
A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A Ft-os gyorsérlelt , főtt sonka és a 2000 Ft feletti parasztsonka nem ugyanaz. Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék minőség megőrzési idejét! Vásároljon legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket!

7 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép"

Hasonló előadás


Google Hirdetések