Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az első házasok kedvezménye

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az első házasok kedvezménye"— Előadás másolata:

1 Az első házasok kedvezménye
dr. Asztalos Zsuzsa

2 Az első házasok kedvezménye
Összevont adóalapot csökkentő kedvezmény, január 1-től érvényesíthető Feltételek: A házaspár a házasságot december 31. után köti meg Legalább az egyik fél első ízben házasodik a házasságkötéssel kapcsolatban az Szja tv. további feltételeket nem támaszt a külföldön kötött házasságok is megalapozzák a kedvezményre jogosultságot! (a magyar állampolgárnak az anyakönyvi eljárásról szóló jogszabályok szerint honosíttatnia kell a házasságkötést)

3 Az első házasok kedvezménye
Kedvezmény külföldi állampolgárnak Egy külföldi állampolgár Észtországban kötött házasságot, Magyarországon rendelkezik munkaviszonnyal, adóköteles jövedelemmel. Érvényesítheti-e az első házasok kedvezményét? Miután az Szja tv. a házasságkötés körülményeire vonatkozóan egyéb feltételt nem tartalmaz, a külföldi állampolgár a kedvezményt igénybe veheti, amennyiben az egyéb törvényi feltételek teljesülnek.Annak sincs tehát jelentősége, hogy a házasságkötés EGT- tagállamban, vagy azon kívüli államban történt-e, és nem releváns az sem, hogy van-e a házasságkötés államával Magyarországnak hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről. Figyelemmel kell lenni azonban arra, hogy a külföldi illetőségű magánszemély adókötelezettsége kizárólag a jövedelemszerzés helye alapján belföldről származó, vagy egyébként nemzetközi szerződés, viszonosság alapján Magyarországon adóztatható bevételére terjed ki az Szja tv. 2. § (4) bekezdése alapján (korlátozott adókötelezettség). Emellett az Szja tv. 1/A. § (3) bekezdésében foglaltak is irányadók, azaz a külföldi magánszemély kedvezményt abban az esetben érvényesíthet, ha az önálló, illetve nem önálló tevékenységéből származó, valamint a korábbi foglalkoztatásából származó összes jövedelme eléri az adóévben e jogcímen megszerzett összes jövedelmének 75 százalékát és azonos vagy hasonló kedvezményre más államban ugyanazon időszakra nem jogosult. E feltételeknek a fenti példában szereplő magánszemély esetében teljesülniük kell a kedvezmény igénybevételéhez.

4 Az első házasok kedvezménye
A kedvezmény mértéke Az első házasok kedvezményének összege a évben forint, a évben forint. Az összeg emelkedése a személyi jövedelemadó mértékének csökkenésére vezethető vissza, ugyanis a kedvezmény a házastársaknak adóban kifejezve mindkét évben havi forint megtakarítást (nem fejenként!) A jogosultság időtartama Az Szja tv. 29/C. § (4) bekezdése szerint a kedvezmény a házassági életközösség fennállása alatt, a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónap vehető figyelembe. A magánszemélyt az említett időtartamon belül utoljára az a hónap jogosítja a kedvezmény igénybevételére, amelyet követően magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá. Probléma: a házasságkötés után megszülető gyermek miatt megszűnik a kedvezményre jogosultság (már meglevő gyermek nem befolyásolja)

5 Az első házasok kedvezménye
Jogosultság megszűnésének okai: 24 hónapos időtartam eltelte A házassági életközösség felbomlása (válás+különélés, amely nem feltétlenül jelent különköltözést!) Az egyik fél halála (Ptk. alapján ez a házasság megszűnéséhez vezet) Családi kedvezményre jogosultság magzatra vagy gyermekre tekintettel

6 Az első házasok kedvezménye
Családi kedvezmény és első házas kedvezmény kapcsolata Első példa: Keresztesi Ingrid és Kovacsevics Zalán 1997 óta élnek együtt, közösen nevelik 2000-ben született fiúgyermeküket, Kovacsevics Milánt, aki után édesanyja családi kedvezményt érvényesít. Az élettársak április 1-jén összeházasodnak, kérdésként merül fel, hogy igénybe vehetik-e az első házasok kedvezményét? Tekintettel arra, hogy Milán után a családi kedvezményre jogosultság már a házasságkötéskor fennállt és a pár házasságkötése megfelel az Szja tv. 29/C. §-ban, valamint az Szja tv. 84/ZS. § (4) bekezdésében foglalt feltételeknek – mindkét fél első házasságát köti december 31-ét követően – nincs akadálya annak, hogy az első házasok kedvezményét érvényesítsék.

7 Az első házasok kedvezménye
Családi kedvezmény és első házas kedvezmény kapcsolata Második példa: A fenti példánál maradva, Kovacsevicsné Keresztesi Ingrid állapotos lesz, a várandósság 91. napját szeptember 28.-án tölti be. Hogyan befolyásolja ez a tény az első házas kedvezmény érvényesítését? A Kovacsevics házaspár házasságkötésének időpontja április 1-je, tehát a magzat fogantatása már a házasságkötést követő időpontra esik. Mivel az Szja tv. rendelkezései alapján a 24 hónapos jogosultsági időtartamon belül a magzatra tekintettel új családi kedvezményre jogosultság nyílik meg szeptember 28-án, az első házasok kedvezménye utoljára augusztusában vehető igénybe. .

8 Az első házasok kedvezménye
Érvényesítés: A kedvezményt a házastársak az Szja tv. 29/C. § (5) bekezdése alapján közösen érvényesíthetik az összeg megosztásával. Közös érvényesítésnek minősül az is, ha a felek abban állapodtak meg, hogy csak az egyikük veszi igénybe a kedvezményt. Év közi érvényesítés adóelőleg-nyilatkozattal Tartalma: a nyilatkozatot tevő magánszemélyek nevét és adóazonosító jelét, az adott munkáltatónál érvényesítendő kedvezmény összegét, a nyilatkozó magánszemélyek adóelőleget megállapító munkáltatójának, rendszeres bevételt juttató kifizetőjének elnevezését és adószámát. Év végi érvényesítés a bevallásban (adóelőleg-nyilatkozattól akár eltérően is!)

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az első házasok kedvezménye"

Hasonló előadás


Google Hirdetések