Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energetikáért felelős elnökhelyettes

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energetikáért felelős elnökhelyettes"— Előadás másolata:

1

2 Energetikáért felelős elnökhelyettes
A hazai energetikai szabályozás kihívásai - Hálózati engedélyesek jövőbeni szerepei Dr. Grabner Péter Energetikáért felelős elnökhelyettes 2015. október 19. Smart Future Forum 2016

3 A villamosenergia-rendszer általános kihívásai
Tendenciák Jelenségek Megoldások Eredmény Centralizált→Decentralizált Hagyományos→Megújuló Fix→Változó Stabilitási problémák Túlterhelések Gyors piaci árváltozások Okos hálózatok Intelligens energiapiacok Flexibilis hálózatok Klímaváltozás

4 Általános szakpolitikai kihívások
Kellő megalapozottság biztosítása Az engedélyesek meggyőzése RHD: határozat > megtámadható, de a Hivatalnak nyilván nem célja a pereskedés A döntéshozók meggyőzése A szakmai elvek érvényre juttatása Vannak-e egyáltalán olyan szakmai elvek, amelyek betartása nem nélkülözhető? A hálózattal kapcsolatos szabályozási környezet kialakítása során nem tekinthetünk el a közép és hosszú távú következményektől. Az erős hálózatnak nem alternatívája a termelőkapacitások létesítése. Szakmai bástyák a többirányú nyomásgyakorlás viharában: „fluctuat nec mergitur*” *„hánykolódik, de nem merül el…”

5 Jogi alapú kihívás A lakossági végárak szintjét jelenleg törvény (a „rezsitörvény”) határozza meg, de az egyes árösszetevőket különböző szervek (OGY, NFM, MEKH) különböző időben megszülető döntései tartalmazzák. Kiemelendő a közműadó és a Robin Hood adó RHD-ban való elismerhetőségének kérdésköre az EU-s kötelezettségszegési eljárás tükrében. Jelenleg a VET alapján ezek nem elismerhető költségek. A feladat túlhatározott. Szükség esetén a maradékelv kényszerű érvényesülése (miniszteri rendelet az ESZ árról?)

6 Szakmai kihívások - Multifunkciós tarifa?
Átláthatóság, kiszámíthatóság, tervezhetőség A költségindokoltság értelmezése és az indokolt költségek meghatározása – módszertani dilemmák A garantált teljes megtérülés helyett hatékonyságra ösztönzés? A tarifának a valós költségeket kell tükröznie, keresztfinanszírozások csökkentése A rövid távú problémákat külön célszerű kezelni Szolgáltatási minőség megőrzése (ösztönzés) Beruházás ösztönzés (Hogyan lehet az új kihívásoknak megfelelő hálózatfejlesztést ösztönözni? Az ipari fogyasztók setében a „szokásosnál” magasabb minőségi elvárások vannak Klímaváltozás Teljesítménydíjak rendszerének felülvizsgálata (RHD-n belüli arány, teljesítménydíj vs. forgalmi díj, HMKE-s „prosumer”-ek kezelése) Nem „beállt” jelenségek kezelése (okos mérés, e-autó, HMKE terjedése, tárolás, stb.)

7 Díjak mértéke és alkalmazásuk szabályai (villamos energia):
A rendszerhasználati és csatlakozási díjak megállapításának jelenlegi jogi háttere Megosztott NFM MEKH hatáskörök Díjak szabályozására és meghatározására vonatkozó keretszabályok (villamos energia): NFM rendelet 64/2013. (X. 30.), MEKH javaslattétel Díjak mértéke és alkalmazásuk szabályai (villamos energia): MEKH rendelet 4/2013. (X. 16.), 7/2014. (IX. 12.)

8 Az új helyzet 2016. október 1-jétől
Kitárólagos MEKH hatáskör a rendszerhasználati és csatlakozási díjak szabályozása Keretszabályok Rendelet Költség-felülvizsgálat Módszertani útmutatók (I., II.) Ciklus egyes éveinek ármegállapítása Díjak mértéke Határozat(ok) Díjak alkalmazásának szabályai Rendelet

9 Az új árszabályozási rendszer felállításának 2016. II
Az új árszabályozási rendszer felállításának II. félévi lépései - 1 MEKH árszabályozási keretrendelet Iparági és érdekvédelmi szervezetek véleménye is szükséges Kiadandó október 15-ig (Magyar Közlöny) () Módszertani útmutató (I.) a hálózati engedélyesek indokolt költségeinek meghatározásáról Iparági és érdekvédelmi szervezetek véleménye is szükséges () Kiadandó október 25-ig (honlap) Módszertani útmutató (II.) a rendszerhasználati díjak évenkénti megállapításának rendszeréről a közötti árszabályozási ciklusban Kiadandó november 1-ig (honlap)

10 Az új árszabályozási rendszer felállításának 2016. II
Az új árszabályozási rendszer felállításának II. félévi lépései - 2 Rendszerhasználati (+ csatlakozási, + külön) díjakat megállapító MEKH határozatok Kiadandó november 16-ig Részletes indokolás, transzparencia Bíróságon megtámadható MEKH díjalkalmazási rendelet Iparági és érdekvédelmi szervezetek véleménye is szükséges 5 különböző jogi kötőerővel is bíró és egymással, valamint a jogszabályokkal is összhangban lévő dokumentumot, illetve dokumentum csomagot szükséges kiadni.

11 REZSITÖRVÉNY! (csak lakosság)
A végár összetevői és megállapítási módjuk az egyetemes szolgáltatásban Pénzeszközök Csak a nem lakossági fogyasztók fizetik novembertől REZSITÖRVÉNY! (csak lakosság) ÁFA Törvények Rendszer-használati díjak (RHD) MEKH határozat a díjakról (2016. XI. 16-ig kiadni) Egyetemes szolgáltatási (ESZ) ár Miniszteri rendelet (nincs kihirdetési határidő, a MEKH javaslatot tesz XI. 16-ig.)

12 Eszköz- és költség-felülvizsgálat (rendszerhasználat, egyetemes szolgáltatás) Új árszabályozási ciklus (csak RHD) Célja: Az indokolt költségtömeg megállapítása 2017-re a januári rendszerhasználati díjak és ESZ árak (árrések) megalapozásához. Alapja: 2015. évi tényköltségek – módszertani meggondolások és a és évi változások (pl. jogszabályi, szervezeti, EU-s környezet, stb.) differenciált figyelembevételével. RHD: részletek a Módszertani útmutató I.-ben Ciklus (RHD): Részletek a Módszertani útmutató II.-ben.

13 Vizsgálati területek Működési költségek
Eszközértékelés (ÉCS és „RAB” mint a tőkeköltség-számítás „bázisa”) Tőkeköltség hozamtényezője (WACC) Hálózati veszteség (mennyiség és ár vizsgálata is) Egyéb (egyedi) tételek (főleg a MAVIR-nál)

14 Módszerek a működési költségek vizsgálatához
Statikus, benne a transzferárak vizsgálata is - adott évi költségek önmagukban vett indokoltsága - transzferárazás vizsgálata (az igénybevett szolgáltatások jelentős része kapcsolt féltől származik) Benchmark - egyes tevékenységek költségeinek (fajlagos értékeinek) összehasonlítása az érintett engedélyesek között Dinamikus - egyes költségfajták időbeli alakulása

15 Ármechanizmus (Módszertani útmutató II.)
A ciklus árkarbantartási szabályainak kialakítása: indexálás (működési költség, értékcsökkenés, tőkeköltség) az eszközérték változásai (értékcsökkenésen túli, eszközérték növelő beruházások elismerése ciklus közben) mennyiségi változások követése hálózati veszteség elismert beszerzési árának indexálása, a mennyiség csökkentésének ösztönzése árbevétel és indokolt költségek viszonya szolgáltatásminőségi ösztönzés egyedi, változékony tételek követése (elsősorban a MAVIR-nál)

16 Köszönöm a figyelmüket!
Dr. Grabner Péter

17


Letölteni ppt "Energetikáért felelős elnökhelyettes"

Hasonló előadás


Google Hirdetések