Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató"— Előadás másolata:

1 Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató
Horváth Zsolt Szombathelyi Üzleti Igazgatóság

2 Általános Információk I.
Biztosítási Kötelezettség: A legfeljebb 300 nm alapterületű lakóépületek tervezésére és kivitelezésére vonatkozik! legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű új lakóépület építése, műemlék kivételével meglévő lakóépület 300 négyzetméter összes hasznos alapterületet meg nem haladó méretűre bővítése a legfeljebb 300 négyzetméter összes hasznos alapterületű lakóépület kormányrendeletben meghatározottá átalakítása és ezen építési munkákhoz szükséges tereprendezés, támfalépítés. Kinek kell építés- tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás kötni? Építészeknek, vagy más szakági tervezőknek, fővállalkozó kivitelezőknek, akik egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységet végeznek és az építtetővel szerződéses kapcsolatban állnak.

3 Általános Információk II.
Milyen tevékenységre kell a biztosítást kötni? Az építészeknek vagy más szakági tervezőknek az általuk vállalt tervezési és tervezői művezetői tevékenységgel okozott károk megtérítésére. Fővállalkozó kivitelezőknek pedig az általuk vállalt építőipari kivitelezési tevékenység kapcsán okozott károk megtérítése. A régebben megkötött szerződések nem felelnek meg a feltételeknek!

4 Általános Információk III.
Meddig kell rendelkezni a szerződéssel? Új tervezési/kivitelezési szerződéseknél: Tervező esetén: napját követően kötött tervezési szerződések esetén, ha a tervezési tevékenység elektronikus építési naplójának készenlétbe helyezésére napját követően kerül sor. Kivitelező esetén: napját követően kötött kivitelezési szerződések esetén, ha az elektronikus építési főnapló megnyitására napját követően kerül sor.

5 Általános Információk IV.
napján már fennálló tervezési/kivitelezési szerződéseknél: Tervező esetén: ha az elektronikus építési naplójának készenlétbe helyezésére napját követően kerül sor. Kivitelező esetén: az elektronikus építési főnapló megnyitására napját követően kerül sor.

6 Általános Információk V.
Fedezet: A biztosított tevékenységgel a megbízónak és a szerződésen kívül, harmadik személynek okozott személyi sérüléses és dologi károkat fedez a biztosítás. Tartam: Határozott (projekt) és Határozatlan is lehet. Határozott tartamú szerződés esetén a tartam: Tervező esetén: tervezési szerződés megkötésétől az építési főnapló megnyitását követő 2 évig. Kivitelező esetén: munkaterület átadásától a lakóépület teljes műszaki átadás-átvételének lezárásáig 3 év utófedezet! A felelősségbiztosításnak a szerződés hatálya alatt okozott és legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3 éven belül bekövetkezett és a biztosító részére bejelentett, biztosítási eseménynek minősülő károkra kell fedezetet nyújtania. Nyilatkoznia kell az elektronikus építési naplóban a biztosító nevéről és a kötvényszámról és fel kell töltenie a biztosító által kiadott fedezetigazolást.

7 LIMIT elvárások a tervezők és kivitelezők esetén:

8 A Groupama Biztosító Zrt. Ajánlata

9 Ajánlattételhez szükséges adatok
Név/Cégnév Módozat Székhely Levelezési cím Fő tevékenység Adószám Elérhetőség (tel, mail cím, fax, stb.): Tervezett éves árbevétel 300nm alatti vagy feletti a tevékenység (tervezők esetén) tervezett vagy kivitelezett 300nm alatti épületek várható db. száma igényelt limit (kár/év)

10 GB 907 Tervezői felelősségbiztosítás limitek, záradékok
Alvállalkozói záradék: A biztosítási fedezet kiterjed a biztosított közreműködőjének (pl. alvállalkozók és teljesítési segédek)tevékenységéből eredő kárigényekre Utófedezet záradék: A fedezet kiterjed a biztosítási szerződés hatálya alatt okozott, de legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3. évben bekövetkezett és bejelentett károkra. Kötelező felelősségbiztosítási záradék: A biztosítási fedezet megfelel a 353/2016 (XI.18.) Kormány rendelet kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó rendelkezéseinek.

11 GB 908 Kivitelezői felelősségbiztosítás limitek, záradékok
Alvállalkozói záradék: A biztosítási fedezet kiterjed a biztosított közreműködőjének (pl. alvállalkozók és teljesítési segédek)tevékenységéből eredő kárigényekre Felelős műszaki vezetők záradéka: Jelen záradék alapján a biztosítási fedezet kiterjed a felelős műszaki vezetői tevékenységre Utófedezet záradék: A fedezet kiterjed a biztosítási szerződés hatálya alatt okozott, de legkésőbb a szerződés megszűnését követő 3. évben bekövetkezett és bejelentett károkra. Kötelező felelősségbiztosítási záradék: A biztosítási fedezet megfelel a 353/2016 (XI.18.) Kormány rendelet kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó rendelkezéseinek.

12 Felmerülő kérdések Milyen típusú épületeket-, építkezéseket szükséges a fedezetbe vonni? 300 nm új lakóépületekre vagy meglévő lakóépületek 300 nm-ig történő bővítése. Nem tudja pontosan megmondani, hogy hány db projekttel lehet számolni? előzetesen kérjük megbecsülni, és majd az utólagos elszámolás lesz a döntő Milyen tartammal köthető meg a szerződés? határozatlan tartamra. 

13 Felmerülő kérdések II. Milyen díjszabással dolgozunk?
A Vállaló kollegák készítik az ajánlatot egyedi díjszabással Milyen díjfizetési gyakorisággal köthető meg a szerződés? N.éves, F.éves vagy Éves díjfizetéssel Van lehetőség kedvezmény/mennyiségi engedmény adására? A Vállaló kollégák egyedi díjakat állapítanak meg Kire kell még kiterjednie a kötelező felelősségbiztosításnak? a kivitelezői szerződés esetén a felelős műszaki vezetőre is ki kell, hogy terjedjen, illetve minden igénybe vett alvállalkozóra Utófedezet be van építve a szerződésbe? 3 éves utófedezet van beépítve a törvényi előírásoknak megfelelően

14 Miért érdemes minket választani?
Ajánlat készítés-, kérés menete Az adatlap felvétele után az értékesítő kolléga engedélyt kér az ajánlat befogadására, majd az engedély után rögzíti a Biztosító az ajánlatot és kötvényesíti a szerződést. Miért érdemes minket választani? Mert szolgáltatásaink megfelelnek a jogi szabályozás elvárásainak. Építési és kivitelezési tevékenység körében előforduló felelősségbiztosítási károkra széles körű fedezet nyújtunk. kiterjed az alvállalkozókra is 3 év utófedezetet nyújtunk a rendelet szerinti kártérítési limiteket minimum tartalmazza a szerződés kivitelezőknél vállaljuk a műszaki vezetésre is a felelősséget tervezőknél, a tervezői művezetés alapból benne van a feltételben, és erre nem szükséges külön záradék

15 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kötelező Tervezői - kivitelezői felelősségbiztosítás tájékoztató"

Hasonló előadás


Google Hirdetések