Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Sztyahula László

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Sztyahula László"— Előadás másolata:

1 Készítette: Sztyahula László
A szlovákiai katolikus egyház helyzete az 1989-es bársonyos forradalom után 20 évvel Készítette: Sztyahula László

2 Bevezetés 1. Katolikus kulturális élet a rendszerváltás után 1.1. Iskolaügy, képzések, tanfolyamok 1.2.Közoktatás 1.3.Teológus-, katechéta- és kántorképzés 1.4. Népfőiskolák, egyéb képzési formák 2. A katolikus sajtó 2.1. Könyvkiadás 2.2. Elektronikus sajtó 2.3. Építkezések, épületfelújítások, műem­lékek 2.4. Emlékműállítások 2.5. Katolikus szervezetek és csoportosulá­sok 2.6. Zenei élet Kórusmozgalom, ének- és zenekarok Hangversenyek, énekkari- és kórus­találkozók, egyházzenei előadóművészet 2.7. Irodalmi rendezvények Irodalmi napok, estek, író- olvasó ta­lálkozók Versenyek, vetélkedők Amatőr színházi csoportok bemutatói 2.8. Egyéb kulturális rendezvények Kiállítások Ifjúsági napok, hazai és külföldi ifjú­ Imadélutánok, imakilencedek Zarándoklatok Emléknapok Táborok, kerékpártúrák, honisme­reti kirándulások Konferenciák, teológiai jellegű to­vábbképzések Népi vallásosság és hagyományőrzés 3. Zárszó

3 Az Egyház és a kultúra mindig szorosan össze­fonódott.
Kalott Kalász A kommunizmus hatalomra jutásával minden megváltozott. Ennek ellenére az egyház to­vábbra is megpróbálja az emberek szívébe beleoltani a tartós, igazi szellemi értékeket, s ehhez tartoznak a vallási és kulturális értékek is.

4 Rozsnyó Kassa

5 Nyitra Nagyszombat

6 1. Katolikus kulturális élet a rendszerváltás után
Az 1989-es változások szabad utat engedtek az egyházak működésének. A gond csak az volt, hogy hiányzott az anyagi fedezet és a megfelelő szakemberek, így a szlovákiai magyar katolikus­ság nehezen tudta összeszedni magát.

7 1.1. Iskolaügy, képzések, tanfolyamok
A rendszerváltás magával hozta a lehetőséget az egyházi iskolák újraindítására. Addig ugyanis egyetlen egy egyházi iskola sem volt Szlovákiában. Komárom

8 Ipolyság Palást

9 1.2.Közoktatás Óvoda Iskola (1-4.) Iskola (1-9.) Gimnázium

10 1.3.Teológus-, katechéta- és kántorképzés
Míg református testvéreink anyanyelvükön készülhetnek fel Isten igéjének hirdetésére a komáromi Calvin J. Teológiai Akadémián (amely szeptemberétől a Sellye János Egyetem önálló karát alkotja), a katolikus teológusok csak szlovák nyelvű képzésben vehetnek részt Szlovákiában a pozsonyi Comenius Egyetem Római Katolikus Teológiai Karán és a kihelye­zett karokon.

11 1.4. Népfőiskolák, egyéb képzési formák
A népfőiskola mozgalom nagyon elterjedt volt a katolikus egyházban a II. világháború végéig. A Gábriel Polgári Társulás 2006-ban immár harmadik tanfolyamát kezdte meg az ifjúsági vezetőképzésnek. Érsekújvár

12 2. A katolikus sajtó A Remény első száma 1990 virágvasárnap­ján jelent meg 8 oldalon, huszonkétezer példányban.

13 2.1. Könyvkiadás Glória Kiadó által kiadott könyvek Liturgikus könyvek Imafüzetek Egyéb kiadványok Lilium Aurum által kiadott könyvek Ismeretterjesztő könyvek Néprajzi könyvek Pázmaneum Polgári Társulás által kiadott könyvek

14 2.2. Elektronikus sajtó Világosság Elektronikus sajtó: Pázmaneum (naprakész információk)

15 2.3. Építkezések, épületfelújítások, műemlékek
Az elmúlt 20 év alatt látványos épület-felújításokkal találkoztunk. Szinte kivétel nélkül megújult kívülről és belülről valamennyi katolikus templom. Új templom épült Dióspatonyban, Bodakon, Csallóköznádasdon, Lukanyényén, Szlovákgyarmaton, Felsőkirályiban, amiről az egyházmegye hivatalos közlönye szokott tájékoztatni.

16 2.4. Emlékműállítások Számos egyházközségben állítottak szobrot, mellszobrot, domborművet, emléktáblát a múltban az ott működő jeles egyházi személyiségeknek. Ilyen például a 2006-ban felállított Mécs László premontrei papköltő köztéri szobra Királyhelmecen.

17 2.5. Katolikus szervezetek és csoportosulások
Keresztény Ifjúsági Közösség (KIK) a katolikus ifjúságot összefogó szervezet, amely zarándoklatokat, lelki napokat, ugyanakkor ki­rándulásokat, szórakozási lehetőséget is kínál a fiatalok számára. FECSKE - a felvidéki keresztény nagycsaládosok egyesülete. Munkájukkal a nagy családokat igyekeznek segíteni. Konferenciákat és a nagycsaládosok találkozóit, táborait szervezi. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség tevékenysége nem kötődik kimondottan a katolikus egyházhoz, de mivel keresztény vallási erkölcsökön álló ifjúsági szervezetről van szó, szorosan együttműködik a helyi egyházközösségekkel.

18 2.6. Zenei élet Hazai és külföldi világi zenekarok, kórusok és énekkarok is gyakran szerepelnek katolikus templomainkban, ahol egyházzenei műveket adnak elő. Ilyenek például a pozsonyi Ifjú Szivek, a somorjai Híd, a galántai Kodály Zoltán vagy a nagymegyeri Bartók Béla vegyes kar fellépései, illetve a nagyobb városokban szervezett Zenei Napok egyházzenei blokkja. Templomaink gyakran adnak otthont különböző jótékonysági hangversenynek is.

19 2.7. Irodalmi rendezvények
Irodalmi napok, estek, író- olvasó találkozók Versenyek, vetélkedők Amatőr színházi csoportok bemutatói

20 2.8. Egyéb kulturális rendezvények
Kiállítások Ifjúsági napok, hazai és külföldi ifjú­ sági találkozók, egyéb ifjúsági rendezvények Imadélutánok, imakilencedek Zarándoklatok Emléknapok Táborok, kerékpártúrák, honismereti kirándulások Konferenciák, teológiai jellegű továbbképzések Népi vallásosság és hagyományőrzés

21 3. Zárszó Az egyházi kultúrával lépten-nyomon találkozunk, akár az útmenti szakrális emlékeket nézzük, akár a rádió vallásos műsorát hallgatjuk. Minden templom a maga szépségével, papjának ízes magyar beszédével, énekkarának csengő hangjával kultúrát közvetít. Ezt tette a múltban és teszi a jövőben is.

22 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Készítette: Sztyahula László"

Hasonló előadás


Google Hirdetések