Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei"— Előadás másolata:

1 eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei

2 Jogszabályi háttér 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet
az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról

3 EESZT meghatározása Az EESZT portálon az alábbiak olvashatóak: „ Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Teret (EESZT) európai uniós támogatásból hozta létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ vezette konzorcium, hogy az egészségügyi szolgáltatók összekapcsolásával és a nekik létrehozott egységes kommunikációs tér biztosításával kiaknázza az e-egészségügyben rejlő lehetőségeket. Így az egészségügyi ellátók és ellátottak is szorosabb kapcsolatba kerülnek, leegyszerűsödik az ellátás folyamán keletkezett adatok és dokumentumok elérhetősége, biztosítottá válik az egészségügyi ágazat számára a rendelkezésre álló adatok egységes kezelése és hatékony elemzése, ami egyaránt segítség a betegnek és az orvosnak is. ”

4 EESZT informatikai háttere 1
Két db speciális tanúsítványt kell igényelnie az intézménynek, ÁEEK biztosítja az SSL tanúsítványt, tőlük is kell igényelni, ez az Intézmény azonosítását hivatott biztosítani, ÁEEK útmutatás alapján, ill. Állami Intézmények esetén, három kijelölt szervezet adja ki az un.: felhasználói tanúsítványt melyet az ADMIN fog használni. Intézmény feladata útmutató alapján.

5 EESZT informatikai háttere 2
Admin User–ek kijelölése az Ő feladatuk lesz az EESZT és az Intézményi felhasználók (~1200fő) jogosultságainak beállítása, szinkronban tartása, amennyiben az informatikai osztály feladata lesz, úgy a dolgozói kapacitás bővítése indokolt, minimum további 2 fő foglalkoztatásával.

6 EESZT informatikai háttere 3
A rendszeridőket központilag kell szinkronizálni, közös un.: NTP szerverrel kell a rendszeridőt szinkronizálni. Helyi rendszergazda feladata. Azért lesz szükséges, mert a leleteket 1 órán belül fel kell tölteni az EESZT-adatbázisába.

7 EESZT informatikai háttere 4
Mivel az intézmény több Windows XP-s számítógéppel is rendelkezik ezért létre kell hozni egy speciális szervert, melyen keresztül lehetséges lesz az azonosítási eljárás.(Ehhez szükséges a tanúsítvány) Medikai rendszerszállító feladata, az igényelt paraméterek alapján, a már üzemelő kommunikációs szerver, további szolgáltatása lesz, beruházást nem igényel.

8 EESZT informatikai háttere 5
Az úgynevezett kettős azonosítás miatt, mely alapvetően a lekérdezési jogosultság miatt fontos, minden számítógépnek melyen medikai alkalmazás fut, képesnek kell lennie a hitelesítésre. Ezekre a számítógépekre (Ez az intézmény telephelyein kb 600 munkaállomást jelent.) telepíteni kell egy kártyaolvasót, és szoftvert, valamint a felhasználónak rendelkeznie kell E-Személyi igazolvánnyal.

9 EESZT E-Személyi feltétel
A kettős azonosítás hitelessége érdekében, az EESZT-használatához szükséges lesz az E-Személyi igazolvány. Az igazolvány cserék ügyintézését a helyi kormányablakoknál lehet kezdeményezni. A rendszer indulásakor (2017. november 1.) elsősorban az Orvosi jogokkal rendelkező felhasználók tudnak majd adatot lekérdezni, azonban a később bevezetésre kerülő funkciókhoz szakdolgozói, Pszichiáteri, gyógyszerész és lekérdező jogok is társulnak, ezért MINDEN egészségügyi dolgozónak javasolt az E-személyi igazolvány kiváltása.

10 EESZT tanfolyami feltétel
Az EESZT használata egy tanfolyam elvégzéséhez kötött. A tanfolyam online végezhető, az EESZT-t csak azok használhatják akik a tanfolyamot elvégzik és sikeres vizsgát tettek. Tanfolyam neve: EESZT ágazati portál felhasználói alapismeretek képzés

11

12 Az EESZT tanfolyam

13 Az EESZT tanfolyam első modulja

14 EESZT bevezetésének időpontja
2017. November 1-re a medikai rendszerszállítóknak el kell készíteniük a fejlesztéseket, a felhasználóknak rendelkezniük kell E-Személyi igazolvánnyal, valamint az Intézményben az összes informatikai feladatot el kell végezni, és a jogosultságigényeket ki kell tudni szolgálni.

15 EESZT kérdések-válaszok
Az EESZT kapcsán több orvos-szakmai informatikai és adatvédelmi kérdés merült fel, ezért kérjük, hogy az Intézmény érdekében a kérdéseiket az informatika segítségével tegyék fel, így lehetőség lesz egy központi tudástár kialakítására. A tudástár az intraneten lesz elérhető. A ma már ismert tényekről készült egy dokumentum, amennyiben új információ jut a birtokunkba, új verziót készítünk.

16 EESZT Linkgyűjtemény Jogszabály: 39/2016. (XII. 21.) EMMI rendelet
az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térrel kapcsolatos részletes szabályokról EESZT Portál - Információk: EESZT lakossági elérés: vagy: E-Személyi ügyintézéshez: EESZT tanfolyam az iLKA portálon, ingyenesen 12 pontértékű online formában, 50 kérdésből álló vizsgával.

17 Teendők listája EESZT kapcsán
E-személyi igazolvány kiváltása Online tanfolyam elvégzése: Amennyiben rendelkezik „bajcsy-s” mail címmel kérem figyelje a postaládáját, mert a szükséges információkat a humánpolitikai osztály küldi el részére. Amennyiben nem volt kórházi címe eddig, most egyedileg legenerálásra került. Ennek használatba vételéről érdeklődjön a 9549 (informatika) vagy a 7794 (humánpolitika) mellékein. A tananyag 5 modulból áll, melynek végén 50 vizsgakérdés található. Tanfolyam neve: „EESZT ágazati portál felhasználói alapismeretek képzés ” EESZT regisztráció elvégzése az informatika segítségével

18 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "eeszt A csatlakozás feltételei és körülményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések