Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ismeretszerzés módjai, különös tekintettel az internetes információszerzésre Előadó: Kiss Gábor Budapesti Művelődési Központ Információs osztály informacio@bmknet.hu.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ismeretszerzés módjai, különös tekintettel az internetes információszerzésre Előadó: Kiss Gábor Budapesti Művelődési Központ Információs osztály informacio@bmknet.hu."— Előadás másolata:

1 Az ismeretszerzés módjai, különös tekintettel az internetes információszerzésre
Előadó: Kiss Gábor Budapesti Művelődési Központ Információs osztály

2 A modul tartalma Általános internetes információkeresés
Kormányzati portál Palló Információs Rendszer Felnőttképzési információk Jogszabálykeresés 3 x 45 perc

3 Internetes keresők Az információkeresés leghatékonyabb módja az internetes keresők használata. A keresők az internetoldalak tartalmaiban keresik az általunk megadott keresendő szót, kifejezést. A keresést követően megjelenített találati listában rangsorolva találjuk a keresett kifejezést tartalmazó oldalak listáját. web, kép Mi a Tempus Közalapítvány webcíme? Mivel foglalkozik a NANE Egyesület? Mi az időseknek szóló lelki segélyszolgálat telefonszáma?

4 A keresők használatakor olyan keresőszót/szavakat kell megadnunk, amelyek a lehető legkonkrétabbak, legcélratörőbbek. Az interneten tárolt hatalmas információmennyiség miatt a találati lista minél tökéletesebb szűkítése kell, hogy legyen a célunk. A keresett kifejezés begépelését követően a keresés, ok gombok megnyomásával indíthatjuk el a keresést. A megjelenített találati listát asával oldalakra bontva találjuk. Az első oldalon megjelenített találatok után lapozással érhetjük el a többit.

5 Internetes keresési tippek
A keresőszót csonkolhatjuk. Ilyenkor *-ot kell gépelnünk a szókezdet után. Pl. olimpi* keresésre az olimpia, olimpikon, olimpiai szavakat is keresi a kereső. Többszavas keresés Ha többszavas a kereső-kifejezésünk, akkor a szavak között ÉS kapcsolattal keres a keresőmotor. Azaz olyan találatokat fogunk kapni, ahol viszonylag közel egymáshoz (vagy akár egymás után) szerepelnek a megadott szavak. Pontos kifejezés keresése. Amennyiben csak a pontos kifejezést szeret megtalálni, tegyük a keresendő kifejezést „időzőjelbe”. Így eljárva csak olyan találatokat fogunk kapni ahol pontosan a megadott szó vagy kifejezés (szavak egymás utáni sorrendje) szerepel. Kizárás a keresésből Amennyiben valamilyen kifejezést ki szeretne szűrni a találatok között, a kereső-kifejezés után írja be a kizárandó kifejezést egy – előjellel. Több kifejezést is kizárhat, ezeket egymás után szóközzel elválasztva – előjellel gépelje a keresőmezőbe. Pl. antikvárium -online -virtuális Ékezetek Ha magyar nyelvű szöveget keresünk, ügyeljünk a helyesírásra! Ha mezögazdaság-ot gépelünk mezőgazdaság helyett, ne csodálkozzunk, ha nem találunk megfelelő találatokat.

6 Internetes katalógusok
Amennyiben egy teljes, konkrét témakört kívánunk áttekinteni az internet segítségével, vagy nem kívánunk időt tölteni a témakörhöz kapcsolódó oldalak felkutatásával, használjuk az internetes katalógusokat. Katalógust egyes keresők is építenek, de léteznek kifejezetten erre szakosodott linkgyűjtemény centrumok is. Google címtár Startlap

7

8 Internetes adatbázisok
Rendezvényadatbázisok Egyéb: Feladat a Kaleidoskophoz: Keressen nyugdíjas klubot a XI. kerületben! Feladat a Port-hoz: Keresse meg, hogy kedvenc filmét hol játsszák a következő héten! Feladat az ERIKANET-hez: Keressen falunapot Borsod megyében!

9 Kormányzati információk
ügyleírások dokumentumtár hivatalkereső hatályos jogtár hírszolgáltatás elektronikus ügyintézés Ismertesse az álláskeresési támogatás igénybevételének feltételeit! Mely hivatalhoz kell fordulni Miskolcon? Hogyan kérhet időpontot az okmányirodában (ha nem akar sorban állni)? Külföldi (EU) kiutazásakor milyen okmánnyal veheti igénybe ingyenesen az adott ország sürgősségi betegellátási rendszerét? Hol válthatja ki az adott okmányt? Mikor van nyitva az adott ügyfélszolgálat Budapesten? Hogyan jut el oda tömegközlekedéssel? Mutassa meg az adott tömegközlekedési eszköz menetrendjét! Milyen okmányokat kell magával vinnie? Mi a megyei önkormányzat feladat-ellátási kötelezettsége a közművelődés területén? Mely törvény alapján?

10 A portálon dinamikus menüt találunk
A portálon dinamikus menüt találunk. Először a négy „fül” közül (Ügyleírások, Szolgáltatások, Hivatalok, Európai Unió) kell választanunk, majd az alatta kinyíló tartalomjegyzékben. Az „Ügyleírások” menüpontban részletes ismertetőt kaphatunk a hivatalos ügyek intézésének menetéről, szabályairól, lehetőségeiről. Az adott ügyleírás mellett rögtön megkereshetjük az adott üggyel foglalkozó, hozzánk legközelebb eső hivatal elérhetőségét is. A minisztériumok honlapjainak elérése a portálról a leggyorsabb a „További közigazgatási honlapok” legördülő menüből. A portál a kormányzati információk leggyorsabb közlője – elérhető a jobb oldali „Hírek” menüre kattintva, és a napi hírleveléből.

11 Jogszabályhivatkozás

12 Jogszabálykereső Magyarország.hu FigyelőNet

13

14 A „Szolgáltatások” menüpontban online szolgáltatásokat vehetünk igénybe.
Itt van arra lehetőség, hogy az Ügyfélkapu rendszer tagjaként online indítsunk el egyes hivatalos ügyet. A belépéshez először fel kell keresni a legközelebbi okmányirodát.

15 Regisztrációval igénybevehető szolgáltatások
APEH Adó- és járulékbevallás » eBEV-szolgáltatások (lekérdezések, többszörös jóváhagyás) » BM – okmányirodai ügyintézés Járműkísérő lap » Nemzetközi vezetői engedély » Időpontfoglalás okmányirodába » Személyi adatszolgáltatás letiltása a központi adatnyilvántartásból » OEP Taj-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások egyéni ügyfelek részére Országos Felsőoktatási Információs Központ Elektronikus felvételi » Kormányzati Portál Gépjárműkereső » Cégkereső » Ingatlankereső » Fórum » Regisztráció nélkül igénybevehető szolgáltatások BM – időpontfoglalás okmányirodába Anyakönyvi kivonat » Egyéni vállalkozói igazolvány » Járműigazgatási ügyek » Lakcímigazolvány » Lakcímváltozás » Mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa Személyazonosító igazolvány » Útlevél » Vezetői engedély » Ügyfélkapu regisztráció » Kormányzati Portál Kiemelt szolgáltatások » Szolgáltatások A-Z-ig »

16 Szövegszerkesztővel szerkeszthető
PDF fájl nyomtatható Adobe Acrobat Reader RTF fájl Szövegszerkesztővel szerkeszthető

17 A Palló információs rendszer bemutatása www.pallo.bmknet.hu/helpdesk

18 Az információs rendszer célja
tájékozódási pontként szolgáljon a felnőttkori tanulás iránt érdeklődők számára, segítve az egyén élethelyzetének megfelelő képzés, támogatási lehetőség kiválasztását a munka világába történő be / vissza-kapcsolódást az önálló tanulást a témakörhöz kapcsolódó szerteágazó információk egy helyről történő elérését az aktualitásokról történő informálódást

19 Interaktív lehetőségek, hasznos gyűjtemények
A honlap felépítése kulcsszavas kereső Interaktív lehetőségek, hasznos gyűjtemények regisztráció, belépés A tartalom Gyorsmenü, gyorselérés

20 Témakörök: felnőttképzés önálló tanulás támogatások pályázati lehetőségek magyarázatok fogalomtárak képesítések képzések pályaorientáció jogszabályok szabályozás segédletek szervezetek követelmények munkakörök e-learning speciális helyzetben

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 OKJ kereső

36 Intézménykereső

37 Álláskereső

38 Képzéskereső

39 Foglalkozások

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70 Pályázatfigyelők www.sansz.org www.pafi.hu www.magyarorszag.hu
kiíró szerint, napi csoportosítás tárgy szerint kedvezményezett, cél, település Keressen (aktuális) pályázati kiírást közművelődési intézmény számára (színházi produkció, akadálymentesítés, természetvédelem, eszközbeszerzés témakörben)!

71

72

73 Gyakorlati feladatok I.
Mekkora a közalkalmazottak garantált illetménye áprilisától? Pályaválasztási tanácsadást ad olyan fiatalnak, aki nem tudja pontosan, hogy az egyes szakmanevek mit is takarnak? Milyen weblapot ajánlana neki? Töltsön le szerkeszthető önéletrajzmintát!

74 Gyakorlati feladatok II.
Kérem adja meg, hogy a családi pótlék igényléséhez kitöltendő űrlap honnan tölthető le. Mekkora a garantált bérminimum legalább két évi gyakorlati idővel, vagy 50 feletti munkavállaló esetén? Ki válthatja ki az alkalmi munkavállalói könyvet?

75 Gyakorlati feladatok III.
Hol lehet megkeresni, hogy egy szakképesítés milyen iskolai végzettséggel szerezhető meg? Honnan tudom, hogy az én nyelvvizsgám államilag elismert-e? Külföldi (EU) kiutazásakor milyen okmánnyal veheti igénybe ingyenesen az adott ország sürgősségi betegellátási rendszerét? Hol válthatja ki az adott okmányt? Mikor van nyitva az adott ügyfélszolgálat Budapesten? Hogyan jut el oda tömegközlekedéssel? Mutassa meg az adott tömegközlekedési eszköz menetrendjét! Milyen okmányokat kell magával vinnie?


Letölteni ppt "Az ismeretszerzés módjai, különös tekintettel az internetes információszerzésre Előadó: Kiss Gábor Budapesti Művelődési Központ Információs osztály informacio@bmknet.hu."

Hasonló előadás


Google Hirdetések