Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Változások és új lehetőségek a szakképzésben 2016.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Változások és új lehetőségek a szakképzésben 2016."— Előadás másolata:

1 Változások és új lehetőségek a szakképzésben 2016.

2 A szakképzés nem csak oktatáspolitikai – tanügyi kérdés, hanem foglalkoztatáspolitikai, gazdaságpolitikai és társadalompolitikai feladat is. A munkaalapú társadalom megteremtése stratégiai cél.

3 Az OKJ változása Számos változást vezet be az OKJ-ban a február 25-én kihirdetett 25/2016. Korm. rendelet. Hosszas egyeztetés után - melybe az OKJ-s képzéseket folytató képző intézményeket is bevonták - a szakképesítések minimális óraszámára vonatkozó változások is kihirdetésre kerültek.

4 A 150/2012. Korm. rendelet 2016. március 4-től változott az OKJ, de a felnőttképzést ez csak szeptember 1-től érinti. A ig megkezdett iskolarendszeren kívüli képzéseket a én hatályos OKJ, továbbá a szakmai és vizsgakövetelmények, szerint kell befejezni.

5 A 150/2012. Korm. rendelet 1. § (4) Az Sztv. 24. § (2) bekezdésében foglaltak szerinti szakképesítéseket és az előfeltételként elfogadható mestervizsgákat a 4. melléklet tartalmazza.

6 Mestervizsgával és 5 év szakmai gyakorlattal közvetlen bekapcsolódás lehetősége az érettségire épülő szakképzésbe

7 Mestervizsgával és 5 év szakmai gyakorlattal közvetlen bekapcsolódás lehetősége az érettségire épülő szakképzésbe

8 Mestervizsgával és 5 év szakmai gyakorlattal közvetlen bekapcsolódás lehetősége az érettségire épülő szakképzésbe

9 A 150/2012. Korm. rendelet 9. § (9) Az iskolarendszeren kívüli (6) bekezdés – a „modulos” - szerinti képzéseket és azok szakmai vizsgáit – a javító- és a pótlóvizsgák kivételével – ig kell befejezni. (12) A szakgimnáziumok 9. évfolyamain induló iskolai rendszerű képzések kizárólag a szeptember 1-jén hatályos OKJ-hoz kiadott kerettantervek szerint indíthatók.

10 A 150/2012. Korm. rendelet 9. § (11)A én szakképzési évfolyamon induló iskolai rendszerű képzések …. az Fodrász, ….. az Kozmetikus, …… szakképesítések esetén a én hatályos OKJ-hoz kiadott kerettantervek szerint is indíthatók (13) A ig megkezdett iskolarendszeren kívüli képzéseket a én hatályos OKJ, továbbá a szakmai és vizsgakövetelmények, valamint kerettantervek szerint kell befejezni.

11 A 150/2012. Korm. rendelet 2016/2017. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntést és a 2016/2017. tanévben induló képzések tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítések listájás a 297/2015. (X. 13.) Korm. rendelet tartalmazza

12 Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló
Hiányszakmák Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet

13 Szakmai és vizsgakövetelmények:
56/2016. (VIII.19.) FM rendelet a földművelésügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről (a korábbi 41/2013. (V.28.) VM rendelet helyett új rendelet!) 29/2016 (VIII. 26.) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet módosításáról (a korábbi rendeletet módosították!) 36/2016 (VIII. 30.) BM rendelet a belügyminisztérium ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről, valamint egyes szakmai és vizsgakövetelmények kiadásáról szóló miniszteri rendeletek hatályon kívül helyezéséről szóló 20/2013. (V. 28.) BM rendelet módosításáról (a korábbi rendeletet módosították!) A „22. Közszolgálat” szakmacsoport „22. Rendészet, honvédelem és közszolgálat” szakmacsoport megnevezésre módosult. 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet a nemzeti fejlesztési miniszter ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről (a korábbi 12/2013. NFM rendelet helyett új rendelet!)

14 A köznevelési rendszer intézményei
Gimnázium > Gimnázium Szakközépiskola -> Szakgimnázium Szakiskola > Szakközépiskola SNI -> Szakiskola

15 A köznevelési rendszer intézményei
Gimnázium > érettségi Szakgimnázium -> érettségi + OKJ Szakközépiskola -> OKJ + érettségi Szakiskola -> OKJ

16 Az iskola és a gazdálkodó szervezetek közösen tanítják meg a szakmát.
A duális képzés: Az iskola és a gazdálkodó szervezetek közösen tanítják meg a szakmát. Elmélet + szakmai alapozás az iskolában Gyakorlat valós üzemi körülmények között

17 A duális képzés keretei:
Együttműködési megállapodás Tanulószerződés

18 Miért jó a tanulónak a tanulószerződés?
A tanuló minden hónapban havi juttatást kap. A társadalombiztosítási jogszabály alapján biztosítottá válik. A tanulószerződés időtartama a tanuló szolgálati idejébe beleszámít. Jobbak lesznek a munkavállalási, elhelyezkedési lehetőségei.

19 Miért jó a gazdálkodónak (oktatónak)?
A szakember utánpótlást olyan szakemberekkel oldhatja meg, akiket a vállalkozó (1-2 évig) látott dolgozni, és maga a vállalkozó tanított be. A szakképzési hozzájárulásról szóló évi CLV. törvény, valamint a 280/2011. Kormányrendelet értelmében – a visszaigénylések miatt – szinte „ingyenes” a tanuló képzése.

20 A bevezető ellenőrzés:
A gyakorlati képzőhely ellenőrzése: Személyi feltételek: Szakirányú végzettség 5 év szakmai gyakorlat Büntetlen előélet Mestervizsga Tárgyi feltételek: Képzési dokumentumok (SZVK, kerettanterv, gyakorlati képzés helyi programja, haladási napló) Eszköz- és felszerelés az SZVK szerint Hatósági engedélyek Határozat

21 A kamarai garanciavállalás - SzT. 46. § (1)
Szakképző iskola Gyakorlati képzést végző szervezet Szakközépiskolai tanuló Kamara

22 A kamarai garanciavállalás
a tanuló gyakorlati képzése a szakközépiskola 9. évfolyamának összefüggő gyakorlatától kezdődően, kizárólag tanulószerződés keretében szervezhető meg. Ha a kamara igazolást ad ki az iskola számára arról, hogy tud megfelelő képzőhelyet biztosítani, akkor a szakképző iskola gondoskodik a tanuló gyakorlati képzéséről.

23 A kamarai garanciavállalás
Csak a szakközépiskolai tanulókra vonatkozik Iskolai adatszolgáltatás: - tanulói adatlap kitöltése, vagy az excel táblás importálás Sikeres szintvizsga nélkül csak KTM, vagy igazolás A kamara által kiállított igazolás az abban meghatározott tanév végéig vagy visszavonásig érvényes. Ha az igazolás kiállítását követően, az abban megjelölt időpontot megelőzően a tanuló tanulószerződést köt, a kamara visszavonja az igazolást.

24 Második szakképesítés ingyenessége felnőttoktatás keretében
Új lehetőségek: Tanulószerződés megkötésére jogosult egyéb szervezetek SzHJ visszaigénylési lehetősége Második szakképesítés ingyenessége felnőttoktatás keretében Kiegészítő csökkentő tételek elszámolási lehetősége

25 Egyéb szervezetek – SzT. 43. § (2)
Az egyéb szervezetek szakképzési hozzájárulásra kötelezettek körébe való bejelentkezéséhez a 16T201TSZ bejelentő adatlapot kell használni. Visszaigénylés csak a bejelentkezést követően

26 Második szakképesítés ingyenessége felnőttoktatás keretében
Az állam által támogatott iskolai rendszerű szakképzésben ingyenes a tanuló részére – függetlenül az oktatás munkarendjétől – az első és felnőttoktatásban a második szakképesítésre történő felkészítés keretében az elméleti és a gyakorlati képzés, mely lehetőséget ad arra, hogy második állam által elismert szakképesítésre történő felkészítés keretében felnőttoktatásban részt vevő tanulókkal is köthető tanulószerződés.

27 Második szakképesítés ingyenessége felnőttoktatás keretében – saját dolgozó
 a felnőttoktatásban az oktatás ingyenes, így a munkáltató-nak dolgozója elméleti képzéséért nem kell fizetnie, a gyakorlati képzés megszervezhető a munkáltatónál is – amennyiben a munkáltató biztosítja a gyakorlati képzés feltételeit – így a munkáltató tanulószerződéssel gyakorlati képzési (alap- és kiegészítő) normatívát vehet igénybe a saját munkavállalóval megkötött tanulószerződés keretében a munkavállaló – a tanulónak járó kötelező juttatás miatt – a képzés idejére ”SZJA mentes havi juttatást” realizálhat.

28 Képzésfajták és szerződések a felnőttoktatásban
Iskola fenntartása Képzés fajtája Munkarend Szerződés típusa Állami költségvetési támogatásban részesített esti, levelező, egyéb sajátos tanulószerződés vagy együttműködési megállapodás Nem állami költségvetési támogatásban nem részesített nappali, esti, levelező, egyéb sajátos kizárólag együttműködési megállapodás

29 Kiegészítő csökkentő tételek:
beruházási kiegészítő csökkentő tétel (az alap normatíva: 38%, 18%, 9%) KKV-knak: oktatói kiegészítő csökkentő tétel (21%) tanműhely-fenntartási kiegészítő csökkentő tétel (9. osztályos KTM-ben, tanulószerződéssel, 25 %)

30 Főtevékenységű? Nem főtevékenységként gyakorlati képzést folytató hozzájárulásra kötelezett: az a hozzájárulásra kötelezett, amelynek az árbevétele a tárgyévet megelőző két üzleti évben az általa folytatott gyakorlati képzés után a 8. § szerint elszámolható éves csökkentő tétel összegének legalább 400%-a volt (2011. évi CLV. Törvény 3. § d) pont)

31 Főtevékenységű? A főtevékenységként gyakorlati képzést folytató képzők által a 9. évfolyamon kötött tanulószerződések automatikusan megszűnésre kerülnek a 9. évfolyam tanévének végén. Egyidejűleg legfeljebb 12 tanulószerződéses tanulót fogadhatnak, kivéve, ha a kamara igazolja, hogy más, nem főtevékenységű gyakorlati képzőnél nem tudja elhelyezni a tanulót. [Szt. 42. § új (6) bekezdése]

32 Szakképzési tanácsadó hálózat:
A gyakorlati képzés folyamatos figyelemmel kísérése, ellenőrzése Tanácsadás a vállalkozók (gyakorlati oktatók) számára Tanácsadás a tanulók számára Kapcsolattartás az iskolákkal Közvetítés, problémakezelés a felek között Bevezető ellenőrzés és évközi ellenőrzés szervezése Tapasztalatok visszacsatolása

33 Köszönöm a figyelmet! Elek Csaba BKIK oktatási igazgató


Letölteni ppt "Változások és új lehetőségek a szakképzésben 2016."

Hasonló előadás


Google Hirdetések