Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje"— Előadás másolata:

1 A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje

2 Peptid kötés

3 Aminosavak és csoportosításuk - esszenciális vs
Aminosavak és csoportosításuk - esszenciális vs. nem-esszenciális - poláros vs. nem poláros - savas és alkalikus kémhatásúak

4 A fehérjék emésztése a gyomorban és a patkóbélben
a pepszinogénből (fősejtek termelik) a sósav (fedősejtek termelik) hatására pepszin keletkezik, ami bontja a fehérjéket a Phe és Tyr aminosavaknál. A pepszin endopeptidáz és nagy molekulájú peptideket hasít ki. A sósav elválasztásban segít a gasztrin hormon. Kimozin: kazeinogénból kazeint képez (denaturált fehérje) A duodenumban a pepszin inaktiválódik. A hasnyálmirigy endo- és karboxipeptidázok hatására kisebb peptidekig vagy aminosavakig folyik a bontás. A pancreas tripszinogént a bélhámban lévő enteropeptidáz aktiválja tripszinné. A tripszin Arg és Lys mellett hidrolizál. A tripszin aktiválja a kimotripszinogénből a kimotripszint. A kimotripszin az aromás aminosavak mellett hidrolizál. Az aktivált elasztáz a neutrális alifás aminosavak mellett bont.

5

6 A protein ‘turnover’ alakulása a szervezetben a táplálkozás függvényében A szervezet nitrogén háztartása normál körülmények között. Éhezés, alultápláltság, betegség lényegesen megváltoztatja ezt az egyensúlyt

7 Aminosavak (AA) anyagcseréje - az AA-ak nemcsak protein szintézishez szükségesek, de pl. hormonok, neurotranszmitterek szintéziséhez is. - táplálkozás után a máj a szabad AA egy részét azonnal lebontja, 1/3-át felhasználja fehérje szintézishez.

8 Egyensúly a nitrogén eliminációban a máj és a vese között
Acidózis gátolja a máj Gln felvételét és a Gln lebontása így a vesében fokozódik. Ezáltal közvetlenül megszabadulhat a szervezet a H+-tól. Normál körülmények között csak kevés ammónia ürül a vesén át a máj a nitrogén nagy részét a karbamidba építi.

9 Életkorok szerinti ajánlás a napi fehérje felvétel mennyiségére
AI – ‘adequate intake’ – megfelelő mértékű felvétel EAR – ‘estimated average requirement’ – megbecsült átlagos szükséglet RDA – ‘recomended daily amounts’ – ajánlott napi mennyiség

10 Egyes táplálékok fehérje tartalma a fehérje forrás mértékének megbecsülésére

11 Intermedier anyagcsere a szénhidrátok – zsírok – fehérjék között

12 Glikolízis Kulcsenzimek: hexokináz foszfofruktokináz piuvát kináz

13 A glikolízis anyagcsere útjának kapcsolódása a citrát körhöz Kulcsmolekulák: glukóz piroszőlősav acetil-CoA Az ábrán a zsírok és az aminosavak bekapcsolódási pontjai is láthatók

14 A glikolízis + citrát ciklus + terminális oxidáció energia termése

15 A terminális oxidáció (foszforilláció)


Letölteni ppt "A fehérjék emésztése, felszívódása és anyagcseréje"

Hasonló előadás


Google Hirdetések