Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE"— Előadás másolata:

1 A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE
Innováció a művészetoktatásban Szakmai konferencia, Budapest 2016. November 17.

2 A Kormány 2015. februári döntése alapján a szakképzésről szóló 2011
A Kormány februári döntése alapján a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvénynek (a továbbiakban: Szt.) és a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvénynek (a továbbiakban: Nkt.) az egyidejű és összehangolt módosítása indult el. A szakképzést folytató iskolatípusok átalakítása mellett olyan fenntartói szerkezet került bevezetésre, amely az iskolarendszerű szakképzést új alapokra helyezte és a gazdaság, valamint az oktatási rendszer összehangolt fejlesztését valósíthatja meg.

3 Az ország szakközépiskoláiban (a 2016/2017
Az ország szakközépiskoláiban (a 2016/2017. tanévtől szakgimnázium) osztályban folyik az oktatás, amelyek intézményfenntartók szerinti megoszlása az alábbi:

4 Az ország szakiskoláiban (a 2016/2017
Az ország szakiskoláiban (a 2016/2017. tanévtől szakközépiskola) 4231 osztályban folyik az oktatás, amelyek intézményfenntartók szerinti megoszlását a következő ábra mutatja:

5 Szakközépiskolai tanulólétszám fenntartó szerint (nappali rendszerű képzés és felnőttoktatás)
.

6 Szakiskolai tanulólétszám fenntartó szerint (nappali rendszerű képzés és felnőttoktatás)

7 2016. szeptember 1-jén indult szakgimnáziumi rendszer
A szakgimnáziumban az Országos Képzési Jegyzékről szóló kormányrendeletben meghatározott ágazatokban az érettségi vizsga keretében megszerezhető szakképesítéshez kapcsolódóan tehető szakmai érettségi vizsga, továbbá az Országos Képzési Jegyzékben meghatározott, a szakmai érettségi vizsga ágazatához tartozó szakképesítés szerezhető.

8 új iskolatípusok szerkezeti változása miatti jogszabályváltozások a szakképzésben:
25/2016. (II. 25.) Korm. rendelet az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet, valamint a 2016/2017. tanévre vonatkozó szakmaszerkezeti döntésről és a 2016/2017. tanévben induló képzések tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítéseiről szóló 297/2015. (X. 13.) Korm. rendelet szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeit meghatározó miniszteri rendeletek A szakképzési kerettantervekről szóló 30/2016. (VIII. 31.) NGM rendelet Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság

9 27/2016. (IX. 16.) EMMI rendelet az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről Az 1. melléklet tartalmazza az emberi erőforrások minisztere ágazatába tartozó azon szakképesítések felsorolását, amelyek szakmai és vizsgakövetelményei a 2-5. mellékletben kerülnek kiadásra. A 3. melléklet határozza meg a kultúráért és az oktatásért felelős miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeit. A 6. melléklet tartalmazza az egyes szakmacsoportok tekintetében a szakképzés megkezdéséhez szükséges bemeneti kompetenciák felsorolását.

10 A 7. melléklet tartalmazza
az Országos Képzési Jegyzékről szóló 37/2003. (XII. 27.) OM rendeletben [a továbbiakban: 37/2003. (XII. 27.) OM rendelet], az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 1/2006. (II. 17.) OM rendeletben [a továbbiakban: 1/2006. (II. 17.) OM rendelet], az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendeletben [a továbbiakban: 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet], az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendeletben [a továbbiakban: 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet] szereplő szakképesítésekre - külön jogszabályok alapján - megszerzett jogosultságok megfeleltetését.

11

12 A szakiskolai (szakközépiskolai) 3-as szintű művészeti szakképesítések
változás nem történt, pl. Népi kézműves (a szakmairány megjelölésével) Csipkekészítő; Faműves, fajátékkészítő; Fazekas; Gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő; Kézi és gépi hímző; Kosárfonó, fonottbútor készítő; Szőnyegszövő; Takács; Nemezkészítő; Népi bőrműves Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság

13 Tanévenkénti támogatott beiskolázási keretszámok meghatározását és a javaslattételt megalapozó egyeztetési partnereink Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság

14 A májustól kötelező ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyak jogszabályokban kiadott, január 1-jétől hatályos emelt szintű általános és részletes követelményei alapján emelt szintű írásbeli, szóbeli és központi gyakorlati mintatételek és mintafeladatok kidolgozásáról gondoskodtunk, melyek az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet módosításáról szóló 19/2016. (VIII. 23.) EMMI rendeletben található vizsgakövetelmények és vizsgaleírások alapján készültek. A 40/2002. (V. 24.) OM rendeletből a január 1-jétől hatályos ágazati szakmai vizsgatárgyak részletes követelményei és a vizsgaleírás külön fájlokban megtalálhatók az OH honlapján, az alábbi linken: A részletes követelmények és a vizsgaleírás alapján a felkészítést, felkészülést segítő mintafeladatok, mintatételek az NSZFH honlapján a Vizsgák menüpontban „Szóbeli mintatételek és írásbeli mintafeladatok az ágazati szakmai vizsgatárgyak emelt szintű vizsgáihoz” címszó alatt érhetők el.

15 szakmai_vizsgaelnoki_nevjegyzek
Az Országos szakképzési névjegyzék részét képező vizsgaelnöki névjegyzék szakmai_vizsgaelnoki_nevjegyzek Letölthető dokumentumok Pályázati adatlap a névjegyzékbe történő felvételhez Kérelem a névjegyzékben való nyilvántartás meghosszabbításához Adatlap a gyakorlati idő igazolásához Az oktatásért felelős miniszter és a kultúráért felelős miniszter felelősségi körébe tartozó szakképesítések táblázata Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Helyettes Államtitkárság

16 „A művészet nem ismer se előzékenységet, se jó modort; egyedül csak a hitet ismeri, mindig csak a hitet és a szabadságot.” (Flaubert)

17 Megtisztelő figyelmüket köszönöm!
Borosán Beáta főosztályvezető-helyettes Megtisztelő figyelmüket köszönöm!


Letölteni ppt "A KÖZÉPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁS JÖVŐJE"

Hasonló előadás


Google Hirdetések