Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

5. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 5.1. IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "5. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 5.1. IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK."— Előadás másolata:

1 5. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 5.1. IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK

2 5-1 A BEFEKTETETT ESZKÖZÖK Befektetett eszközként OLYAN ESZKÖZT szabad kimutatni, amelynek az a rendeltetése, hogy A TEVÉKENYSÉGET, A MŰKÖDÉST TARTÓSAN, LEGALÁBB EGY ÉVEN TÚL SZOLGÁLJA. FOGALMACSOPORTOSÍTÁSA IMMATERIÁLIS JAVAK TÁRGYI ESZKÖZÖK BEFEKTETETT PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK

3 5-2 AZ IMMATERIÁLIS JAVAK Immateriális jószágként azokat a nem anyagi eszközöket kell kimutatni, amelyek tartósan, legalább egy éven túl szolgálják a vállalkozási tevékenységet. Az immateriális javak között ki- mutatható az alapítás, átszerve- zés és a kísérleti fejlesztés akti- vált értéke is. FOGALMACSOPORTOSÍTÁSA ALAPÍTÁS, ÁTSZERVEZÉS AKTIVÁLT ÉRTÉKE KÍSÉRLETI FEJLESZTÉS AKTIVÁLT ÉRTÉKE VAGYONI ÉRTÉKŰ JOGOK (amelyek nem kapcsolódnak ingatlanhoz) SZELLEMI TERMÉKEK ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK IMMATERIÁLIS JAVAKRA ADOTT ELŐLEG IMMATERIÁLIS JAVAK ÉRTÉKHELYESBÍTÉSE.

4 5-3 ALAPÍTÁS, ÁTSZERVEZÉS AKTIVÁLT ÉRTÉKE A vállalkozási tevékenység indításával, jelentős bőví- tésével, átalakításával, át- szervezésével kapcsolatos költség. Ide tartozik a mi- nőségbiztosítási rendszer bevezetésével kapcsolatos tevékenység költsége is. FOGALMA Ezt a költséget nem kötele- ző aktiválni, de ha aktivál- ják, akkor az aktivált érték- kel azonos összeget az ered- ménytartalékból le kell köt- ni.

5 5-4 KÍSÉRLETI FEJLESZTÉS AKTIVÁLT ÉRTÉKE A jövőben hasznosítható, ár- bevételben megtérülő kísér- leti fejlesztés eredménye ér- dekében felmerült költség, amely aktiválható termékben nem vehető számításba, mert a létrehozott termék a piaci árat meghaladja. FOGALMA Az alap és az alkalmazott kutatás költségei, valamint a kísérleti fejlesztés közvetett és általános költségei nem aktiválhatók.

6 5-5 VAGYONI ÉRTÉKŰ JOGOK Önmagukban is forgalom- képes jogok. BÉRLETI JOG HASZNÁLATI JOG KONCESSZIÓS JOG JÁTÉKJOG MÁRKANÉV LICENC FOGALMA CSOPORTOSÍTÁSA Itt azok a vagyoni értékű jo- gok mutathatók ki, amelyek NEM KAPCSOLÓDNAK INGAT- LANHOZ, NEM TARTOZNAK A SZELLEMI TERMÉKEK KÖZÉ.

7 5-6 SZELLEMI TERMÉKEK Olyan nem anyagi javak, melyek alkalmazásával hasznosítható anyagi vagy/ és nem anyagi javak állítha- tók elő. FOGALMACSOPORTOSÍTÁSA találmány, iparvédelemben részesülő szabadalom, ipari minta, szerzői jogvédelemben ré- szesülő szoftver termékek, egyéb szellemi alkotás, gyártási eljárás, védjegy.

8   ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉKKÉNT KELL KIMUTATNI CÉGVÁSÁRLÁS esetén a jö- vőbeni gazdasági haszon re- ményében teljesített TÖBB- LETKIFIZETÉS ÖSSZEGÉT. ÁTALAKULÁS esetén az ilyen címen meghatározott értéket. 5-7 ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK   A POZITÍV üzleti vagy cég- értéket az IMMATERIÁLIS JAVAK között,   A NEGATÍV üzleti vagy cégértéket a HALASZTOTT BEVÉTELEK között kell kimutatni.

9 5-7 folyt.1. AZ ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KISZÁMÍTÁSA  CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN  CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN - amikor az ESZKÖZÖKET és a kötelezettségeket tételesen ÁLLOMÁNYBA VESZIK - akkor, HA A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. HA a FIZETETT ELLENÉRTÉK A KISEBB, akkor A KÜLÖNBÖZET: NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A fizetett ellenérték ellenérték Az egyes eszközök piaci értéke minusz átvállalt kötelezettség >

10 5-7 folyt.2. CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN  CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN - amikor a vásárlással közvetlen irányítást biztosító befolyást* szerez, és az adott társaság részvényeit a tőzsdén jegyzik - akkor, HA A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. HA a FIZETETT ELLENÉRTÉK A KISEBB, akkor A KÜLÖNBÖZET: NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A fizetett ellenérték ellenérték A megvásárolt részvények piaci értéke > ** * A szavazatok több, mint 75%-át birtokolja. ** Lényegesen több.

11 5-7 folyt.3.  CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN  CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN - amikor a vásárlással közvetlen irányítást biztosító befolyást* szerez, és az adott társaság részvényeit a tőzsdén nem jegyzik - akkor, HA A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. HA a FIZETETT ELLENÉRTÉK A KISEBB, akkor A KÜLÖNBÖZET: NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A fizetett ellenérték ellenérték A megvásárolt befektetésre jutó saját tőke értéke > ** * A szavazatok több, mint 75%-át birtokolja. ** Lényegesen több.

12 5-7 folyt.4.  ÁTALAKULÁS ESETÉN  ÁTALAKULÁS ESETÉN, amennyiben a számviteli törvény sze- rint a gazdálkodó élhet a vagyonértékelés lehetőségével, és a vagyonértéket az üzleti értékelés, a jövedelemtermelő képes- ség módszerével határozza meg, és HA az így meghatározott A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. A KÜLÖNBÖZET: POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. HA a társasági vagyonérték és a kötelezettségek együttes összege A KISEBB, akkor A KÜLÖNBÖZET: NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK. Társasági vagyonérték és a kötelezettségek együttes összege Az egyes eszközök piaci értékének együttes összege > ** ** Lényegesen több.

13 5-8 Az ilyen címen a szállítóknak átutalt, a levonható előzetesen felszá- mított áfa-val csökkentett ösz- szeg. IMMATERIÁLIS JAVAKRA ADOTT ELŐLEG FOGALMA IMMATERIÁLIS JAVAK ÉRTÉKHELYESBÍTÉSE A vagyoni értékű jogok és a szellemi termékek – könyv szerinti értéket meghaladó – PIACI ÉRTÉKE ÉS KÖNYV SZERINTI ÉRTÉKE KÖZÖTTI KÜLÖNBÖZET. FOGALMA

14 5-9 TÁRGYI ESZKÖZÖK Olyan tárgyiasult (dologi) esz- közök, amelyek a vállalkozási tevékenységet közvetlenül vagy közvetetten, tartósan szolgálják. (Függetlenül attól, hogy üzembe helyezésre ke- rültek-e vagy sem.) FOGALMA Ingatlanok és a kapcsolódó va- gyoni értékű jogok Műszaki berendezések, gépek, járművek Egyéb berendezések, felszere- lések, járművek Tenyészállatok Beruházások, felújítások Beruházásra adott előlegek Tárgyi eszközök értékhelyes- bítése CSOPORTOSÍTÁSA

15 5-10 INGATLANOK ÉS A KAPCSOLÓDÓ VAGYONI ÉRTÉKŰ JOGOK A föld és minden anyagi esz- köz, amelyet a földdel tartós kapcsolatban létesítettek. Valamint az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok. FOGALMACSOPORTOSÍTÁSA FÖLD, TELEK TELKESÍTÉS - - Termőföld (szántó, kert, stb.) - - Telek - - Telkesítés ÜLTETVÉNY - - Gyümölcs - - Szőlő - - Komló stb. ERDŐ ÉPÍTMÉNY - - Épület, épületrész - - Egyéb építmény - - Üzemkörön kívüli ingatlan - - Ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok (föld- használat, a haszonélvezet és használat, a bérleti jog, a szolgalmi jog, víz- és csator- nahasználati hozzájárulás, stb.)

16 MŰSZAKI BERENDEZÉSEK, GÉPEK, JÁRMŰVEK 5-11 A rendeltetésszerűen használatba vett, a vállalkozási tevékenységet tartósan és KÖZVETLENÜL szolgá- ló eszközök. FOGALMACSOPORTOSÍTÁSA Erőgépek, erőművi berendezések. Egyéb gépek és berendezések, műszerek, szerszámok. Szállító eszközök, hírközlő berendezések. Számítástechnikai eszközök. Járművek. Az itt felsorolt bérbe vett eszkö- zökön végzett és aktivált beruhá- zás, felújítás.

17 EGYÉB BERENDEZÉSEK, FELSZERELÉSEK 5-12 A rendeltetésszerűen hasz- nálatba vett, a vállalkozási tevékenységet tartósan, DE CSAK KÖZVETVE szolgáló eszközök. FOGALMACSOPORTOSÍTÁSA Gépek. Járművek. Berendezések. Irodai, igazgatási felszerelések.

18 TENYÉSZÁLLATOK 5-13 Azok az állatok, amelyek a tenyésztés, a tartás során leválasztható terméket (szaporulatot, más leválaszható állati terméket) ter- melnek és ezen termékek értékesítése vagy az egyéb (igateljesítmény, őrzési feladat, lovagoltatás) hasznosítása biztosítja a tartási költségek megtérülését, függetlenül, hogy azok meddig szol- gálják a vállalkozási tevékenységet. FOGALMA

19 5-14 Az üzembe nem helyezett, rendeltetésszerűen haszná- latba nem vett tárgyi eszkö- zök bekerülési értéke, továbbá a már használatba vett tárgyi eszközökön vég- zett felújítások még nem ak- tivált bekerülési értéke. BERUHÁZÁSOK, FELÚJÍTÁSOK FOGALMA BERUHÁZÁSOKRA ADOTT ELŐLEGEK FOGALMA A beruházási szállítónak, az im- portálást végző vállalkozásnak ilyen címen átutalt – levonható előzetesen felszámított áfa-t nem tartalmazó - összeg. TÁRGYI ESZKÖZÖK ÉRTÉKHELYESBÍTÉSE FOGALMA Az ingatlanok, az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok, a műszaki berendezések, gépek, jár- művek, az egyéb berendezések, felszerelések, járművek, a tenyészállatok- könyv szerinti ér- téket meghaladó – PIACI ÉRTÉKE ÉS KÖNYV SZERINTI ÉRTÉKE KÖ- ZÖTTI KÜLÖNBÖZET.

20 5-15 AZ IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK ÉRTÉKELÉSE   BEKERÜLÉSI ÉRTÉK, AMELY LEHET: beszerzési érték előállítási érték a nem beszerzésből, előállításból származó növekedés esetén be- szerzési értéknek minősülő értékek (Lásd 4-6. Vázlat) AKTIVÁLÁSKORMÉRLEGKÉSZÍTÉSKOR  + BEKERÜLÉSI ÉRTÉK + Meglévő tárgyi eszköz bővíté- sével stb. felújításával kapcsolatos el- lenérték - - Terv szerinti értékcsökkenési leírás halmozott összege - - Terven felüli értékcsökkenési leírás + Visszaírt terven felüli érték- csökkenési leírás NETTÓ ÉRTÉK (AKTUALIZÁLT = NETTÓ ÉRTÉK (AKTUALIZÁLT BEKERÜLÉSI ÉRTÉK) BEKERÜLÉSI ÉRTÉK)   A mérlegben kimutatható a piaci ér- ték és a könyv szerinti érték közötti különbözet.ÉRTÉKHELYESBÍTÉS

21 5-16 AZ ÉRTÉKCSÖKKENÉS, ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEÍRÁS, AMORTIZÁCIÓ FOGALMA E szavakat a gyakorlatban szinonim kifejezésként E szavakat a gyakorlatban szinonim kifejezésként is használjuk. is használjuk. ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEÍRÁS Az értékcsökkenés költségként elszámolt összege. AMORTIZÁCIÓ Az értékcsökkenési leírás össze- gének az előállított termék (szol- gáltatás) értékében való megté- rülését jelenti. A tárgyi eszközök műszaki, technikai és erkölcsi avulá- sa, kopása. Az immateriális javak hasz- nálati idejének csökkenése, erkölcsi avulása. Az értékcsökkenés a haszná- latbavétel és a kiselejtezés közötti időszakban követke- zik be. ÉRTÉKCSÖKKENÉS

22 AZ IMMATERIÁLIS JAVAKNAK, A TÁRGYI ESZKÖZÖKNEK a hasznos élettartam végén várható MARADVÁNYÉRTÉKKEL CSÖKKENTETT BEKERÜLÉSI ÉRTÉKÉT – néhány kivé- teltől eltekintve – AZOKRA AZ ÉVEKRE KELL FELOSZTANI, AMELYEKBEN EZEKET AZ ESZKÖZÖKET ELŐRELÁTHATÓAN HASZNÁLNI FOGJÁK. 5-17 AZ ÉRTÉKCSÖKKENÉS ELSZÁMOLÁSA

23 5-17 folyt.1. AZ ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉKET 5 ÉV, vagy ENNÉL HOSSZABB IDŐ ALATT LEHET LEÍRNI. - - A megállapított leírási időszak nem változtatható. - - Ha a leírási idő több mint 5 év, akkor azt a kiegészítő melléklet- ben indokolni kell. A BEFEJEZETT KÍSÉRLETI FEJLESZ- TÉS, a BEFEJEZETT ALAPÍTÁS-ÁT- SZERVEZÉS aktivált értékét 5 ÉV vagy ENNÉL RÖVIDEBB IDŐ alatt le- het leírni. KIVÉTEL AZ 50 e Ft EGYEDI BEKERÜ- LÉSI ÉRTÉK ALATTI - - vagyoni értékű jogok, - - szellemi termékek, - - tárgyi eszközök bekerülési értéke HASZNÁLATBAVÉ- TELKOR értékcsökkenési leírásként EGY ÖSSZEG- BEN elszámolható.

24 HASZNOS ÉLETTARTAM AZ AZ IDŐSZAK, amely alatt AZ ESZ- KÖZT A GAZDÁLKODÓ - - a várható fizikai elhasználódás, - - erkölcsi avulás, - - az eszközök használatával kap- csolódó jogok és - - egyéb korlátozó tényezők figye- lembevételével VÁRHATÓAN HASZNÁLNI FOGJA. HASZNOS ÉLETTARTAM MEGHATÁROZÁSA 5-17 folyt.2. HASZNOS ÉLETTARTAM AZ AZ IDŐSZAK, amely alatt az AMORTIZÁLHATÓ ESZKÖZT a gazdálkodó - - IDŐARÁNYOSAN, VAGY - - TELJESÍTMÉNYARÁNYOSAN az EREDMÉNY TERHÉRE EL- SZÁMOLJA. HASZNOS ÉLETTARTAM AZ A - - MEGTERMELHETŐ DARABSZÁM, - - elvégezhető teljesítmény, vagy - - egyéb egységszám FIGYELEMBE VÉTELÉVEL MEGHATÁROZOTT IDŐSZAK, amely alatt a gazdál- kodó a tervezett teljesítményt VÁRHATÓAN TELJESÍTENI TUD- JA AZ ESZKÖZ FELHASZNÁLÁ- SÁVAL.

25 A RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLATBA- VÉTEL, üzembe helyezés IDŐPONTJÁBAN, - a rendelkezésre álló információk alapján, a hasznos élettartam függvényében – AZ ESZKÖZ MEGHATÁROZOTT, a hasznos élettartam végén VÁRHATÓAN REALIZÁL- HATÓ ÉRTÉKE. MARADVÁNYÉRTÉK 5-17 folyt.3. NULLA NULLA lehet a maradványérték, HA an- nak értéke valószínűsíthetően NEM JE- LENTŐS.

26 5-18 AZ ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEÍRÁS LEHETŐSÉGEI IdőarányosTeljesítményarányos Egyösszegű Terv szerinti Terven felüli LineárisProgresszívDegresszív Szorzószámokmódszere Évek száma összege módszer Abszolút összeg alapján

27   AZ ÉVENKÉNT ELSZÁMOLANDÓ ÉRTÉKCSÖKKENÉSNEK A BEKERÜLÉSI ÉRTÉKHEZ (bruttó értékhez) vagy A NETTÓ ÉRTÉKHEZ (a terv szerint elszámolt értékcsökke- néssel csökkentett bruttó ér- tékhez) VISZONYÍTOTT ARÁ- NYÁT, VAGY A BEKERÜLÉSI ÉRTÉKNEK A TELJESÍTMÉNNYEL ARÁNYOS ÖSSZEGÉT, illetve az értékcsökkenés évenkénti ABSZOLÚT ÖSSZEGÉT 5-19 TERV SZERINTI ÉRTÉKCSÖKKENÉSI LEÍRÁS MEGTERVEZÉSE AZ EGYEDI ESZKÖZ - - várható használata, ebből adódó - - élettartama, - - fizikai elhasználódása és - - erkölcsi avulása, - - az adott vállalkozási tevékeny- ségre jellemző körülmények FIGYELEMBEVÉTELÉVEL KELL MEGTERVEZNI, A NYILVÁNTARTÁSBAN RÖGZÍ- TENI; ÉS A RENDELTETÉSSZE- RŰ HASZNÁLATBAVÉTELTŐL, ÜZEMBE HELYEZÉSTŐL KELL ALKALMAZNI.

28 5-19 folyt.   AZ ÉVENKÉNT ELSZÁMOLANDÓ ÉR- TÉKCSÖKKENÉS ÖSSZEGÉNEK ÉVEK KÖZÖTTI FELOSZTÁSÁNÁL FIGYE- LEMBE LEHET VENNI az adott eszköz használatával elért bevételt terhelő egyéb, az ESZKÖZ BESZERZÉSÉ- VEL ÖSSZEFÜGGŐ, de a bekerülési értékben nem szereplő RÁFORDÍTÁ- SOKAT (az üzembe helyezés utáni kamatot, a devizahitelek árfolyam- veszteségét) az ESZKÖZÖK folyamatos HASZNÁ- LATÁVAL KAPCSOLATOS karban- tartási KÖLTSÉGEKET.   Ha a vállalkozó szempontjából meghatározó jelentőségű TÁRGYI ESZKÖZNÉL az évenként elszámolásra kerülő ÉRTÉKCSÖKKENÉS MEG- TERVEZÉSEKOR FIGYELEMBE VETT KÖRÜL- MÉNYEKBEN lényeges VÁLTOZÁS KÖVETKE- TERV SZERINTI LEÍRÁS MEG- ZETT be, akkor a TERV SZERINTI LEÍRÁS MEG- VÁLTOZTATHATÓ. VÁLTOZTATHATÓ.   A KAMAT RÁFORDÍTÁS AZ ÉLETTARTAM ELŐREHA- LADTÁVAL CSÖKKEN, ezért az évenként közel azonos együttes ráfordítás biztosítása érdekében célszerű az ÉRTÉK- PROGRESSZÍV CSÖKKENÉST PROGRESSZÍV MÓDSZERREL MÓDSZERREL ELSZÁMOLNI.   A KARBANTARTÁSI KÖLTSÉ- GEK az élettartam második felében FOKOZATOSAN NŐ- NEK, ezért célszerű AZ ÉR- DEGRESZ- TÉKCSÖKKENÉST DEGRESZ- SZÍV MÓDSZERREL SZÍV MÓDSZERREL ELSZÁ- MOLNI.

29   Terv szerinti értékcsökkenést a már RENDELTETÉSSZERŰEN HASZNÁLATBA VETT, üzembe helyezett immateriális javak, tárgyi eszközök után kell elszá- molni addig, amíg azokat RENDELTETÉ- SÜKNEK MEGFELELŐEN HASZNÁLJÁK, vagy amíg a NETTÓ ÉRTÉK NEM ÉRTE EL A NULLÁT, vagy a tervezett MARADVÁNYÉRTÉ- KET. 5-20 A TERV SZERINTI ÉRTÉKCSÖKKENÉS ELSZÁMOLÁSA   NEM SZÁMOLHATÓ EL TERV SZERINTI ÉRTÉKCSÖKKENÉS a földterületnél, a teleknél, az erdőnél, az üzembe nem helyezett beruházásnál, a képzőművészeti alkotásnál, a régészeti leletnél, az olyan kép- és hangarchí- vumnál, illetve egyéb gyűj- teménynél, egyéb eszköznél, amely értékéből a használat során nem veszít, illetve amelynek értéke nő.

30   TERVEN FELÜLI ÉRTÉKCSÖKKE- NÉST KELL ELSZÁMOLNI, HA az immateriális jószág, tárgyi eszköz ( a beruházás kivételé- vel) KÖNYV SZERINTI ÉRTÉKE tartósan és jelentősen MAGA- SABB, mint a PIACI ÉRTÉKE, A SZELLEMI TERMÉK, A TÁR- GYI ESZKÖZ (IDEÉRTVE A BE- RUZÁZÁST IS) ÉRTÉKE TARTÓ- SAN LECSÖKKEN, mert - - a vállalkozási tevékenység változása miatt FELESLE- GESSÉ VÁLT, vagy - - megrongálódás, megsemmi- sülés, illetve hiány követ- keztében RENDELTETÉSÉ- NEK MEGFELELŐEN NEM HASZNÁLHATÓ, illetve hasz- nálhatatlan, 5-21 TERVEN FELÜLI ÉRTÉKCSÖKKENÉS ELSZÁMOLÁSA A VAGYONI ÉRTÉKŰ JOG a szer- ződés módosulása miatt csak korlátozottan vagy egyáltalán NEM ÉRVÉNYESÜLHET, A BEFEJEZETT KÍSÉRLETI FEJ- LESZTÉS RÉVÉN MEGVALÓSULÓ TEVÉKENYSÉGET korlátozzák, vagy megszüntetik, illetve az EREDMÉNYTELEN LESZ.

31 5-21 folyt.   OLYAN MÉRTÉKŰ TERVEN FE- LÜLI ÉRTÉKCSÖKKENÉST kell elszámolni, hogy az IMMATE- RIÁLIS JÓSZÁG, A TÁRGYI ESZKÖZ, A BERUHÁZÁS HASZ- NÁLHATÓSÁGÁNAK MEGFE- LELŐ, A MÉRLEGKÉSZÍTÉS- KORI PIACI ÉRTÉKEN SZERE- PELJEN A MÉRLEGBEN.   Ha a terven felüli értékcsökkenést előidé- ző OKOK MEGSZÜNTEK, VAGY CSÖKKEN- TEK, akkor az elszámolt terven felüli ér- tékcsökkenés összegét RÉSZBEN, VAGY TELJES EGÉSZÉBEN VISSZA LEHET ÍRNI.   AMENNYIBEN az IMMATERIÁ- LIS JÓSZÁG, A TÁRGYI ESZKÖZ, A BERUHÁZÁS RENDELTETÉSÉ- NEK MEGFELELŐEN NEM HASZ- NÁLHATÓ, illetve használhatat- lan, megsemmisült, vagy hiány- zik, AKKOR AZOKAT A TERVEN FELÜLI ÉRTÉKCSÖKKENÉS EL- SZÁMOLÁSA UTÁN KI KELL VE- ZETNI A FŐKÖNYVI SZÁMLÁK- RÓL.

32 5-22 TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK ÁLLOMÁNYVÁLTOZÁSA beruházás, beszerzés tenyésztésbe állítás térítés nélküli átvétel átvétel vagyoni hozzájárulásként követelés fejében történő átvétel többlet átsorolásból NÖVEKEDÉS CSAK AZ ÉRTÉKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK felújítás, átalakítás, stb. értékcsökkenési leírás terven felüli értékcsökkenés visszaírása értékhelyesbítés CSÖKKENÉS selejtezés értékesítés átadás vagyoni hozzájárulásként megsemmisülés térítés nélküli átadás hiány kötelezettségek teljesítésére történő átadás átsorolás miatt

33 5-23 TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK BIZONYLATAI szállítótól kapott SZÁMLA előállítási költség kimutatás aktiválási jegyzőkönyv átadótól kapott értesítés társasági szerződés leltári többlet elszámolás átsorolási jegyzőkönyv, stb. NÖVEKEDÉS selejtezési jegyzőkönyv vevőnek kiállított számla társasági szerződés átvételi elismervény leltárhiány elszámolás megsemmisülésről felvett jegyzőkönyv átsorolási jegyzőkönyv, stb. CSÖKKENÉS

34 A nagy értékű tárgyi eszközök- ről és immateriális javakról EGYEDI, kis értékű tárgyi eszközökről általában CSOPORTOS NYIL- VÁNTARTÁST vezetnek. 5-24 TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK NYILVÁNTARTÁSA AZ ANALITIKUS NYILVÁNTARTÁS FELADATA az állomány- és értékváltozás rögzítése adatszolgáltatás az értékcsök- kenés elszámolásához az azonosításhoz szükséges adatok biztosítása adatok szolgáltatása a leltár összeállításához stb.

35 azonosításához szükséges adatokat létesítés (gyártás) évét használatbavétel évét bekerülési értékét az értékcsökkenés elszámolásával kapcsolatos információkat hasznos élettartamát (időben vagy teljesítményben) az értékcsökkenés elszámolásának módját, mértékét terven felüli értékcsökkenés összegét a visszaírt terven felüli értékcsökkenés összegét az értékcsökkenési leírás megváltoztatásának időpontját a felújítás utáni használatbavétel időpontját a földterület: o o nagyságát (az ingatlan-nyilvántartással egyezően) o o művelési ágát o o fekvésének helyét o o helyrajzi számát stb. 5-25 A TÁRGYI ESZKÖZÖK EGYEDI NYILVÁNTARTÁSA TARTALMAZZA A TÁRGYI ESZKÖZ

36 5-26 A TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK SZÁMLÁK TARTALMA A számla TARTOZIK EGYENLEGE a számla nevének megfelelő eszközök BRUTTÓ ÉRTÉKÉT mutatja. 111-115. Immateriális javak 121-126. Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok 121-126. Ingatlanok és kapcsolódó vagyoni értékű jogok 131-132. Műszaki berendezések, gépek, járművek 131-132. Műszaki berendezések, gépek, járművek 141-144. Egyéb berendezések, felszerelések, járművek 141-144. Egyéb berendezések, felszerelések, járművek 151-153. Tenyészállatok 151-153. Tenyészállatok 161-162. Beruházások, felújítások 161-162. Beruházások, felújítások Év eleji bruttó érték A bruttó értéket növelő tételek A bruttó értéket csökkentő tételek T K

37 5-27 A TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK TERV SZERINTI ÉRTÉKCSÖKKENÉSE SZÁMLÁK TARTALMA A számla KÖVETEL EGYENLEGE a számla nevének megfelelő eszközök MÁR ELSZÁMOLT TERV SZERINTI ÉRTÉKCSÖKKE- NÉSÉT mutatja. 119. Immateriális javak 129. Ingatlanok 139. Műszaki berendezések, gépek, járművek 149. Egyéb berendezések, felszerelések, járművek 159. Tenyész (igás és egyéb) állatok A teljesen (0-ig) leírt eszközök terv szerinti értékcsökkenésé- nek kivezetése Kiselejtezés, értékesítés, stb. miatt kivezetett eszközök - a kivezetés időpontjáig elszá- molt - terv szerinti értékcsök- kenésének kivezetése Az üzleti év elején meglévő eszkö- zöknek - az előző üzleti év végéig elszámolt - terv szerinti értékcsök- kenése A folyó évben elszámolt terv szerinti értékcsökkenés terv szerinti érték- csökke- nése T K A bruttó értéket és a már elszámolt értékcsökkenést tartalmazó számlák EGYÜTTES TARTOZIK EGYENLEGE a számlák nevének megfelelő eszközök NETTÓ ÉRTÉKÉT mutatja.

38 5-28 A TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK ÉRTÉKHELYESBÍTÉSE SZÁMLÁK TARTALMA A bemutatott három számla (5-26., 5-27., 5-28. vázlaton) együttes A bemutatott három számla (5-26., 5-27., 5-28. vázlaton) együttes TARTOZIK EGYENLEGE év végén a számla nevének megfelelő TARTOZIK EGYENLEGE év végén a számla nevének megfelelő ESZKÖZ PIACI ÁRON SZÁMÍTOTT ÉRTÉKÉT mutatja. ESZKÖZ PIACI ÁRON SZÁMÍTOTT ÉRTÉKÉT mutatja. A számla TARTOZIK EGYENLEGE év végén a számla nevének meg- A számla TARTOZIK EGYENLEGE év végén a számla nevének meg- felelő eszköz NETTÓ ÉRTÉKÉT EGÉSZÍTI KI A PIACI ÉRTÉKRE. felelő eszköz NETTÓ ÉRTÉKÉT EGÉSZÍTI KI A PIACI ÉRTÉKRE. 117. Immateriális javak 127. Ingatlanok 137. Műszaki berendezések, gépek, járművek 147. Egyéb berendezések, felszerelések, járművek 157. Tenyész (igás és egyéb) állatok Az év eleji eszközök előző év végén kimu- tatott értékhelyesbítése Az értékesítés, vagyoni hozzájárulás, stb. miatt ki- vezetett eszközök értékhe- lyesbítésének megszüntetése érték- helyes- bítése Év végén a számla egyenlegének NÖVELÉSE VAGY CSÖKKENTÉSE Év végén a számla egyenlegének NÖVELÉSE VAGY CSÖKKENTÉSE az eszközök év végi piaci értékének megfelelően az eszközök év végi piaci értékének megfelelően T K NÖVELÉS CSÖKKENTÉS vagy

39 5-29 A TÁRGYI ESZKÖZÖK, IMMATERIÁLIS JAVAK TERVEN FELÜLI ÉRTÉKCSÖKKENÉSE ÉS ANNAK VISSZAÍRÁSA SZÁMLÁK TARTALMA A számla KÖVETEL EGYENLEGE év végén a számla nevének A számla KÖVETEL EGYENLEGE év végén a számla nevének megfelelő eszköz KÖNYV SZERINTI ÉRTÉKÉT CSÖKKENTI LE megfelelő eszköz KÖNYV SZERINTI ÉRTÉKÉT CSÖKKENTI LE PIACI ÉRTÉKRE. PIACI ÉRTÉKRE. A teljesen (0-ig) leírt eszközök terven felüli értékcsökkenésének kivezetése Kiselejtezés, értékesítés, stb. miatt kivezetett eszközök – a kivezetés időpontjáig elszámolt – terven felüli értékcsök- kenése összegének ki- vezetése A TERVEN FELÜLI ÉRTÉK- CSÖKKENÉS VISSZAÍRT ÖSSZEGE. 118. Immateriális javak 128. Ingatlanok 138. Műszaki berendezések, gépek, járművek 148. Egyéb berendezések, felszerelések, járművek 158. Tenyész (igás és egyéb) állatok 168. Beruházások terven felüli értékcsökkenése Az üzleti év elején meglévő eszközöknek - az előző üzleti év végéig elszámolt és még vissza nem írt - terven felüli értékcsökkenése A folyó üzleti évben elszámolt terven felüli értékcsökkenés terven felüli értékcsök- kenése és annak visszaírása T K

40 5-30 BERUHÁZÁS, AKTIVÁLÁS (ÜZEMBE HELYEZÉS) Aktiválás (üzembe helyezés) 12-15. Tárgyi eszközök Hatósági díj Vissza nem igényelhető áfa 466. Előzetesen felszámított áfa felszámított áfaVisszaigényelhetőáfa Aktiválható beszerzési érték 38. Pénzeszközök 455. Beruházási szállítók 479. Különféle rövid lejár. egyéb kötelezettségek egyéb kötelezettségek 16. Beruházások

41 Beszerzési érték Hatósági díj 466. Előzetesen felszámított áfa Visszaigényelhető áfa Vissza nem igényelhető áfa 5-31 IMMATERIÁLIS JAVAK BESZERZÉSE 38. Pénzeszközök 455. Beruházási szállítók 479. Különféle rövid lejár. egyéb kötelezettségek egyéb kötelezettségek 11. Immateriális javak

42 5-32 SAJÁT REZSIBEN VÉGZETT BERUHÁZÁS AKTIVÁLÁSA Előállítási költség Vissza nem igényelhető áfa 467. Fizetendő áfa 582. Saját előállítású eszközök aktivált értéke 16. Beruházások 466. Előzetesen felszámított áfa Visszaigényelhető áfa

43 57. Értékcsökkenési leírás Terv szerinti és egyösszegű értékcsökkenés 119-159. Immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenése 5-33 IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK TERV SZERINTI, EGYÖSSZEGŰ, VALAMINT TERVEN FELÜLI ÉRTÉKCSÖKKENÉSE, ÉS ANNAK VISSZAÍRÁSA Terven felüli értékcsökkenés 86. Egyéb ráfordítások 119-169. Immateriális javak, tárgyi eszközök, beruházások terven felüli értékcsökkenése, és annak visszaírása Terven felüli értékcsökkenés visszaírt összege 96. Egyéb bevételek

44 Terv szerinti értékcsökkenés kivezetése Terven felüli értékcsökkenés kivezetése 5-34 NULLÁIG LEÍRT IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK KIVEZETÉSE X = Y + Z X = Y + Z 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153. Tárgyi eszközök 119. 129., 139., 149., 159. Immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenése Y 118. 128., 138., 148., 158. Immateriális javak, tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése és annak visszaírása Z X

45 X > (Y + Z) X > (Y + Z) Terv szerinti értékcsökkenés kivezetése Terven felüli értékcsökkenés kivezetése 8693. Hiányzó, megsemmisült, állományból kivezetett immateriális javak, tárgyi eszközök könyv szerinti értéke X-(Y+Z) X-(Y+Z) Könyv szerinti érték 5-35 HIÁNYZÓ, MEGSEMMISÜLT, ÁLLOMÁNYBÓL KIVEZETETT IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA 119., 129., 139., 149., 159. Immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenése 118., 128., 138., 148., 158., 168. Immateriális javak, tárgyi eszközök terven felüli értékcsökkenése, és annak visszaírása 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszközök Y Z X

46 5-36 IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK KÖZVETLEN ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK ELSZÁMOLÁSA Bruttó érték ** Terv szerinti értékcsökkenés * Z vagy E, vagy se Z, se E * Z vagy E, vagy se Z, se E ** Az értékcsökkenés a bruttó értéket tartalmazó számlá- értéket tartalmazó számlá- ra is átvezethető és a 861- ra is átvezethető és a 861- es számlára a nettó érték es számlára a nettó érték kerül egy összegben. kerül egy összegben. ** Terven felüli értékcsökkenés Eladási ár Áfa Értékhelyesbítésmegszüntetése 417. Értékelési tartalék E 117.,127., 137., 147., 157. Immateriális javak, tárgyi eszközök értékhelyesbítése * E 31. Vevők 467. Fizetendő áfa 961. Értékesített im. javak, tárgyi eszközök bevétele 118., 128., 138., 148., 158., 168. Im. javak, tárgyi eszk. terven felüli értékcsökk., terven felüli értékcsökk., és annak visszaírása és annak visszaírása 119.,129., 139., 149., 159. Im. javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökk. 861. Értékesített immat. javak, tárgyi eszközök könyv szerinti értéke Y 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszk. X Z *

47 5-37 IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK ÁTSOROLÁSÁNAK, MAJD ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK ELSZÁMOLÁSA Bruttó érték Terv szerinti értékcsökkenés Terven felüli értékcsökkenés 31. Vevők Eladási ár 467. Fizetendő áfa 91-94. Értékesítés nettó árbevétele Áfa X-(Y+Z) X-(Y+Z) Könyv szerinti érték 814., vagy 812., 832. ELÁBÉ 118., 128., 138., 148., 158., 168. Im. javak, tárgyi eszk. terven felüli értékcsökk., terven felüli értékcsökk., és annak visszaírása és annak visszaírása 119., 129., 139., 149., 159. Im. javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökk. Y 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszk. X 267. Tárgyi eszközök közül átsorolt áruk Z

48 5-38 TÁRSASÁGBA BEVITT IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA Fizetendő áfa megtérítési igénnyel 467. Fizetendő áfa 368. Különféle egyéb köv. Terv szerinti értékcsökkenés Bruttó érték 881. Társaságba bevitt eszközök nyilvántartás szerinti értéke 171-172. Tartós részesedés Létesítő okiratban elfogadott érték 981. Társaságba bevitt eszközök létesítő okiratban elfogadott értéke 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszközök 119., 129., 139., 149., 159. Im. javak, tárgyi eszk. terv szerinti értékcsökkenése X Y Terven felüli értékcsökkenés 118., 128., 138., 148., 158., 168. Im. javak, tárgyi eszk. terven felüli értékcsökk., terven felüli értékcsökk., és annak visszaírása és annak visszaírásaZ

49 5-39 NEM PÉNZBENI VAGYONI BETÉT ELSZÁMOLÁSA Létesítő okiratban elfogadott érték 466. Előzetesen felszámított áfa Visszaigényelt áfa megtérítési kötelezettséggel 479. Különféle rövid lejáratú egyéb köt. 411. Jegyzett tőke tőke 16. Beruházások 325-328., 332. Jegyzett, de még be nem fiz. tőke 111-115. Immat. javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszk. BejegyzésÁtadásAktiválás

50 5-40 TÉRÍTÉS NÉLKÜL ÁTVETT IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA Feloldás (x) 466. Előzetesen felszámított áfa Visszaigényelt áfa megtérítési kötelezettséggel 479. Különféle rövid lejáratú egyéb kötelezettségek lejáratú egyéb kötelezettségek 4833. Térítés nélkül átvett eszk. értékének elhat. Elhatárolás Átadónál nyilvántartott, vagy piaci érték 57. Értékcsökkenési leírás Elszámolt értékcsökkenés (x) 119., 129., 139., 149., 159. Im. javak, tárgyi eszk. terv szerinti értékcsökk. Átadónál nyilvántartott, vagy piaci érték 9891. Térítés nélkül átvett eszk. forgalmi, piaci értéke 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszközök 16. Beruházások

51 5-41 TÉRÍTÉS NÉLKÜL ÁTADOTT IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK ELSZÁMOLÁSA Terv szerinti értékcsökkenés Bruttó érték 8891. Térítés nélkül átadott eszközök nyilvántartás szerinti értéke Terven felüli értékcsökkenés 119., 129., 139., 149., 159. Im. javak, tárgyi eszk. terv szerinti értékcsökkenése 118., 128., 138., 148., 158., Im. javak, tárgyi eszk. terven felüli értékcsökk., és annak visszaírása 111-115. Immateriális javak 121-126., 131-132., 141-144., 151-153., 161. Tárgyi eszközök X Y Z 368. Különféle egyéb követelések 467. Fizetendő áfa Fizetendő áfa megtérítési igénnyel

52 5-42 PÉNZÜGYI LÍZING ELSZÁMOLÁSA LÍZINGBE VEVŐNÉL 16. Beruházások 4493. Pénzügyi lízing miatti kötelezettség 466. Előzetesen felszámított áfa 479. Különféle rövid lejáratú egyéb követelések Lízingbe vett eszköz 38. Pénzeszközök Áfa rendezése a lízingbe adóval Lízingbe vett eszköz tőketörlesztő része 87. Pénzügyi műveletek ráfordításai Fizetett lízingdíj kamatrésze Visszaigényeltáfa

53 5-43 PÉNZÜGYI LÍZING ELSZÁMOLÁSA A LÍZINGBE ADÓNÁL 368. Különféle egyéb követelések 467. Fizetendő áfa Fizetendő áfa 97. Pénzügyi műveletek bevételei Kapott lízingdíj kamatrésze 1931. Pénzügyi lízing miatti tartós követelések 91-92. Értékesítés nettó árbevétele Lízingbe adott eszköz tőketörlesztő része Kapott lízingdíj tőketörlesztő része 38. Pénzeszközök Áfa rendezése a lízingbe vevő részéről Lízingbe adott eszköz bekerülési értékének kivezetése 814., vagy 812., 832. ELÁBÉ 261. Áruk beszerzési áron E

54 5-44 POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN X = Az egyes eszközök piaci értéke Y = Átvállalt kötelezettség Z = Fizetett ellenérték C = Pozitív üzleti vagy cégérték X-Y < Z C = (Y+Z)-X; X+C = Y+Z Átvállaltkötelezettség 43-47. Kötelezettségek Y Y Értékcsökkenési leírás elszámolása 57. Terv szerinti értékcsökkenési leírás C5 C5 119. Immat. javak terv szerinti értékcs. 1-3. Eszközök XX Az egyes eszközök piaci értéke Áfa CC Üzleti vagy cégérték 115. Üzleti vagy cégérték 466. Előzetesen felszámított áfa Visszaigényelhető áfa 454. Szállítók Fizetett ellenérték 38. Pénzeszközök ZEgyenlegZ

55 5-45 NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA CÉGVÁSÁRLÁS ESETÉN X = Az egyes eszközök piaci értéke Y = Átvállalt kötelezettség Z = Fizetett ellenérték C = Negatív üzleti vagy cégérték X-Y > Z C = X-(Y+Z) X = C+Y+Z 454. Szállítók Fizetettellenérték 38. Pénzeszközök Z Egyenleg Z Elhatárolás 4834. Negatív üzleti vagy cégérték elhatárolása CC Az üzleti évben leírt összeg C5C5 Megjegyzés: az áfa elszámolása azonos az 5-44. vázlaton leírtakkal. az 5-44. vázlaton leírtakkal. Átvállaltkötelezettség 43-47. Kötelezettségek YY 96. Egyéb bevételek 1-3. Eszközök Y+Z Az Az egyes egyeseszkö-zökpiaci értéke értéke C X

56 5-46 POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA, HA A TŐZSDÉN LÉVŐ TÁRSASÁG RÉSZVÉNYEINEK MEGVÁSÁRLÁSÁVAL KÖZVETLEN IRÁNYÍTÁST BIZTOSÍTÓ BEFOLYÁST SZEREZ A VEVŐ, ÉS Z >* X Z = Fizetett ellenérték X = Piaci érték C = Pozitív üzleti vagy cégérték C = X-Z * = Lényegesen 38. Pénzeszközök 171. Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásban X 115. üzleti vagy cégérték C Egyenleg Z Üzleti vagy cégérték Üzleti vagy cégérték Piaci érték Fizetettellenérték

57 5-47 NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA, HA A TŐZSDÉN LÉVŐ TÁRSASÁG RÉSZVÉNYEINEK MEGVÁSÁRLÁSÁVAL KÖZVETLEN IRÁNYÍTÁST BIZTOSÍTÓ BEFOLYÁST SZEREZ A VEVŐ, ÉS Z <* X Z = Fizetett ellenérték X = Piaci érték C = Negatív üzleti vagy cégérték C = X-Z * = Lényegesen 38. Pénzeszközök 171. Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásokban X 96. Egyéb bevételek Üzleti v. cégérték Fizetett ellenérték Fizetett ellenérték Piaci érték Piaci érték Egyenleg C Z Elhatárolás CC 4834. Negatív üzleti vagy cégérték elhatárolása

58 5-48 POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA, HA A TŐZSDÉN NEM JEGYZETT TÁRSASÁG RÉSZVÉNYEINEK, ÜZLETRÉSZEINEK, STB. MEGVÁSÁRLÁSÁVAL KÖZVETLEN IRÁNYÍTÁST BIZTOSÍTÓ BEFOLYÁST SZEREZ A VEVŐ, ÉS Z > * X 38. Pénzeszközök 171. Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásokban X 115. Üzleti vagy cégérték C Egyenleg Z Üzleti vagy cégérték Üzleti vagy cégérték A megszerzett befektetésre jutó saját tőke értéke Fizetettellenérték Z = Fizetett ellenérték X = A megszerzett befektetésre jutó saját tőke értéke jutó saját tőke értéke C = Pozitív üzleti vagy cégérték C = Z-X * = Lényegesen

59 5-49 NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA, HA A TŐZSDÉN NEM JEGYZETT TÁRSASÁG RÉSZVÉNYEINEK, ÜZLETRÉSZEINEK, STB. MEGVÁSÁRLÁSÁVAL KÖZVETLEN IRÁNYÍTÁST BIZTOSÍTÓ BEFOLYÁST SZEREZ A VEVŐ, ÉS Z < * X 38. Pénzeszközök 171. Tartós részesedés kapcsolt vállalkozásokban X 96. Egyéb bevételek Üzleti v. cégérték Fizetett Fizetettellenérték Megszerzett befektetésre jutó saját tőke értéke Egyenleg C Z Z = Fizetett ellenérték X = A megszerzett befektetésre jutó saját tőke értéke jutó saját tőke értéke C = Negatív üzleti vagy cégérték C = X-Z * = Lényegesen Elhatárolás CC 4834. Negatív üzleti vagy cégérték elhatárolása

60 5-50 POZITÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA, HA ÁT- ALAKULÁS ESETÉN A VAGYON ÉRTÉKÉT A JÖVEDELEMTERMELŐ KÉPESSÉG MÓDSZERÉVEL HATÁROZTÁK MEG, ÉS X < (Y+Z) Y = A vagyon meghatározott értéke Z = Kötelezettségek X = Az egyes eszközök piaci értéke C = (Y+Z)-X; X+C=Y+Z 41. Saját tőke 1-3. Eszközök 43-47. Kötelezettségek 115. Üzleti vagy cégérték Z Y X C Az egyes eszközök piaci értéke Üzleti vagy cégérték A vagyon megha- A vagyon megha- tározott értéke Kötelezettségek Kötelezettségek

61 5-51 NEGATÍV ÜZLETI VAGY CÉGÉRTÉK KIMUTATÁSA, HA ÁT- ALAKULÁS ESETÉN A VAGYON ÉRTÉKÉT A JÖVEDELEMTERMELŐ KÉPESSÉG MÓDSZERÉVEL HATÁROZTÁK MEG, ÉS X > (Y+Z) Y = A vagyon meghatározott értéke Z = Kötelezettségek X = Az egyes eszközök piaci értéke C = X-(Y+Z); X=C+Y+Z 41. Saját tőke 1-3. Eszközök 43-47. Kötelezettségek Z YX Az egyes eszkö- zök piaci értéke A vagyon megha- A vagyon megha- tározott értéke Kötelezettségek Kötelezettségek Üzleti vagy cégérték Üzleti vagy cégérték 96. Egyéb bevételek C Elhatárolás CC 4834. Negatív üzleti vagy cégérték elhatárolása

62 5-52 IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK, BEFEKTETETT PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK ÉRTÉKHELYESBÍTÉSE Értékhelyesbítés elszámolása 117. Immateriális javak 127., 137., 147., 157. Tárgyi eszk. 177. Tartós részesedések 417. Értékelési tartalék érték-helyes-bítése Az értékhelyesbítés összegének kivezetése kivezetése csökkentése csökkentése


Letölteni ppt "5. BEFEKTETETT ESZKÖZÖK 5.1. IMMATERIÁLIS JAVAK, TÁRGYI ESZKÖZÖK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések