Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok."— Előadás másolata:

1

2 Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok kölcsönzési ideje jár le egy adott dokumentum kinél van

3 Kölcsönzések nyilvántartása Olvasószolgálati követelmények egy adott időszakban hányan kölcsönöztek egy bizonyos dokumentumot egy-egy olvasó mit kölcsönzött egy adott időszakban

4 Kölcsönzések nyilvántartása Statisztika követelmények kölcsönzési forgalom mennyisége (szak-szerint) látogatók számának nyilvántartása

5 Kölcsönzések nyilvántartása Füzetes Könyvkártyás kölcsönzés – kétkártyás kölcsönzés (olvasók + művek) Tasakos-könyvkártyás kölcsönzés (legelterjedtebb) Színcsíkos kölcsönzés Tikettes kölcsönzés Elismervényes kölcsönzés Számítógépes kölcsönzés

6 Beiratkozás Mielőtt az olvasó beiratkozna mondjuk el milyen jogai és kötelezettségei vannak a könyvtárban és milyen könyvtárhasználati lehetőségei vannak. Hívjuk fel a figyelmét, hogy ha beiratkozik szerződést köt, Ő és a könyvtár. A könyvtár írásos tájékoztatója, és a használati szabályzat nem pótolhatja a szóbeli tájékoztatást.

7 Beiratkozás MOST VAN LEHETŐSÉG arra, hogy személyes kapcsolatba kerüljünk az olvasóval, és később bátran kedves ismerősként forduljon hozzánk kéréseivel.

8 Beiratkozás Beiratkozás adminisztrációja: A beiratkozásnál csak a törvény által megengedett adatokat kérhetjük az olvasóktól, és az olvasó csak ezt köteles megadni. (1997.140.tvr.II.fejezet 57.§)

9 Beiratkozás Az olvasói adatok három célt szolgálnak: statisztikai kötelezettség olvasószolgálati feladatok állományvédelem jogi érvényesítése.

10 Beiratkozás nyomtatványai: beiratkozási napló olvasót nyilvántartó nyilatkozat (egyben ehet kölcsönzési tasak is.) j ótállási nyilatkozat ( lehet egyben a belépési nyilatkozattal) olvasó jegy, napijegy, látogató jegy. személyi lap (törzslap)

11 Beiratkozás menete elkérjük a beiratkozni szándékozótól az Őt hiteles adatait tartalmazó okmányokat. kitöltjük a nyomtatványokat, (számítógépes kölcsönzés esetén regisztráljuk a rendszerben az olvasó adatait.)

12 Beiratkozás menete az adatokat ellenőrizzük ill. ellenőrizetjük az olvasóval. aláíratjuk a belépési nyilatkozatot. hagyományos kölcsönzés esetén beírjuk a naplóba elismervényt adunk a beiratkozási díjról

13 Azonnal nem teljesíthető kérések Az adott időpontban nem áll rendelkezésre az adott dokumentum! Nincs bent a könyvtárban mert más már kikölcsönözte! Nincs a könyvtár állományában!

14 Azonnal nem teljesíthető kérések Előjegyzés Országos Dokumentumellátó Rendszer

15 Késedelmes olvasók Nem hozza vissza a megadott időre a dokumentumot! I. felszólító (barátságos hangvételű; /a lejáratot követő egy héten belül/) II. felszólító (a lejáratot követő két héten belül) III. felszólító ajánlott levél /tértivevényes/ (a lejáratot követő 30 napon belül)

16 Késedelmes olvasók Késedelmi díj A kölcsönzési határidőn túl visszahozott dokumentumok után a használati szabályzatban rögzített késedelmi díjat kell kérni

17 Dokumentum elvesztése Ugyan azt a dokumentumot kell kérni az olvasótól! Gyűjtemény szerinti érték szerint kell téríteni! (+adminisztrációs költség)

18 Perlés A perlésre került olvasókról külön nyilvántartást vezetünk! az olvasó ill. a jótálló neve lejárati dátum ajánlott felszólító dátum késedelmi díj összege kikölcsönzött dokumentumok adatait perlésre adás ideje

19 Perlés Lakhely szerinti bíróságra kell küldeni. (Lehetőség van elektronikus úton is elindítani a perlési eljárást) 2010 novemberétől az eljárási díj 5000 Ft.,és a perlésre adó intézménynek kell megelőlegezni


Letölteni ppt "Kölcsönzések nyilvántartása Nyilvántartási követelmények Pontos és gyors Egy adott időpontban: milyen dokumentumokat kölcsönöztek ki mely dokumentumok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések