Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi."— Előadás másolata:

1

2 1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1, 26-31.  Ter 2, 4-9 (10-14) 15-25.) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi és a nő egyaránt és ugyanúgy Isten teremtményei. – Az ember áll a teremtésben „legközelebb” Istenhez. – Az ember „uralkodik” a többi élőlényen. – Az ember „jól sikerült”…

3 1. A „két történet” összevetése /2. (Ter 1, 26-31.  Ter 2, 4-9 (10-14) 15-25.) Ter 1, 26-31. 1) – Isten a „szavával teremt”. 2) – Isten saját „képmására”, önmagához „hasonlóra” teremti az embert. 3) – Isten eleve „férfinak és nőnek” teremti az embert. 4) – Isten megparancsolja az embernek, hogy uralkodjon a világ fölött. Ter 2, 4-25. – Isten az embert a föld porából formálja. – Isten a saját „lelkét leheli” az emberbe. – Isten előbb megteremti a férfit, majd belőle a nőt. – Az ember nevet ad az állatoknak (= szintén a „hatalom” jele). b) K ÜLÖNBSÉGEK :

4 2. Az ember teremtéséről szóló elbeszélések tanításai/1. a) Isten mintegy a „teremtés koronájaként” alkotta meg az embert: – Az ember különleges helyet kap a világban („uralkodik”). – Különleges kapcsolatban van Istennel: dialógus Isten és ember között (Isten „hozzá” is szól). b) Az ember „Isten képmása”: – Hagyományos (skolasztikus) értelmezés: Az ember szellemi képességei (értelme és akarata, vagyis a megismerés és az erkölcsi cselekvés) által hasonlít Istenre.

5 2. Az ember teremtéséről szóló elbeszélések tanításai/2. – Néhány további lehetséges szempont az ember „istenképmásiságának” értelmezéséhez: Az ember valami alapvetően „jó dolog”… Az ember uralkodik a világon és alakítja azt (=„teremt”). Az ember „kapcsolati létező”: a férfi és nő (ill. ember és ember) közti kapcsolatok a Szentháromság „leképeződései”. Az ember – főleg az imában (ld. szombati hálaadás) – megjeleníti Isten dicsőségét. A „másik” ember „arca” a Végtelen felelősségre felszólító parancsának megjelenítője (Emmanuel Lévinas).

6 2. Az ember teremtéséről szóló elbeszélések tanításai/2 – A férfi és nő közti kapcsolat nem hierarchikus viszony. → A teremtéstörténet(ek) alapjai lehetnek a női egyenjogúságot célzó, feminista törekvéseknek. – Isten az emberre bízta a világot: saját teremtő hatalmát „delegálja” neki. → A teremtéstörténetek megalapoznak egyfajta bibliai (vagy keresztény) zöldmozgalmat.


Letölteni ppt "1. A „két történet” összevetése /1. ( Ter 1,  Ter 2, 4-9 (10-14) ) a) H ASONLÓSÁGOK : – Az ember Isten „alkotása”, „teremtménye”. – A férfi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések