Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Presbiteri csendesnap Presbiter, képviselőtestületi-tag, gyülekezeti munkatárs a gyülekezetépítésben és a misszióban Nyíregyháza április 30.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Presbiteri csendesnap Presbiter, képviselőtestületi-tag, gyülekezeti munkatárs a gyülekezetépítésben és a misszióban Nyíregyháza április 30."— Előadás másolata:

1 Presbiteri csendesnap Presbiter, képviselőtestületi-tag, gyülekezeti munkatárs a gyülekezetépítésben és a misszióban Nyíregyháza 2016. április 30.

2 Bemutatkozás helyett az ajándék állapotról: 1.) 15-20 éve alig tudok valamit a gyülekezetről. 2.) Holnap már nem leszek itt.

3 Ennél fogva nem kell - lavírozni, - óvatoskodni, - udvariaskodni, - következményektől tartani. Ugyanakkor „Készek legyetek számot adni... a bennetek élő reménységről.” Ez pedig felelősség!

4 Nem az ami A Biblia szerint a presbiter olyan, mint Péter és János apostolok, akik magukról úgy szólnak, mint presbiter társakról. (Lásd: 1Pt 5,1; 2Jn 1; 3Jn 1) Vagyis tanító, igehirdető, lelkigondozó, gyülekezetet vezető és szervező emberek. Olyanok, akik Timóteusok is, és Pál apostol így figyelmezteti őket: „… hirdesd az igét, állj elő vele, akár alkalmas, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, biztass teljes türelemmel és tanítással.” (2Tim 4,2)

5 A mai (önkényes) értelmezés szerint a presbiter a lelkész lelki munkájának elősegítője azáltal, hogy a szükséges hátteret biztosítja, és üzemelteti, (fűtés, világítás, épületek, pénzügyek stb.) úgy, hogy felelősséget nem kell vállalnia érte.. A mai presbiter a Biblia szerint diakónusnak (szolgálók az asztaloknál) felel meg. (ApCsel 6,1-6) A fentiektől eltérő egyéb hozzáállás: aki semmit nem csinál, legfeljebb a lelátóról csípőre tett kézzel osztja az észt, hogyan kellene focizni.

6 Tükör □ presbiterek? □ diakónusok? □ egyéb? □ ilyen is, olyan is? A presbitériumban vannak:

7 Ha ilyen is, olyan is, akkor milyen arányban? Presbiter: 0-25% □; 26-50% □; 51-75% □; 76-100% □ Diakónus: 0-25% □; 26-50% □; 51-75% □; 76-100% □ Egyéb: 0-25% □; 26-50% □; 51-75% □; 76-100% □

8 Tükör Egyenlőtlenségek és egyenlőség: Tipikus: 1 ˂ 13; 2 ˂ 18; 4 ˂ 30 □ Atipikus (reményt keltő): 3 ˂ 11; 6 ˂ 12; 10 ˂ 20 □ Biblikus: 14 = 14; 20 = 20; 30 =30 □

9 Felelősség 1 → 300 - 500-ért? 2 → 800 – 1300-ért? 4 → 2000 – 3000-ért? vagy 14 → 300 – 500-ért! 20 → 800 – 1300-ért! 30 → 2000 – 3000-ért!

10 Bénultság tünetei 1. Megmagyarázás 2. Sopánkodás 3. Tanácstalanság 4. Feladatok nem ismerése 5. Feladatok át nem látása 6. Másikra várás 7. „Majd a vezetők megmondják” - hozzáállás 8. Hierarchiában gondolkozás

11 9. Bizalmatlanság oda, vissza és oda-vissza 10. Szolgálat helyett munka 11. Munka amibe nem Isten küld 12. Partvonal mellől drukkolás, kritizálás 13. Kéne effektus 14. „Elhiszem, hogy van Isten” - hit 15. Tudni a beszélő és cselekvő Istenről, de hiányzik ennek megtapasztalása 16. „A hit magánügy” - tévedése

12 Van gyógyulás: „Kelj fel és járj!” ISTEN TERÁPIÁI 1. Igeterápia 2. Imaterápia 3. Mozgásterápia 4. Látás terápia 5. Beszédterápia 6. Testvérterápia 7. Csoportterápia 8. Feladatterápia 9. Tanulásterápia 10. Munkaterápia 11. Feed-back (visszacsatolás) terápia

13 Az isteni terápia eredménye Helyreállít, Felkészít a szolgálatra, Szolgálatba küld, Szolgálat végzése, Alázatra tanít Istenfüggőséget erősít - „Nélkülem semmit nem cselekedhettek.”

14 Ami elválaszthatatlan (Antiókhiai típusú gyülekezet) 1. Gyülekezetépítés/épülés Isten tudja a legjobban, mert adja, hogy a gyülekezet épül, ha -van gyülekezeti MAG, -az elnökségben lelki egység van, -a presbiterek presbiteri szolgálatot végeznek és nem diakónusit -az istentiszteleteken esetenként bizonyságtétel elhangzik, - van misszió, melyet a gyülekezet egésze végez.

15 2. Misszió A misszió Isten terápiás eszköze, és ezért nem, akarom, vagy nem akarom kérdése, mert -misszió nélkül csak idő kérdése, hogy mikor épül le egy gyülekezet, -rajta keresztül azt (is) gazdagítja, aki a missziót végzi (missziói feed back), -a misszió segít meglátni „népem nyomorúságát”, -a misszió eszközén keresztül hűségre és rendszerességre tanítja az Úr azt, aki egyébként szalmaláng természetű, -a misszióval Isten segíti az újjászületett embert a naponkénti megtérésben.

16 Gyülekezeti missziót, de hogyan? Isten nem (csak) misszionáló szervezeteket akar látni az egyházban, nem is csak missziós lelkületű lelkészeket, hanem egész gyülekezeteket, melyekben: -legyen az utazásra, kimozdulásra már képtelenekből imaháttér, -nem a lelkész az ügy emberi motorja, -szívét és anyagiakat (ez összefügg) odaszánó testvérek, akik az utazások, kimozdulások hátterét, a gyülekezet anyagi forrásaival együtt, azt kiegészítve biztosítják, -a konfirmáció utániaktól kezdve, legyen miden korosztály a misszióban, -legyen megharcolt, kiimádkozott, alázattal átitatott missziós stratégia, -legyen a gyülekezetben Missziós Bizottság

17 Hogyan tovább? Presbiterek, képviselő-testületi-tagok, gyülekezeti munkatársak - Április 30.-a szombat van. Alszunk rá egyet. - Május 1. vasárnap, még tart az élmény. (?) - Május 2.-a hétfő, munkanap, távoli és meseszerű, ami Vargabokorban volt? - Egyáltalán nem távoli, itt belül szorít. - Jönnek a gondolatok (véletlen?), tenni kéne valamit.

18 - Nekem? - Miért pont én? - Kevés vagyok, kicsi vagyok. - „Nehéz beszédű vagyok” - Ez a lelkészek feladata lenne. - Stb. - „Imádkozz ezért!” - hallom valahonnan. - „Vedd fel a telefont és hívd X-et, Y-ot és Z-t!” - hallom valahonnan.

19 Ha már összegyűltetek, az Úrtól kérjetek bölcsességet, mert nem a pénzzel kezdődik (az a legkevesebb)” - hallom valahonnan. - A belső hangra viszont kérdések: Oda? Ahhoz? Hívni? Őt is? Menni? Akkor is? Mindenáron? - „IGEN” - halljuk most már együtt. - „Igen Uram” - válaszoljuk együtt.

20 Hogyan tovább? Lelkészek - Április 30.-a szombat van. Alszunk rá egyet. - Május 1. vasárnap, még tart az élmény. (?) - Május 2.-a hétfő, munkanap, távoli és meseszerű, ami Vargabokorban volt? - Egyáltalán nem távoli, itt belül szorít. - Jönnek a gondolatok (véletlen?), imádkozni kéne - „Hívd a kollégákat is” - hallom a belső hangot - „Imádkozzatok azért, hogy - ne ti legyetek közvetlenül a kezdeményezők, - mellé tudjatok állni,

21 - ne gondoljatok azonnal klikkesedésre, szektásodásra halljuk a belső hangot. - Kérdezzétek meg: „mire van szükségetek? -, de ne a pénzzel kezdjétek, mert Jézus sem tele bukszával küldte ki a tanítványait”. - Mondjátok: „szívesen képeznénk titeket”, - Mondjátok „tapasztalatainkra szükségetek van, tapasztalataitokra szükségünk van”. - Mondjátok: „a jó rend és a tanítás tisztasága érdekében az időnkénti ellenőrzésre és kiértékelésre szükség van”.

22 Egyébként pedig „Minden gondotokat Őreá vessétek, mert neki gondja van rátok” és „Kérjétek az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat aratásába.”


Letölteni ppt "Presbiteri csendesnap Presbiter, képviselőtestületi-tag, gyülekezeti munkatárs a gyülekezetépítésben és a misszióban Nyíregyháza április 30."

Hasonló előadás


Google Hirdetések