Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, február.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, február."— Előadás másolata:

1 A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, 2016. február 15-16.

2 A TextLib a Külkeren  Az elsők között kezdtük el használni még 1994-ben. Az állományba vétel számítógépen történik 2001 óta, a papír leltárkönyveket a TL-ből nyomtatjuk ki azóta is.  Fejlesztési igényeink folyamatosak, szeretünk a „tesztkönyvtár” szerepében tetszelegni.  „Speciális” a helyzetünk: másodmagunkkal vagyunk felsőoktatási könyvtár a TextLib használói között.  Igényeinket maximálisan kielégíti a szoftver.  A fejlesztők segítőkészsége és gyorsasága nagy előnye a program használatának.

3 Kedvenc szolgáltatásaink 1: egyszerű keresés  A Google-módra megvalósuló keresés egyértelműen az egyik legfontosabb dolog. A hallgatók csak gépelnek és kész! 2013 óta használjuk ezt a funkciót, amit német példa alapján készíttettünk.

4 Amit szeretünk, ha működik: Viszont néha nem úgy működik, ahogyan igazán szeretnénk:

5 Kedvenc szolgáltatások 2: foglalás és előjegyzés  2012 decembere óta használjuk – bevezető marketingfogások nélkül!  Azóta 4325 címnyi dokumentumot foglaltak le olvasóink.  2015-ös adatok: 1901 dokumentumra 1625 emailt küldtünk ki (foglalás és előjegyzés együtt)  Szeretjük az előjegyzést és a webes hosszabbítást is, mert eddig kihasználatlan állományokat mozgatott meg.

6 Kedvenc szolgáltatások 3: levelezés  Előértesítő és felszólító magyarul. A bevételünk és a könyvtári emailcím forgalma kb. 30%-kal csökkent, de a hálálkodó levelek száma megnőtt.  Előértesítő és felszólító angolul. A szöveget mi írtuk a lehető legfunkcionálisabb és egyszerűbb angolsággal. Használatának oka: 2015-ben 82 külföldi hallgató volt igen aktív olvasónk.  A kölcsönzési határidő lejárta előtt 3 nappal megy ki az előértesítő, lejárat után 3 nappal az első felszólító email, a következők pedig 10 naponta (összesen 4 email).  A hab a tortán az OPAC angol és német keresőfelülete.

7

8 Amiket még szeretünk a sok más mellett…  Autolink (képek) 2012. óta – gyakori kérdés: az a kék borítós marketingkönyv…  Kreált cím a kezdetektől – fantáziacím és tantárgynév  Mobilra applikált felület – telefonnal a kézben keresgélünk a polcok között

9 Fejlesztési javaslatok  Tagelés: interaktivitás a tárgyszavazásban  Példány nélküli dokumentumok „megjelenítése” (e- könyvek, linkek)  A találati halmazok mentésének, elküldésének lehetősége (lecserélve a Megjegyzés funkciót)

10  Köszönöm a figyelmet! Lorincz.andrea@uni-bge.hu


Letölteni ppt "A TextLib használata egy felsőoktatási könyvtárban Lőrincz Andrea BGE Külkereskedelmi Kar Könyvtára V. Országos TextLib Konferencia Tatabánya, február."

Hasonló előadás


Google Hirdetések