Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv."— Előadás másolata:

1 A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv

2 A szabadság 115. § Munkában töltött időnek minősül a munkaidő-beosztás alapján történő munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés, a szabadság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja, a naptári évenként 30 napot meg nem haladó keresőképtelenség, a 3 hónapot meg nem haladó tényleges önkéntes tart. katonai szolg. teljesítés, a, munkavégzés alóli mentesülés (55. § (1) b)-k) pont) tartama.

3 Az alapszabadság 116. § Mértéke 20 munkanap, de a munkavállalónak 25. életévétől 1, 28. életévétől 2, 31. életévétől 3, 33. életévétől 4, 35. életévétől 5, 37. életévétől 6, 39. életévétől 7, 41. életévétől 8, 43. életévétől 9, 45. életévétől 10 munkanap pótszabadság jár.

4 Gyermek után járó pótszabadság A munkavállalónak a 16 évesnél fiatalabb 1 gyermeke után 2, 2 gyermeke után 4, 2-nél több gyermeke után összesen 7 munkanap pótszabadság jár, amit először a születés évében, utoljára a 16. évében kell figyelembe venni, fogyatékos gyermekenként további 2 nap jár. Az apának gyermeke születése esetén, a második hónap végéig 5, ikrek esetén 7 munkanap pótszabadság jár, de ezt kérésének megfelelő időpontban kell kiadni, ez a gyermek halva születésekor is jár.

5 További pótszabadságok a fiatal munkavállalónak (utoljára a 18. évében) a föld alatt állandó jelleggel vagy az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen napi legalább 3 órát dolgozó munkavállalónak, az 50 %-os egészségkárosodott munkavállalónak évenként 5 munkanap pótszabadság jár ha a munkaviszony év közben kezdődött vagy szűnt meg, a szabadság arányos része jár (megváltás) a fél napot elérő töredéknap egésznek számít.

6 A szabadság kiadása 122. § A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki. évente 7 napot - a mv. első 3 hónapját kivéve - legfeljebb 2 részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. (arányosítás) Az igényt legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie. A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy összefüggő 14 napot elérjen. A kiadásának időpontját a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell. Megváltani nem lehet (kivéve: mv. megszűnésekor).

7 A szabadság kiadása 123. § a szabadságot esedékességének évében kell kiadni ha a munkaviszony okt. 01. napján vagy azt követően kezdődik, a követő év március 31-ig adható ki ha a munkavállalónál felmerült ok miatt nem lehetett kiadni, az ok megszűnésétől 60 napon belül ki kell adni Kiadottnak számít, ha megkezdi, de max. 5 nap átkerül a következő évbe. A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadságkiadás közölt időpontját módosíthatja, a már megkezdett szabadságot megszakíthatja, ksz. esetén a szabadság 1/4 részét az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki. a munkáltató - a felek megállapodása alapján - a szabadság 1/3 részét az esedékesség évét követő év végéig adja ki

8 a szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni - ennek hiányában: az általános munkarend és a napi munkaidő figyelembevételével A napi munkaidő mértékétől eltérő munkaidő- beosztás esetén a munkavállaló a beosztással azonos tartamra mentesül munkavégzési kötelezettsége alól és a kiadott szabadságot ezzel egyező óraszámban kell elszámolni és nyilvántartani. A szabadság kiadása

9 Szülési szabadság 127. § egybefüggő 24 hét ez annak a nőnek is jár, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette 4 hétnek a szülés várható időpontja elé kell esni a koraszülött gondozás miatt igénybe nem vett szabadság részét a szülést követő egy évig igénybe lehet venni a szülési szabadságot munkában töltött időnek kell tekinteni A munkavállaló, gyermeke 3. életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amit kérése szerint kell kiadni

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A szabadságra vonatkozó szabályok XI. Fejezet Weberné dr. Erős Anikó Tolna Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv."

Hasonló előadás


Google Hirdetések