Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési."— Előadás másolata:

1 Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály

2 A munkaügyi hatóság ellenőrzési tevékenységét, illetve a jogosultságokat a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény határozza meg. A munkaügyi ellenőrzést végző kormánytisztviselők a foglalkoztató valamennyi munkahelyén külön engedély és előzetes bejelentési kötelesség nélkül ellenőrzést tarthatnak. A munkáltató a munkavégzés helyén történő ellenőrzést nem akadályozhatja meg, köteles a felügyelőket beengedni a munkaterületre/székhelyre.

3 A munkaügyi ellenőrzések típusai: Célvizsgálat: konkrét ellenőrzési célra irányul, nem öleli fel az összes ellenőrzési tárgykört. Legalább 3 hétig tart, az ellenőrzést végző k.tisztviselők többsége részt vesz az ellenőrzésben. Akcióellenőrzés: ua. mint a célvizsgálat, de max. 3 hétig tart. Komplex ellenőrzés: felöleli a Met-ben nevesített ellenőrzési tárgykörök összességét, a foglalkoztatás létrejöttére vonatkozó szabályok vizsgálatán túl, a munka- és pihenőidő nyilvántartás szabályainak, munkabérre vonatkozó szabályoknak a vizsgálatát érinti.

4 Közérdekű bejelentés, panasz vizsgálata: a bejelentés/panasz valamennyi, a munkaügyi hatóság hatáskörébe tartozó kérdésére ki kell terjednie. Utóellenőrzés: a jogerős döntésben foglaltak végrehajtásának vizsgálata (feketefoglalkoztatás).

5 2016. évre szóló munkaügyi ellenőrzési irányelvek: A munkaügyi ellenőrzések kiemelt feladata a munkaszerződés, illetőleg az adóhatósági bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása, a munkavállalók anyagi érdekeinek biztosítása. Különösen a munkabérhez, a pihenéshez való jog érvényesülésének, a valóságnak megfelelő munkaidő nyilvántartására vonatkozó jogszabályok megtartásának ellenőrzése. A munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a érje el a személy- és vagyonvédelem területén működő munkáltatókat.

6 A munkaügyi ellenőrzések legalább 10%-a érje el a feldolgozóipari tevékenységet folytató munkáltatókat. A munkavállalók rendezett jogviszonyának biztosítása érdekében bejelentés nélküli foglalkoztatás feltárása esetén a munkáltatók legalább 80%-át érintően kell vizsgálni a döntés végrehajtását (utóellenőrzés). A munkaügyi hatóság a területi sajátosságokat figyelembe véve évente legalább egy alkalommal tartson vizsgálatot tekintettel az illetékességi terület foglalkoztatási helyzetére.

7 2016. évi ellenőrzési tárgykörök: 2016. március-április: munkabérrel kapcsolatos szabályok célellenőrzése (jelenleg zajlik) 2016. június-július: foglalkoztatásra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló célellenőrzés 2016. október-november: munkaidőre, pihenőidőre, nyilvántartásra vonatkozó szabályok célellenőrzése.

8 A munkaügyi ellenőrzés kiterjed: A foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat alakszerűségére, a munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre, a munkaszerződés lényeges tartalmi elemeire, a foglalkoztató írásbeli tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó rendelkezések; a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével, megszűnésével, megszüntetésével összefüggő bejelentési kötelezettség; a nők, fiatalkorúak, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával kapcsolatos jogszabályok; a munka- és pihenőidőre a munkaviszonyra vonatkozó szabályban előírt rendelkezések;

9 a jogszabályban, kollektív szerződésben vagy a miniszter által az ágazatra kiterjesztett KSZ-ben megállapított munkabér mértékére, a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezések; a foglalkoztatásra irányuló jogviszony megszűnésével összefüggő, munkavállalót megillető igazolások kiállítására és kiadására, elszámolás megtörténtére; a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának engedélyezésére, foglalkoztatásukra vonatkozó jogszabályok; a munkaerő-kölcsönzésre vonatkozó, valamint e tevékenység végzésére jogosító jogszabályok; a teljesítménykövetelmény megállapítása tekintetében az előzetes foglalkoztatói eljárás lefolytatásának tényére, a telj.köv. és a telj.bér-tényezők alkalmazása előtti közlésére vonatkozó szabályok megtartására.

10 Intézkedések: További foglalkozatás megtiltása; Szabálytalanság megszüntetésére kötelezés; Központi költségvetésbe történő befizetésre kötelezés; Munkaügyi bírság kiszabása; Foglalkoztatásra irányuló jogviszony megállapítása; Jogsértés megállapítása. Munkaügyi bírság összege: 30.000 Ft-tól 10.000.000 Ft-ig.  20 fő alatti foglalkoztatotti létszám: 5.000.000 Ft-ig.  Természetes személy: 1.000.000 Ft-ig.  3 éven belüli ismétlődés: 20.000.000 Ft-ig.

11 Kötelező bírságolás esetei:  A munkavállalói jogalanyisággal kapcsolatos életkori feltételekre (ideértve a gyermekmunka tilalmát) vonatkozó rendelkezések megsértése;  Foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével összefüggésben nem tett eleget a bejelentési kötelezettségének ;  Jogszabályban vagy kollektív szerződésben megállapított munkabér összegére és a kifizetés határidejére vonatkozó rendelkezések megsértése (kivételek);  Hatósági nyilvántartásba vétel hiányában folytat munkaerő-kölcsönzési tevékenységet.

12 A kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. tv:  Kúria közigazgatási munkaügyi jogegységi tanácsa 2/2013.sz. jogegységi határozata iránymutatás a Kkv. tv. 12/A. §-a alkalmazásához.  Személyi kör meghatározása!  Kkv. tv. 12/A. §-a személyi hatálya KIZÁRÓLAG mikro-, kis- és középvállalkozásra terjed ki, NEM tartoznak hatálya alá a természetes (magán-) személyek és kkv-nek nem minősülő vállalkozások.

13 KKV fogalma:  összes foglalkoztatotti létszáma 250 főnél kevesebb, max. 249 fő;  éves nettó árbevétele nem haladja meg az évi kb. 15 milliárd forintot.  Minden feltételnek meg kell felelnie, hogy a jogkövetkezmények alkalmazása szempontjából a KKV- ra vonatkozó kedvezőbb szabályok érvényesüljenek! Nem minősül KKV-nak az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése meghaladja a 25%-ot!

14 Elérhetőségeink: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési Osztály 5000 Szolnok, Kellner Gyula u. 2-4. III. em. Telefon: 56/510-840 Fax: 56/510-848 E-mail: jasznsz-kh-mmszsz@ommf.gov.hu

15 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Katonáné Papp Ágnes főosztályvezető-helyettes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Munkavédelmi és Munkaügyi Ellenőrzési."

Hasonló előadás


Google Hirdetések