Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezet-, tűz- és munkavédelem 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezet-, tűz- és munkavédelem 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK."— Előadás másolata:

1 Környezet-, tűz- és munkavédelem 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK

2 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK

3

4 A Magyar Köztársaság Alkotmánya kimondja, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez. Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg.

5 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem biztosítása érdekében 1993. évben kiadásra került az 1993. évi XCIII. törvény a munkavé-delemről, melynek célja, hogy az alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés személyi, tárgyi és szervezeti feltételeit a szervezetten munkát végzők egész- ségének, munkavégző képességének megóvása és a munkakörülmények humanizálása érdeké- ben, megelőzve ezzel a munkabaleseteket és a foglalkozással összefüggő megbetegedéseket.

6 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Munkavédelem fogalma: a szervezett munkavégzésre vonatkozó biztonsági és egészségügyi követelmé- nyek, továbbá a törvény céljának meg- valósítására szolgáló törvénykezési, szer- vezési, intézményi előírások rendszere, valamint mindezek végrehajtása.

7 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem intézményrendszere: -Kormány -Országgyűlés /feladata: Pl. törvények elfogadása/ -Társadalombiztosító -Minisztériumok -Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) /felügyeleti szerv/ → hatóság. -Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  hatóság. -Magyar Szabványügyi Testület -Munkavédelmi Bizottság

8 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelemre vonatkozó szabályok meg-tartásának elősegítését, valamint ellenőrzését hatósági jogkörrel rendelkező: - Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelet (megyei szervei), - Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (megyei és városi szervei) - Bányafelügyelet általános jelleggel látja el.

9 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem részterületei: 1. A munkabiztonság: A munkaeszközzel, géppel, berendezéssel foglalkozik 2. Munkahigiénia: optimális munkakörnyezet kialakítása az ergonómia eszközeivel. 3. Foglalkozás-egészségügy: a munkát végző emberrel és az őt érő hatásokkal, a foglalkozási betegségekkel foglalkozik.

10 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményei: A munkafolyamat, technológia ne veszélyeztesse a munkavállalók, közelben tartózkodók egészségét és biztonságát.

11 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A biztonságos munkavégzés tárgyi feltételei: -biztonságos műszaki állapotú munkaeszköz biztosítása, -megfelelő mozgástér, be- vagy leesés megakadályozása, -egészséget nem károsító levegő, klíma biztosítása, -munkahely megfelelő természetes és mesterséges megvilágítása, -az egészséget nem károsító zaj- és rezgésszint, -egyéni védőeszköz, védőital juttatása, -munkahelyek megfelelő padozatának, közlekedési útjainak biztosítása, -munkahelyi rend és tisztaság.

12 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A biztonságos munkavégzés személyi feltételei: -egészségügyi megfelelőség (előzetes, idősza- kos, pályaalkalmassági), különös tekintettel a fiatalkorúak foglalkoztatására, -az egészséget nem veszélyeztető és bizton- ságos munkavégzéshez szükséges ismeretek megléte, -szakmai képzés keretében a szakképzettség alapján betölthető munkakör munkavédelmi kö- vetelményeinek ismerete

13 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkáltató (munkaadó) kötelességei: -munkaszervezéssel biztosítani tudja munkavédelmi kötelezettségeit -szükséges információkkal a munkavállalót időben ellátni -oktatni -a munkakörülmények megfelelősségét rendszeresen ellenőrizni -rendellenességeket kivizsgálni és intézkedni -szakszerűen eljárni

14 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavállaló kötelességei: -munkaeszközöket és védőeszközöket (ruhát) szakszerűen használni -munkaterületén fegyelmet, rendet éstisztaságot megtartani -a biztonságos munkavégzés ismereteit elsajátítani -oktatáson részt venni -rendellenességeket, baleseteket, sérüléseket azonnal jelenteni.

15 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem eszközrendszere: A munkavédelem eszközei (általában rendeletek, szabványok, előírások, szankciók): 1.Műszaki és higiénés eszközök 2.Jogi és igazgatási eszközök 3.Oktató, nevelő és felvilágosító eszközök

16 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 1.Műszaki és higiénés eszközök - technológia, munkaeszközök teljes körű kialakítása (primer védelem) - védőintézkedések (pl. egyéni védőeszközök) alkalmazása (szekunder védelem) - egészségvédő eszközök (pl. szellőző berendezés, zajcsillapítás) alkalmazása - egészségügyi eljárások (pl. ártalomszint, szűrővizsgálatok) alkalmazása

17 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 2.Jogi és igazgatási eszközök - munkavédelem szabályai - munkavédelmi szabályok megtartá- sának ellenőrzése - szabályozás szankciói - munkavédelmi tevékenység irányítása

18 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 3.Oktató, nevelő és felvilágosító eszközök - A munkavédelemi oktatás: A munkavédelmi oktatás célja: a munkavállalók sajátítsák el a munkakörükhöz szükséges munka- védelmi ismereteket, váljanak alkalmassá a bizton- ságos munkavégzésre, a munkabalesetek, foglal- kozási megbetegedések megelőzésére.

19 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkahelyi munkavédelmi oktatás a munkáltató feladata. A munkáltatónak oktatás keretében gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállaló - munkába álláskor, - munkahely vagy munkakör megváltoztatásakor, valamint az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek változásakor, - munkaeszköz átalakításakor, vagy új munkaeszköz üzembe helyezésekor, - új technológia bevezetésekor elsajátítsa és a foglalkoztatás teljes időtartama alatt rendelkezzen elméleti és gyakorlati ismereteivel, megismerje a szükséges szabályokat, utasításokat és információkat.

20 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK A munkavédelem fogalomrendszere A baleset: az emberi szervezetet ért olyan egyszeri külső hatás, mely a sérült akaratától függetlenül, hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt következik be, és sérülést, mérgezést vagy más (testi, lelki) egészségkárosodást, illetve halált okoz. A munkabaleset: a munkavállalót a szervezett munkavégzés során, azzal összefüggésben éri. Ide értendő az anyagvételezés és mozgatás, szállítás, tisztálkodás, üzemi étkezés. Nem tartozik ide az úgynevezett úti-baleset, mely a munkahelyre vagy onnan történő utazáskor történik, kivéve, ha a munkáltató saját vagy bérelt járművével történt. (Ez a baleset is jogosít baleseti ellátásra, de kivizsgálása nem a munkáltató feladata.)

21 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Létesítés: új üzem, munkahely jön létre, vagy meglévő felújítása, bővítése, átalakítása, ill. gép telepítése történik függetlenül attól, hogy létrejötte után termelő vagy nem termelő célra használják. Munkahely: minden olyan szabad, vagy zárt tér, ahol munkavégzés céljából vagy azzal összefüggésben munkavállalók tartózkodnak. Munkaeszköz: minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, amelyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak (kivéve: az egyéni védőeszköz).

22 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Munkáltató: a munkavállalót szervezett munkavégzés keretében foglalkoztató. A mást nem foglalkoztató egyéni munkavállaló. Munkavállaló: a szervezett munkavégzés keretében munkát végző személy. Szervezett munkavégzés: a munkaviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, tanulói és hallgatói jogviszonyban a gyakorlati képzés során, büntetés végrehajtási jogviszonyban, fegyveres erők, tűzoltó- ság, polgári szolgálatban és társadalmi munkában végzett munka

23 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Veszélyes: az a létesítmény, munkaeszköz, technológia, amelynél megfelelő védelem hiányában súlyos károsodásnak van kitéve a munkavállaló egészsége, testi épsége. Veszélyforrás: a munkavégzés során vagy azzal összefüggésben jelentkező minden olyan tényező, amely a munkavégzés hatókörében tartózkodóra veszélyt vagy ártalmat (kockázatot) jelenthet.

24 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 1.Fizikai veszélyforrás: - munkaeszközök, járművek, szállító-, anyagmozgató eszközök, ezek részei, ill. mozgásuk, továbbá anyagok és termékek mozgása, - szerkezetek egyensúlyának megbomlása, - csúszós felületek, - éles, sorjás, egyenetlen felületek, szélek és sarkok, - tárgyak hőmérséklete, - a munkahelyeknek a föld (padló) szintjéhez viszonyított elhelyezése, - szintkülönbség (pl. leesés, ráesés), - súlytalanság, - a levegő nyomása, hőmérséklete, nedvességtartalma, áramlása és ionizációja, - zaj, rezgés, infra- és ultrahang, - világítás, - elektromágneses sugárzás vagy tér, - részecskesugárzás, - elektromos áramköri vagy statikus feszültség, - aeroszolok és porok a levegőben.

25 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 2. Biológiai veszélyforrás: - mikroorganizmus és anyagcsere terméke, - makroorganizmus (növény, állat). 3. Fiziológiai, idegrendszeri és pszichés igénybevétel.

26 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK 2.Veszélyes anyagok: Minden olyan anyag vagy készítmény, amely fizikai, kémiai vagy biológiai hatása révén veszélyforrást képviselhet: - robbanó, - oxidáló, - gyúlékony, - sugárzó, - mérgező, - maró, - ingerlő, - szenzibilizáló, - fertőző, - rákkeltő, - mutagén, - teratogén, - utódkárosító (beleértve a spontán vetélést, koraszülést és a magzat retardált fejlődését is), - valamint egyéb egészségkárosító anyag.

27 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK Vonatkozó jogszabályok: 1993. évi XCIII. Törvény a munkavédelemről 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról 89/1995. (VII. 14.) Korm. Rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról. 27/1995. (VII. 25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról.

28 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK V É G E Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Környezet-, tűz- és munkavédelem 1. FEJEZET MUNKAVÉDELMI ALAPISMERETEK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések