Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Küldj egy jelet lentről!” A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek választása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Küldj egy jelet lentről!” A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek választása."— Előadás másolata:

1 „Küldj egy jelet lentről!” A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek választása

2 Miről szól a választás? Nemzeti Együttműködési Alap Célja: a magyarországi civil társadalom tevékenységének segítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának erősítése Az egyetlen költségvetési forrás, amely a civil szervezetek működését támogatja NEA Tanács Feladata: a NEA céljainak megvalósítására vonatkozó elvi, irányító és koordináló döntések meghozatala A Tanács összetétele: Három tagját a civil szervezetek választják meg három tagját az Országgyűlés szakbizottsága jelöli ki, három tagját a Kormány stratégiai partner szervezeteinek személyi javaslatára a miniszter kéri fel. 3 tanács tagot 15 kollégiumi tagot a civil szervezetek választanak meg Kollégiumok ( Közösségi környezet kollégium, Mobilitás és alkalmazkodás kollégium, Nemzeti összetartozás kollégium, Társadalmi felelősségvállalás kollégium, Új nemzedékek jövőjéért kollégium ) Feladatuk: pályázati kiírások elkészítése, a beérkező pályázatok elbírálása, valamint a támogatott célok megvalósulásának szakmai ellenőrzése; Egy-egy kollégium összetétele: Három tagját a civil szervezetek választják meg három tagját a stratégiai partner szervezetekkel történt egyeztetést követően a miniszter delegálja három tagját a stratégiai partner szervezetekkel történt egyeztetést követően a miniszter saját hatáskörében jelöli ki.

3 MI a tétje a választásnak? Ki fog a nevünkben és érdekünkben szót emelni: a terjedelmes és ellentmondásos pályázati dokumentációk miatt? az indokolatlan hiánypótlások miatt? a formahibás pályázatok magas aránya miatt? Ki fog javaslatot tenni arra, hogy: a döntéshozatal vegye figyelembe a pályázók megyénkénti arányát? döntéshozatal során érdemben vizsgálják meg a rászorultságot, a szervezetre ható szociális, társadalmi tényezőket? Amit nem várunk el:

4 Választók vagyunk? Ellenőrizzük, hogy a szervezet jogosult-e választani! Ha a szervezet már regisztrált az EPER rendszerben (pl. korábban már pályázott a NEA-hoz) akkor: ha a szervezet működési szintje, hatóköre megyei, regionális vagy országos, akkor jogosult a részvételre ha szerezet működési szintje, hatóköre helyi, akkor módosítani kell az adatot, hogy a szervezet részt vehessen a választásban a saját adatok menüpontban módosítani kell a működési szint, hatókör beállítást: megyei vagy regionális szintre Majd egy új regisztrációs nyilatkozatot nyomtatni és postázni erre a címre: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 1381 Budapest, Pf. 1407 Ha a szervezet még nincs regisztrálva, akkor: http://eper.hu/eperemet/paly/palybelep.aspx http://eper.hu/eperemet/paly/palybelep.aspx indíthatja el a regisztrációt.

5 Ki szavaz a szervezet nevében? A szervezet egy elektort (küldöttet) jelölhet ki, aki a szervezet képviseletében szavazni fog. Az elektor (küldött) bárki lehet, akiben a szervezet megbízik (a szervezet vezetője, tagja, munkatársa, önkéntese, pártolója, stb.) aki vállalja, hogy két egyelőre nem ismert márciusi napon munkaidőben elmegy majd leadni szavazatait a legközelebbi Kormányablakba. (nem tart sokáig) De egy elektor csak egy szervezetet képviselhet! Tennivalók az EPER rendszerben: „ A civil jelöltállítási rendszerben a szervezetet képviselő elektor adatai” sorokat kell kitölteni

6 Melyik kollégium összetételét tudjuk befolyásolni? A szervezet a fő tevékenysége alapján választhatja meg, hogy mely kollégium tag jelöltjeire szavaz, illetve, ha ezzel élni kíván, hogy, mely kollégium tagságára állít jelöltet Tennivalók az EPER rendszerben Azt kollégiumot jelölhetjük meg az „elektori gyűlés” oldalon, ahová szervezetünk a fő tevékenysége szerint tartozik (elvileg a létesítő okirat dönti el) Segít a döntésben, hogy: a szervezet mit adott meg a szervezet fő tevékenységként a „saját adatok” menüpont alatt az információs adatok oldalon melyik kollégiumhoz pályázott Nem kell adatot módosítni!

7 Hogyan állíthatunk jelöltet? Minden szervezet: 1 jelöltet állíthat a NEA Tanácsi tagságra 1 jelöltet állíthat a tevékenységének megfelelő kollégiumi tagságra A szervezet nem jelölheti ugyanazt a személyt két tisztségre. De egyazon személy lehet az egyik szervezetnél a tanács tagságra egy másiknál más kollégiumi tagságra jelölve több szervezetnél több szakmai kollégium tagságára jelölve Ha mindenhová megválasztják, maga dönt majd melyik tisztséget fogadja el. Tennivalók az EPER rendszerben: A civil jelöltállítási rendszerben jelölni kívánt személy(ek) adatait kell kitölteni (elektor adatai menüpont) És feltölteni a jelölt vagy jelöltek önéletrajzát (elektori gyűlés menüpont)

8 Miért nehéz jelöltet állítani? Leginkább ezért: A megválasztott Tanács és kollégiumi tagok érdekeltségi körébe tartozó szervezetek nem részesülhetnek támogatásban a Nemzeti Együttműködési Alapból. Egy szervezet akkor tartozik egy NEA tisztségviselő érdekeltségi körébe, ha a tag, illetve a döntésben közreműködő személy vagy ezek hozzátartozója: az alapítvány alapítója, a civil szervezet döntéshozó vagy ügyvezető szervének tagja, a civil szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll, a tag tekintetében az a) pontban foglalt feltételek a vizsgált időpontot megelőző egy éven belül bármikor fennálltak. Ez sem teszi túl vonzóvá: A civil szervezetek által közvetlenül választott tisztségviselők csak a harmadát adják a testületeknek. Fontos lenne a megye megfelelő képviseletét kialakítani!

9 Mit kell tenni az EPER rendszerben?

10 Miként és hogyan lehet majd szavazni? Mi lesz a dolga az elektornak? Részt venni a szimpátiaszavazáson a legközelebbi Kormányablakban és elektronikus úton szavazni: a NEA Tanácsba javasolt jelöltekre (tetszőleges számban, megkötések nélkül) a szervezet tevékenységének megfelelő kollégiumba javasolt jelöltekre (tetszőleges számban, de csak a szervezet tevékenységének megfelelő kollégiumot érintően) Részt venni a választáson a legközelebbi Kormányablakban és elektronikus úton szavazni: 3 jelöltre a NEA Tanács tagságára jelöltek közül, 3 jelöltre - a szervezet tevékenységének megfelelő - kollégium tagságára jelöltek közül. Ne felejtse otthon a személyi okmányait! Ne felejtse el, hogy, kiket képvisel! Kormányablakok Heves megyében: Bélapátfalva Füzesabony Hatvan Lőrinci Eger Gyöngyös Heves


Letölteni ppt "„Küldj egy jelet lentről!” A Nemzeti Együttműködési Alap testületeinek választása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések