Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A PSZICHOTERÁPIA ALAPFOGALMAI 1.A pszichoterápia alapfogalma: A pszichoterápia pszichológiai eszközökkel végzett gyógyító munka. Pszichológiai eszköz:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A PSZICHOTERÁPIA ALAPFOGALMAI 1.A pszichoterápia alapfogalma: A pszichoterápia pszichológiai eszközökkel végzett gyógyító munka. Pszichológiai eszköz:"— Előadás másolata:

1 A PSZICHOTERÁPIA ALAPFOGALMAI 1.A pszichoterápia alapfogalma: A pszichoterápia pszichológiai eszközökkel végzett gyógyító munka. Pszichológiai eszköz: szóbeli kapcsolat, viselkedés, személyek között zajló érzelmi történések, csoporthelyzet dinamikája. A szoros értelemben vett pszichoterápia mindig affektív (ösztön-,érzelmi) és szociális konfliktusok megoldását jelenti a pszichoteraputa és a beteg együttműködése, a közöttük zajló verbális és nonverbális interakciók során. A beteg foglalkoztatás és a pszichoterápia elkülönítése. A pszichoterápia kizárólag funkcionális pszichés zavarok gyógyítására alkalmas, melyek lehetnek elsődlegesek vagy organikus betegségek másod- és harmadlagos következményei.

2 2. A pszichoterápia indikációja: - A pszichés egészség - A pszichoterápia alkalmazásának indokoltsága - organikus betegségek következtében kialakuló másod- és harmadlagos pszichés zavarok, - pszichoszomatikus megbetegedések, - testi tünetekben megnyilvánuló pszichés zavarok, - közvetlen pszichés zavarok 3. A pszichoterapeuta személyes alkalmassága a.) szociális érzékenység, b.) személyes rendezettség c.) gondolkodásmód flexibilitása d.) tolerancia

3 4. A beteg pszichoterápiára való személyes alkalmassága A beteg személyisége, a pszichés zavar jellege és az adekvát pszichoterápiás módszer összehangolása során többféle szempontra kell figyelemmel lenni: - a beteg terápiára való motiváltsága - intellektuális színvonala - introspektív készsége - a betegség sajátosságai - reális tényezők 5. A terápiás szerződés A terápiás miliő megteremtése érdekében a beteggel terápiás szerződést kell kötni, amelynek során határozottan meg kell állapodni: a.) a feltétel nélküli őszinteség b.) társadalmi konvenciókon kívüli kapcsolat c.) maximális diszkréció d.) önhatalmú élettörténeti döntések elkerülése e.) időtartam, gyakoriság, f.) költség

4 6. A pszichoterápiás gyakorlat néhány elméleti kérdése: a.) A pszichoterápiás hatás objektív lehetősége Terápiás fókusz A pszichodinamika alaptörvényei A pszichodinamika törvények teszik nélkülözhetetlenné a pszichodiagnosztikus módszerek alkalmazását, és adják meg az elméleti alapján a pszichoterápiás hatásnak. b.) A tünet (panasz) értelmezése

5 PSZICHO- ÉS SZOCIOTERÁPIÁK A NEUROPSYCHIÁTRIAI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLYON, SZTE ÁOK, SZEGED Pszichoterápiák: Egyéni: - betegvezetés, - ”rövid racionális pszichoterápia”, - hipnózis, - bio-feed-back. Csoportos: - önismeret, - szabad interakciós, - relaxációs, - kommunikációs - készségfejlesztő, - ”Bálint”- jellegű, - esetismertető, - hozzátartozói csoport, - foglalkoztató csoportok, - osztályos nagycsoport.

6 A pszichoterápiás módszerek áttekintése 1. A pszichoterápiás módszerek csoportosítása néhány szempont alapján: Egyéni és csoportos terápia Az egyéni pszichoterápia a terapeuta és a beteg zárt kettős viszonyának keretén belül zajlik, a csoportpszichoterápiában egy pszichoterapeuta és általában egy koterapeuta dolgozik a különböző szelektív szempontok alapján összegyűjtött betegek zárt, félig zárt vagy nyitott csoportjában.

7 Direktív és non-direktív terápiák A direktív terápiák során a terapeuta utasításokat, feladatokat, gyakorlatokat, konkrét tanácsokat ad betegének. A non-direktív terápiákban a terapeuta ebből a szempontból passzív: gyakorlati szinten nem avatkozik be a beteg életvezetésébe, hanem erőfeszítéseit arra koncentrálja, hogy növelje betege önismeretét, feltárja konfliktusainak gyökerét, fokozza Én-erőit, és ezáltal képessé tegye arra, hogy életvezetésének gyakorlati problémáit - vállalva a döntések és választások felelősségét - saját erejéből oldja meg.

8 Feltáró és tüneti pszichoterápiák A feltáró terápiák célja a pszichés tünetek és zavarokat fenntartó rendezetlenség, konfliktus okának tisztázása és megszüntetése. A tüneti terápiák elsősorban a beteg életvezetését és szociális beilleszkedését zavaró reakciómódok, panaszok és tünetek megszüntetésére törekednek, és nem feltétlenül tűzik ki célul a mélyben fekvő okok megismerését és tudatosítását.

9 2. Feltáró non-direktív egyéni pszichoterápiák: pszichoanalízis, pszichoanalitikusan orientált rövid terápiák, a „beteg-központú” (kliens-orientált) pszichoterápia. 3. Tüneti egyéni direktív terápiák: relaxációs terápiák, hipnózis, viselkedésterápiák, racionális életvezetési támogatás pszichológiai konzultáció (tanácsadás), krízisintervenció. Bármely pszichoterápiás módszer elsajátítása intenzív és elmélyült kiképzést igényel, mely biztosítja szakszerű alkalmazhatóságukat. Megfelelő képzettség nélkül a pszichoterápiás módszerek nem alkalmazhatók.

10 Környezeti-közösségi terápiák: Miliőterápia. Közösségi terápia: alkalmával a közösségnek a szervezett tevékenységét (a közösségi és egyéni érdekek összhangjának a megteremtése érdekében ügyek megtárgyalása, értékelés, felelősségre vonás, demokratikus önkormányzat stb.) és a célirányos tevékenységhez szervezettségét (szerveit, működését, kapcsolatait) használjuk fel a társadalmi normáknak megfelelő magatartás újbóli kialakítására (reszocializálására). A közösségi terápiák gyógyító hatása a terápiás közösség és a betegek önkormányzati formáinak a működésében valósul meg. A terápiás közösség a szociálpszichiátriai hatások összegzett felhasználása, a környezethatás módszeres alkalmazása a gyógyításban, az ember társadalmi lényének érvényesítése az orvosi gyakorlatban. Folytatja és továbbfejleszti a miliőterápia tapasztalatait- a miliőterápiából ismert protektív, permisszív légkört teremti meg és az két lényeges tényezővel bővíti: megkívánja a betegek aktív részvételét, a gyógyítás folyamatának részeit összefüggő rendszerbe foglalja össze.

11 A szocioterápia során alkalmazott módszerek és a csoport- pszichoterápiák definiálása A szocioterápiák fő területei: Foglalkozásterápiák: A személyiség alkotó (kreatív) erőit felébresztő és a pszichés feszültségeket sajátos hatásmechanizmussal megoldó élménykeltő tevékenységeket soroljuk ide. Rekreációs terápiák: kreatív terápiák, művészeti terápiák, mozgás-, sportterápiák, ének-zene terápiák, kommunikatív mozgásterápiák, klubterápiák, érdeklődési körnek megfelelő terápiák, stb. Foglalkoztató programok: ráhagyó programok, napirendszervezés, szabadidőprogramok. Munkaterápia: Sajátos eszközeként a munkát mint bármely használati érték előállítására irányuló és sajátos társadalmi kapcsolatokkal járó fizikai vagy szellemi tevékenységet használja fel a fizikai és szellemi teljesítőképesség helyreállítására illetve fokozására. A fokozatosság elvének a hangsúlyozása. MÉT (mindennapi élettevékenység tréning program).

12 A rehabilitáció területei: orvosi rehabilitáció, szociális rehabilitáció, pedagógiai rehabilitáció és munkaköri rehabilitáció. A szociális rehabilitáció szocioterápiákon keresztül valósul meg. A szocioterápiák meghatározása: A szocioterápia a társadalom jelenségeinek, a társadalmi viszonyulási formáknak (munka, tudomány, művészet, társadalmi csoportok, társadalmi aktivitás, önkormányzat, alkotás, pénz stb.) gyógyító célú alkalmazása. Valójában a legszélesebb értelemben vett szociálpszichológia törvényszerűségeit állítja a gyógyítás szolgálatába. A szocioterápia önálló gyógyító módszer sajátos elméleti alappal és célkitűzéssel.

13 A szocioterápia fő területei Szocioterápiák Betegfoglalkoztatás Környezeti terápiák Rekreációs foglalkoztató munkaterápia Dinamikus Statikus Terápiá programok - kreatív terápiák - ráhagyó - terápiás céllal mindennapi - Művészeti programok végzett munka élettevékenység terápiák - napirend- - mozgás-, szervezés - munkatréning tréning program sportterápiák - szabadidő - ének-zene programok - funkcionális terápiák munkaterápia - Kommunikatív mozgásterápiák - szakmai - Klubterápiák munkára képzés - Érdeklődési körnek megfelelő - szakmai munka terápiák -„Hobby” terápiák - Szabadidőt felhasználó terápiák

14 Szocioterápiák: Csoportos: - népművészeti, - zenés, - kreatív képzőművészeti, - biblioterápia, - tánc, - játék, - „kitekintő, - egyéb. Egyéni: - logopédiai, - ügyességfejlesztő (manuális), - úszás, -„beszélgetés”. Eszközállomány: szövőszékek, szövőkeretek, hifitorony, rádió, televízió, videofelvevő, videolejátszó, hangkazetták, videokazetták, könyvtár (szépirodalmi és szakkönyvek), barkácsfelszerelés, faműhely, kerámiaműhely, anyagok (fonalak, drapériák, textíliák, gyapjúanyag, papíranyagok, gyöngy, agyag).


Letölteni ppt "A PSZICHOTERÁPIA ALAPFOGALMAI 1.A pszichoterápia alapfogalma: A pszichoterápia pszichológiai eszközökkel végzett gyógyító munka. Pszichológiai eszköz:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések