Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,"— Előadás másolata:

1 Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő, 2009. 12. 10-11.

2 Fő cél: A foglalkoztatási képesség és ezzel együtt a nemzet innovációs- és versenyképességének javítása. Vezérelv: A foglalkoztatási képesség a munkaerő képzettségének, rugalmasságának és egészségének függvénye. Az érem két oldala: A foglalkoztatási képesség fenntartására és támogatására a foglalkoztatott magatartása és a munka- és életkörülmények hatnak. Következtetés: Érdemes a foglalkoztatási képességbe beruházni a társadalomért felelős vállalatoknak.

3 A válság hatására várhatóan felgyorsul a káros alkohol- és kábítószer-fogyasztás, és még inkább fontossá válik a prevenciós jellegű programok működtetése, és azoknak a lehető legszélesebb körű kiterjesztése. A foglalkoztatási képesség szempontjából nem kevésbé mellékes következmény az, hogy a káros tudatmódosító szerfogyasztók egy része véglegesen kikerül a munka világából.

4 - Magyarországon változatlanul igen alacsony a munkáltatói érdeklődés a munkahelyi drog- és alkohol-megelőzés iránt és kevés vállalatnál vezettek be ilyen jellegű programot. -Programjaink a munkahelyi megelőzés indoklásánál eddig koncepcionálisan főleg a szűken vett vállalati versenyképesség fokozására helyezték a hangsúlyt. A sajátos magyarországi körülmények között azonban ez nem motiválta a munkaadókat a program bevezetésére. -A megelőzéshez kapcsolódó legfontosabb fogalmak ismerete elnagyolt, sekélyes. Ez derül ki a különböző munkahelyi egészségfejlesztési díjakra benyújtott pályázatok, tanulmányozásából, - különösen az alkohol és a drog esetében.

5 - Az egyes megelőzési színterek közötti munkamegosztás és együttműködés koordinációja hiányzik. Az együttes fellépés kampányszerűen is ritka. -A megelőzés stratégiája és módszere nem standardizált, nem úgy, ahogy pl. a pszichológiai tesztek felvétele és értelmezése esetében történik. -A munkavállalói érdekképviseletek érdemben - néhány elszigetelt akción kívül - nem tanúsítanak érdeklődést a probléma iránt. Az ágazati kollektív szerződésekben nem kötelezik a vállalatokat arra, hogy rendelkezzenek alkohol- és drog-politikával.

6 Az emberek munkavégző képességét, egészségét károsan érintő problémák - jelen esetben az alkohol- és drog-fogyasztás - társadalmilag hatékonyabb kezelése érdekében tett olyan kísérleti kezdeményezések, amelyek a munkahelyek aktív részvételével az egyes adott kistérségben elérhető különböző megelőző-támogató (a tájékoztatással, neveléssel, szűréssel, kezeléssel, rehabilitációval, reszocializációval foglalkozó) partnerek támogatását, összehangolt együttműködését akarták létrehozni, csak a felajánlkozásokig jutottak. Ennek egyik fő oka, hogy hiányzik az az irányítási-koordinációs kormányzati struktúra, amelyekbe ezek a kezdeményezések beleilleszthetők, integrálhatók lennének.

7

8 1.A jelenlegi megelőzési koncepció, stratégia és aktivitások kritikai elemzése alapján a munkahelyi színtér megelőzési keretfeltételeinek fejlesztése.

9

10 * Schweer, R.-Krummreich, U.:Gesundheitskompetenz und Präventionskultur. Zeitschrift für Arbeitswissenschaft. 2009. 04. 2. Átfogó stratégián alapuló többféle aktivitás (nevelés, információ, közösségi programok) kombinációjából álló munkahelyi csomagprogramok összeállítása. Típuscsomagok ajánlása.

11

12 3.Felkészítő vállalati tréning programok kidolgozása és ajánlása a meggyőzési módszerek alkalmazásához


Letölteni ppt "Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések