Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Projektfinanszírozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Projektfinanszírozás"— Előadás másolata:

1 Projektfinanszírozás
A projektfinanszírozás fogalma, célja, szakaszai, fejlődése, sajátosságai A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára.

2 Projektfinanszírozás
Fogalma: Egy adott gazdasági egység finanszírozása, melyre a hitelező úgy tekint, hogy elsősorban annak pénzáramlása és jövedelme szolgál a kölcsön visszafizetésének forrásául, vagyontárgyai pedig a kölcsön biztosítékául.

3 Projektfinanszírozás
Célja Olyan kölcsön folyósítása a projekt számára, amely a hitelnyújtó javát szolgálja, számára a lehető legkevesebb kockázattal és kötelezettségvállalással jár.

4 Projektfinanszírozás szakaszai I.
Tervezési szakasz A finanszírozás ütemének meghatározása A legalkalmasabb hitelnyújtó kiválasztása Kivitelezési szakasz A kivitelezés megkezdését követően nő a likviditási kockázat, mert a megvalósításhoz szükséges anyagok és munkaerő biztosítása hitelből történik. Terhek között megjelenik a felvett hitelek kamata.

5 Projektfinanszírozás szakaszai II.
Zárási szakasz A projekt akkor befejezett, ha hosszabb ideje működik és terméket, vagy szolgáltatást olyan feltételekkel állítja elő, mint ahogy az a tervben szerepelt. Üzemeltetési szakasz Termékek vagy szolgáltatások értékesítéséből származó bevétel elegendő a hitelek és kamatok törlesztéséhez, a működési költségek kifizetéséhez és a hozamok biztosításához.

6 Projektfinanszírozás fejlődése
A projektfinanszírozás elmúlt 25 évben bekövetkezett térnyerése alapvetően két okkal magyarázható: a közszolgáltatások deregulációjával az állami tőkebefektetések privatizációjával. A projektfinanszírozás elterjedését segítette a nagyprojektek finanszírozásának nemzetközivé válása.

7 A projektfinanszírozás történetének fázisai
Projektfinanszírozás fejlődése A projektfinanszírozás történetének fázisai A projektfinanszírozás történetének fázisai Természeti erőforrások kitermelése Önálló energetikai projektek Az állami infrastruktúra-építkezések (pl. közutak) és a szociális infrastruktúra-építkezések (korházak, iskolák) Mobiltelefon-hálózatok piaca

8 Projektfinanszírozás sajátosságai
A projektfinanszírozást elkülönített projekttársaságoknak nyújtják A projektfinanszírozást általában új projekthez veszik igénybe A hitelek saját tőkéhez viszonyított aránya magas A projekt hiteleire a projekttársaság befektetői nem vagy korlátozott mértékben adnak garanciát

9 Projektfinanszírozás sajátosságai
A kölcsöntőke és a kamatok törlesztése a projekt jövőbeni pénzáramlásából történik Biztosítékok: a projekttársaság szerződései, licencei, a természeti erőforrások tulajdonjoga vagy azok hasznosításának joga Hiteleket még a projekt időtartama alatt teljes egészében vissza kell fizetni

10 A projektfinanszírozás egyszerűsített struktúrája
Forrás: Yescombe, E.R.: A projektfinanszírozás alapjai 20. oldal

11 Projektfinanszírozás sajátosságai A projektszerződések
Projekt megállapodás felhasználói szerződés kormányzati vagy más állami szervekkel kötött koncessziós szerződés Egyéb projektszerződés kulcsrakész műszaki, beszerzési és építési szerződés vagy fővállalkozási szerződés beszállítói szerződés üzemeltetési és karbantartási szerződés állami támogatási megállapodás


Letölteni ppt "Projektfinanszírozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések