Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések."— Előadás másolata:

1 A háború utáni rendezés

2

3 A békekonferencia  1918. jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések összeegyeztetése a nemzetközi joggal (pecsét!!!)  A veszteseket nem hívják meg a tárgyalásokra, ezért a békék diktátumoknak tekinthetőek  A legfontosabb döntéshozó szerv az öt győztes állam vezetőiből (miniszterelnök és külügyminiszter) álló 10-ek tanácsa  Fro., A., USA., Olo., Japán

4  Az igazán jelentős döntések, főleg az európai kérdésekben a 4 nagy  Wilson,  Lloyd George,  Clemenceau,  Orlando tárgyalásain folytán születtek  A békeszerződés négy részből áll  Bevezető  Területi kérdések  Hadsereg leszerelése  Jóvátétel kérdése  A wilson-i elvek nem érvényesülnek

5  A békék Párizs környékén köttetnek meg  1919. Versailles: Németország  1919. Saint-German: Ausztria  1919. Neuilly: Bulgária  1920. Sevres: Törökország  1920. Trianon: Magyarország

6  1919. jún. 28. Versailles-i béke Németországgal  Elzász-Lotaringia Franciaországhoz (vissza)került  A Saar-vidéket 15 évre nemzetközi felügyelet alá helyezték, ásványkincseit a franciák aknázhatták ki. A döntés értelmében a 15 éve eltelte után népszavazást kell kiírni e terület hovatartozásról.  A Rajna folyó bal partja nemzetközi felügyelet alá került, jobb partját pedig demilitarizált övezetté nyilvánították 50 kilométeres sávban.  Gdansk (Danzig) szabad városi státuszt kapott.  A német hadsereg létszámát 100 ezer főben maximálták (ami viszont alkalmas volt a tisztikar átmentésére) és megtiltották az általános hadkötelezettséget.  A hadiflottát át kellett adni az antanthatalmaknak, a német gyarmatbirodalom megszűnt.  Rendelkeztek a német háborús bűnösök bíróság elé állításáról,  Lengyelország megkapta Pomerániát, Kelet-Poroszországot No.-tól egy folyosó (korridor) választotta el.  A jóvátétel összege 1920-ban 400 milliárd aranymárkában állapították meg (ez a német nemzeti vagyon kétszeresét jelentette volna), ezen összeget 1921-ben 132 milliárdra mérsékelték. (ténylegesen 32 és 50 milliárd márka között fizetettek, ennél valószínűleg több hitelt nyújtott az USA a német gazdaság feltámasztására )

7 The figure lying on the bed represents Germany. Clemenceau was Prime Minister of France in 1919. He is shown as a vampire sucking the blood out of Germany. (from the German Newspaper, Kladderadatsch July 1919)

8  1919. szeptember 10-én Saint-Germain-ben Ausztriával kötöttek békét a nagyhatalmak.  Deklarálták a Habsburg monarchia megszűnését.  Trieszt, Isztria és Dél-Tirol Olaszo.-hoz került. Klagenfurtban népszavazást tartottak, ahol a szlovén többségű lakosság az Ausztriához való csatlakozást választotta.  Az osztrák kormányt kötelezték a független Mo., Csehszlovákia és Szerb-Horvát-Szlovén Királyság elismerésére.  Hadseregét 30 ezer főben maximálták és nem túl magas jóvátétel fizetésére kötelezték.  El kellett fogadnia a No.-gal való egyesülés (anschluss) tilalmát.  A békeszerződés pontjainak némi megváltoztatását jelentette az 1921. évi soproni népszavazás, ahol a lakosság a Mo.-hoz való tartozás mellett döntött.

9  1919. november 27-én Neully-ben kötötték meg a békét Bulgáriával. A 7 ezer négyzetkilométer területveszteség, főleg a tengeri szigetek elvesztését jelentette. Hadseregét 40 ezer főben maximálták, illetve nem túl magas jóvátételi kötelezettséget írtak elő.  1920. augusztus 10-én Sevres-ben kötöttek békét Törökországgal. Európai területeit elveszítette, egyéb területeit felosztották nagyhatalmak (un. mandátumrendszer), olajmezői főleg angol fennhatóság alá került. A sok vitára okot adó tengerszorosokat nemzetközi ellenőrzés alá helyezték. A komoly tiltakozás hatására 1923. júliusában Lausanne-ban felülvizsgálják a béke pontjait, ebben a szultanátus eltörlését is lehetővé tették. Ennek következtében 1923. októberében Musztafa Kemál vezetésével kitört forradalom győzelmét követően kikiáltják a parlamentáris köztársaságot.  1920. június 4-én a Versailles-i Kis-Trianon palotában kötötték meg a békét Magyarországgal. Az ország hatalmas területeit veszítette el, hadseregét 35 ezer főben maximálták.

10

11

12


Letölteni ppt "A háború utáni rendezés. A békekonferencia  jan. 18-án (a német császárság kikiáltásának évfordulóján) nyitották meg  Nagyhatalmi törekvések."

Hasonló előadás


Google Hirdetések