Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró."— Előadás másolata:

1 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró

2 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak bv. bírói eljárás sajátosságai döntés az elítélt társadalomba való visszaengedéséről megalapozott pártfogó felügyelői vélemény, környezettanulmány jelentősége

3 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Bv.tv. 188. § (1) A szabadságvesztésre ítélt feltételes szabadságra bocsátható, ha a) a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására, valamint arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni, alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető, és b) a határozott ideig tartó szabadságvesztésnek a Btk. 38. § (2) bekezdése szerinti vagy a bíróság által az ítéletben megállapított részét, az életfogytig tartó szabadságvesztés esetén a bíróság által a Btk. 43. § (1) bekezdése alapján az ítéletben meghatározott tartamot letöltötte.

4 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak végrehajtás alatti kifogástalan magatartás -> bv. intézet előterjesztése törvénytisztelő életmód iránti készség-> határozatok, erkölcsi bizonyítvány, pf. vélemény

5 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Irattanulmányozás (8/2013. (VI.29.) KIM rend. 8. § (2) c) pont) Határozatok indokolásából lényeges: - személyi körülmények, előéleti adatok - egészségi, és elmeállapot - Történeti tényállás (elkövetési körülmények, sértett, bűntársi kapcsolatok, stb)

6 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Felvilágosítás-, adatkérés (8/2013. (VI.29.) KIM rend. 8. § (2) c) pont) - objektív adatok beszerzésére törekvés - kisközösségi, baráti kapcsolatok, szomszédok, sértett - rendőrség, gyámhatóság, munkáltató - korábban eljárt pártfogó felügyelő kockázatértékelés

7 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Pártfogó felügyelet elrendelésére, külön magatartási szabályra javaslat Elítélt indulatkezelési-, drog-, alkohol-, vagy pszichés problémái -> külön magatartási szabályként gyógykezelésen való részvétel javaslata -> terhelt beleegyezése

8 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Reintegrációs őrizet elrendelése Bv.tv. 187/A. § (4) Reintegrációs őrizet elrendelése esetén a büntetés-végrehajtási bíró által kijelölt lakást és az ahhoz tartozó bekerített helyet az elítélt csak az elrendelő határozatában meghatározott célból, különösen a) a mindennapi élet szokásos szükségleteinek biztosítása, b) munkavégzés, c) oktatásban, képzésben való részvétel vagy d) gyógykezelés céljából, az ott meghatározott időben és az úti cél meghatározása mellett hagyhatja el.

9 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Terhelt kioktatása a pártfogó felügyelő részéről: - nem előrehozott feltételes szabadság! - Cél, úticél, időintervallum pontos meghatározása - Igazolások csatolása (munkáltató, cégnyilvántartás, tulajdoni lap, stb)

10 Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ahogy a bv. bírók és ügyészek látják, javaslatok és ötletek pártfogóknak Dr. Végh Edit büntetés-végrehajtási bíró."

Hasonló előadás


Google Hirdetések