Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán."— Előadás másolata:

1 Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán

2 Gyermekkora és, származása Kápolnásnyéken született, pontosan 1800. december elsején. Egy szegény családban nőtt fel. Apja: idősebb Vörösmarty Mihály, anyja:Csáty Anna

3 Felnőttkora A Börzsönyben két évet töltött, ahol Perczel Sándor gazdag könyvtárát bújta. 1822-1823-ig joggyakornok volt. 1823-ban hozzákezdett a Zalán futása megalkotásához. 1824. december 20-án letette az ügyvédi vizsgát, de soha nem volt ügyvéd. Nem sokkal utána, találkozott Deák Ferenccel.

4 Felnőttkora II. 1826. augusztusában elhatározta, hogy költő lesz. A hírnevét a „Zalán futása” című eposzával alapozta meg. 1827-1831 végéig írta a „Tudományos Gyűjteményt”. A Magyar Tudományos Akadémia második fokozatú rendes taggá választotta.

5 Felnőttkora III Első versgyűjteményét Károlyinak adta el. Később Zádor György barátjához költözött. Pár év múlva ismét költözött, most Fáy András mellé. Egy társaságban megismerkedett Wesselényi Miklóssal is. 1834. szeptember 15-én halt meg az édesanya.

6 Felnőttkora IIII 1837-ben színikritikus is lett. Majd tagja lett a Nemzeti körnek. Néha megfordult a körben Széchenyi István és Batthyány Kázmér is

7 Halála  Szívelégtelensége 1853 őszén komolyabbra fordult, és hullámzó állapotú tüdővizenyő fejlődött ki nála 1855-ben a balatoni fürdőzést használta, de sikertelenül. Ekkor közölte a Pesti Napló (1855. II. 6. sz.) A vén cigány című utolsó költeményét. November 17-én a költő egész családjával Pestre költözött, a Váci utcai Kappel-házba, hogy állandó orvosi felügyelet alatt lehessen. A lépcsőn fölmenet összerogyott; lefektették, de nem kelt fel többé; Vörösmarty délután negyed kettőkor, életének 55., házasságának 13. évében meghalt.

8 Költeményei A leghíresebb költeménye: SZÓZAT További költeményei: A MERENGŐHÖZ, GONDOLATOK A KÖNYVTÁRBAN, ELŐSZÓ, CSONGOR ÉS TÜNDE KÖSZÖNJÜK, HOGY MEGHALLGATTATOK

9 KÖSZI Papp Dominikának, Mikó Zsuzsának és Jankovits+ Máténak


Letölteni ppt "Vörösmarty Mihály Készítette: Koch Sámuel, Kalmár Alex Leon, Zsák Ármin, Szula Milán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések