Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés."— Előadás másolata:

1 Ellenőrzések számvitele

2 Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés (tulajdonos, menedzsment..)

3 Az ellenőrzés ( adóhatósági ) és az önellenőrzés jogszabályi háttere: ART bevallási időszakhoz köti SZTV üzleti évekhez szabályoz

4 Az ellenőrzés és önellenőrzés vonatkozhat: - számviteli beszámolóval zárt időszakra - érinthet számviteli beszámolóval még nem zárt időszakot

5 Számviteli ellenőrzés és önellenőrzések során feltárt hibák helyesbítésre kerülnek ( kerülhetnek ). A helyesbítés idejét és módját meg kell határozni és írásban rögzíteni. Az erről készített jegyzőkönyvet bizonylatként kezelik, megőrizik.

6 A feltárt hiba valamely korábbi, számviteli szempontból lezárt időszakban (hatályos) számviteli és/vagy adótörvényeknek nem megfelelő tevékenység eredménye.

7 A feltárt hiba hatással lehet: - eszközökre, forrásokra - eredményre, saját tőkére - beszámolóval lezárt üzleti évre (évekre) - hatályos jogszabályi előírásokra

8 Hibahatás valamely elsődleges (feltárt) hiba által okozott újabb hiba: - a hibával feltárt eszközök és források értékében egy későbbi időpontban olyan változás következik be, amelynek eredményhatása van. - a hiba, illetve a hibahatás költségvetési kapcsolatot keletkeztet.

9 Jelentős összegű hiba: ha a feltárt hiba és a hibahatások együttes, abszolút értékének összege meghaladja a számviteli politikában meghatározott értékhatárt. SZTV szerinti jelentős hiba: az ellenőrzött üzleti év mérlegfőösszegének 2%-át meghaladó hiba és hibahatás; ha az nem éri el az 1millió forintot, akkor az egymillió forint a hibahatár.

10 Számviteli önellenőrzés: Vállalkozás saját elhatározásából kezdeményezett vizsgálatot a bevallásokra és beszámolóra Számviteli ellenőrzés: Adóhatósági ellenőrzés a beszámolóval lezárt időszakra az adókötelezettségek felülvizsgálatára Mindkét esetben, a vizsgálatról készített jegyzőkönyv és NAV határozat adja a tárgyidőszaki könyvelés alapbizonylatát.

11 Jelentős hiba esetén: - háromoszlopos mérleget készítenek (könyvelt hibajavítás eredményhatását az eredménytartalékba vezetik át, a tárgyidőszaki eredményt nem befolyásolja) - adóbevallások önellenőrzése Nem jelentős hibánál: - kétoszlopos beszámoló készül, a tárgyidőszaki eredményben marad a hibahatás - adóbevallások önellenőrzése Lényeges hiba fogalmát törli a törvény, a beszámoló ismételt közzétételének kötelezettsége megszűnt.

12 Könyvvizsgálói feladatok (1/2): Számviteli politika - szabályozza-e az ellenőrzés, önellenőrzés témakörét, - a jelentős összegű hiba mérték megfelel-e a Számviteli Törvénynek és figyelembe veszi a cég sajátosságait, Könyvvizsgálói feladatok (1/2): Számviteli politika - szabályozza-e az ellenőrzés, önellenőrzés témakörét, - a jelentős összegű hiba mérték megfelel-e a Számviteli Törvénynek és figyelembe veszi a cég sajátosságait,

13 Könyvvizsgálói feladatok (2/2): - hibák és hibahatások minősítése évenként történt-e - a jelentős hibák bemutatás a kiegészítő mellékletben rendre megtörtént. - nem jelentős hiba elszámolása a hiba feltárás évében megtörtént-e Könyvvizsgálói feladatok (2/2): - hibák és hibahatások minősítése évenként történt-e - a jelentős hibák bemutatás a kiegészítő mellékletben rendre megtörtént. - nem jelentős hiba elszámolása a hiba feltárás évében megtörtént-e

14 Az önellenőrzés dokumentumai - nyilvántartó lap - helyesbítés okának rögzítése - önellenőrzési pótlék számítás…


Letölteni ppt "Ellenőrzések számvitele. Ellenőrzés célja az általa képviselt érdekek alapján: - k ülső ellenőrzés (adóhatósági, hitelezők..) - belső ellenőrzés - önellenőrzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések