Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/"— Előadás másolata:

1 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015

2 ÁROP-1.1.20-2012-2012-0001 azonosító számú, „Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése” című projekt záró rendezvénye Előadás Helyszín: Belügyminisztérium Időpont: 2015. június 11. 10.00 óra I. Előzmények, a fejlesztés szükségessége Az uniós csatlakozást követően az EU-normáknak megfelelő új, a korábbiakhoz képest jóval szigorúbb határértékek kerültek előírásra az ivóvíz minőségére vonatkozóan. A térség vízművei által szolgáltatott ivóvíz minősége arzén, ammónium, vas, mangán tekintetében meghaladta az uniós határértékeket ezért vált szükségessé a vízmű-telephely fejlesztése, korszerű technológia kialakítása. A projekten belül felújítási- és hálózatrekonstrukciós munkák zajlanak, valamint új vízkezelő berendezés kerül telepítésre, melynek üzembe helyezéséig előfordulhat, hogy a felhasználó szembesül a vízben lévő magas vastartalom okozta lerakódásokkal, ennek azonban egészségre ártalmas hatása, közegészségügyi kockázata nincsen. Cél: 15 település közel 60.000 fős lakosságának biztosítani tiszta ivóvizet

3 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 II. A projekt kialakítása 2010.02.03: Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Társulás megalakulása 2011.06.21: KEOP-1.3.0/09-11. számú pályázat benyújtása 2012.03.30: Támogató levél Támogatási intenzitás: 82,270491% A projekt nettó összköltsége: 3.875.445.587 Ft Az elnyert támogatás összege: 3.184.266.831 Ft

4 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 III. A műszaki megoldás 14 településnél a saját vízbázisára alapozott ún. önálló megoldás, amelyben a helyben, kutakkal felszínre hozott rétegvizet, nyersvizet hozzuk előírás szerinti állapotba. Egy településnél, illetve településrésznél sor kerül egy olyan kistérségi rendszer megvalósítására, amelyben az egyik településen a jobb adottságok kihasználásával előállítjuk az előírt minőségű vizet, amelyet távvezetéken juttatunk el a másik településre, ahol megteremtjük a víz fogadásának szakszerű feltételeit.

5 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 IV. A projekt nehézségei A projektben résztvevő települések számából (15 településről van szó), a különböző műszaki megoldásokból, a projekt összköltségvetésének összegéből is adódtak olyan problémák, melyekre az önkormányzatoknak megoldást kellett találniuk, de önmaguktól nem lettek volna képesek rá. A BM ÖKI munkájával folyamatosan segítette, koordinálta a projektet, a projektmenedzsment szervezetével történő folyamatos kapcsolattartás formájában.

6 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 V. Önerő-biztosítás Az érintett önkormányzatok nem minden esetben tudták kigazdálkodni az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt. A probléma megoldása érdekében a Magyar Állam átvállalta az önkormányzatok önrészét és kiemelten segíti az ivóvízminőség-javítás tekintetében érintett önkormányzatokat a feladat teljesítésében. Az önerő kezelésével és annak lehívásával kapcsolatos gondjainkban is nagy segítséget kaptunk ettől a szervezettől. A lehíváshoz szükséges eljárásrenddel kapcsolatos ismeretekről szakmai tájékoztatásokat tartottak. Az országos road show-kon sok fontos információval ismertettek meg: ezek rendre azokra a témákra fókuszáltak, amelyek az önkormányzat és a társulás életében aktuálisan fontosak voltak.

7 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 VI. Segít a BM Önkormányzati Koordinációs Iroda A BM ÖKI nyomon követi az önkormányzati fejlesztéseket, a hatékony forrásfelhasználást a rendszeres monitorozás által, ugyanakkor - tapasztalataink szerint - nem az ellenőrzés az elsődleges feladata, hanem a koordináció, a problémák feltárása és azok megoldása, amiért mi is köszönettel tartozunk. A támogatói oldalon intézményi átszervezések történtek: az NFÜ, a KFF, a KSz szervezetrendszere megváltozott. Az ezekkel a szervezetekkel való kapcsolattartásban nagyon sokat segített az ÖKI. Segítettek abban, hogy az adott szervezeten belül az illetékesekhez forduljunk felmerülő problémáinkkal, és nem egy esetben személyes jelenlétükkel közvetítve támogatták a projektet. Segítettek a közreműködő hatóságokkal való kapcsolatfelvételben, kapcsolattartásban, az elakadt folyamatok továbblendítésében egyebek mellett a Magyar Államvasutak, a Közútkezelő, vagy adott esetben a katasztrófavédelem szervezetét illetően. Ezek a szervezetek a BM ÖKI segítsége nélkül nem tekintettek volna minket egyenrangú partnernek a kommunikáció során.

8 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 VI. Segít a BM Önkormányzati Koordinációs Iroda A kormányzat felismerte, hogy a 2001 és 2008 között nem haladó ivóvízminőség-javító programot fel kell gyorsítani, és megteremtette ennek jogi hátterét rendeletekkel és jogszabályokkal is. Ez mind kevés lett volna, és ekkor még segítségül küldte a BM ÖKI-t, amelynek munkatársai a projektet folyamatosan monitorozták, a projektbe való bekapcsolódásról helyzetjelentést kértek, a megvalósulás ütemét folyamatosan figyelemmel kísérték, megoldási javaslatokat dolgoztak ki a felmerülő problémákra, módszertani segédleteket, különböző szakmai segédanyagokat bocsátottak a társulás rendelkezésére, felhívták a figyelmet a jogszabály-változásokra.

9 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 VII. A projekt jelenlegi állapota Önálló vízellátó rendszerhez kapcsolódó tervezői és generálkivitelezői feladatok ellátása: Három csoportba osztva a tagönkormányzatokat, három ütemben halad a projekt: - a kisebb költségvetésűek esetén 95%-os a készültség és megindultak a próbaüzemek. - a közepes költségvetésű projektek készültsége eléri a 70 %-ot. nagy költségvetésű projektek esetén 50 %-os a készültség. Összességében 76 %-os a kivitelezés állapota.

10 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 További információkat a Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzat honlapján találhatnak: www.kktersviz.huwww.kktersviz.hu

11 „Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/09-11-2011-0015 VIII. Köszönet a BM ÖKI-nek Külön szeretném megköszönni Számadó Róza Főosztályvezető Asszonynak, Mező József műszaki szakértőnek, Kivés Zoltán projektmenedzsment szakértőnek, Szilágyi Ildikónak (BM Gazdasági Főosztály) a projekt ütemtervszerű megvalósítását segítő támogatását. A BM ÖKI tevékenységére szükség van jelenleg is, és szükség lesz a jövőbeni projektek zökkenőmentes megvalósulásában segítséget biztosítani tudó tapasztalati összefoglalók, módszertani segédletek készítése révén. A jövőben is számítunk segítő együttműködésükre. A közigazgatási reform kulcsszavai a partnerség és az együttműködés, illetve a szakértői támogatás és a tudáshoz való hozzáférés biztosítása, a helyi tudásra és preferenciákra alapozott külső beavatkozás. Ennek megfelelően kaptunk Önöktől segítséget.

12 Köszönjük, hogy nem azt keresték, mi miért nem működhet, hanem mindvégig a megoldásra koncentráltak.

13 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "„Kiskőrös és Térsége Ivóvízminőség-javító Projekt” KEOP-1.3.0/"

Hasonló előadás


Google Hirdetések