Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép."— Előadás másolata:

1 DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép szolgáltatásai korábbi helyükön elérhetetlenné válnak (pl. megváltozik az e-mail cím, a webes hivatkozások nem működnek)

2 DNS – Domain Name System Az IP-címhelyett alkalmazható névhasználat első formája: A hoosts.txt fájlban felsorolták a hosztokat és IP- címeiket. Ez néhány száz gépig működött – éjszakánként az egyes hosztok egy központi gépről lemásolták.

3 DNS – Domain Name System Több ezer gépnél már használhatatlan – ütköző nevek a központi nyilvántartás hiánya miatt. DNS: hierarchikus körzetalapú névkiosztási séma, és az azt megvalósító osztott adatbázisrendszer. Kezdeti cél: a hosztnevek és e-mail címek megfeleltetése IP-címeknek. RFC 1034 és 1035

4 DNS – Domain Name System Vázlatos működés: 1. A felhasználói program kapcsolatot akar létesíteni az xxx.yyy.zz géppel: a névvel meghívja a resolver (címfeloldó) könyvtári szolgáltatást. 2. A címfeloldó a helyi DNS-szervertől egy UDP- csomaggal megkérdezi a névnek megfelelő címet. 3. A szerver megkeresi (esetleg a névnek megfelelő DNS-szervertől megtudakolja) a címet és visszaküldi a címfeloldónak, ami továbbítja a felhasználói programnak. A program a cím birtokában kezdeményezi a TCP- kapcsolat felépítését.

5 A DNS-névtér A postai cím felépítése: Ország-állam/megye-helység-utca-házszám Az Internet címzési rendszere:

6 A DNS-névtér Új elsődleges körzetek 2000. novemberétől:.biz – cégek.info – információs szolgáltatások.name – személyek nevei.pro – szakmák pl. orvosok, ügyvédek....aero – repülőgépipar.coop – szövetkezetek.museum – múzeumok Vitás kérdések pl. a.pro domainben: Ki a szakember, és ki dönti el? Szabadúszó fényképész, zenetanár, varázsló, vízvezeték-szerelő, fodrász, féregirtó, prostituált... ezek szakmák?

7 A DNS-névtér Új név regisztrálása: A megfelelő szintű „szülőkörzet” adminisztrátora jogosult ellenőrizni, szabad-e a kívánt név, nem valaki más névjegye-e. Ha szabad, éves regisztrálási díj fejében bejegyzi. A.hu tartományban az adminisztrátor szerepét a SZTAKI látja el. A regisztrációs kérelmet nyilvánosságra hozza, és 3 hétig lehet tiltakozni, ha valakinek az érdekeit sérti a név.

8 A DNS-névtér A névadás szabályai: Kis és nagybetűk nem különböznek. Egy névkomponens max. 63 betű. A teljes név (FQDN) max. 255 karakter. Tiltott karakterek: pl. *, / \ _...

9 Erőforrás-nyilvántartás A DNS-ben nyilvántartott erőforrás-bejegyzések főbb típusai:

10 A névtér felépítése A terhelés csökkentése miatt az Internet egymást nem fedő zónákra van osztva. A zóna tartalma: a névtér egy részfája+felelős névszerver(ek): Elsődleges – maga tárolja az információt Másodlagos – az elsődlegestől szerzi be. A felelős névszerver hiteles információval szolgál, a többi nem.

11 A névtér felépítése Gyökér-névszerverek:


Letölteni ppt "DNS – Domain Name System Az IP-cím előnyei: - strukturált A számítógépes kezelése egyszerű Hátránya: - nehezen megjegyezhető - ha változik, az adott gép."

Hasonló előadás


Google Hirdetések