Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre."— Előadás másolata:

1 Hálozat Menedzselés

2 SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre jelentősebb problémát jelentett az exponenciálisan növekvő hálózat menedzselése. Átmeneti megoldásnak szánták, amíg egy jobban kidolgozott protokoll el nem készül. Két protokollt fejlesztettek ki a leváltására. Az egyik az SNMPv2, amely sokat örökölt elődjétől. A másik a Common Management Information Protocol (CMIP), amely egy nagyobb komplexebb protokoll. Azonban az SNMP vonzereje az 1990-91-es években az Interneten túl is gyorsan kiszélesedett. Hódított a felhasználók körében, akik egy jól bevált, elérhető módszert kerestek hálózatuk felügyeletéhez. Népszerűsége háttérbe szorította a leváltására készült utódait is. Az SNMP által nyújtott megoldás egyszerű. Üzenetek formájában szerzi meg a szükséges információkat az eszközöktől. Csak egy adat-távirat (datagram) transzport mechanizmust igényel a működéshez, és így bármely hálózati átviteli közegre vagy protokollra implementálni lehet.

3 Az SNMP három fő alkotóelemből áll : 1.menedzser (Manager), kiszolgáló program (Agent) : a menedzselt hálózati objektumban helyezkedik el (pl. szerver, switch, router, gateway, hub). Feladata a menedzser program kéréseinek kiszolgálása. A kiszolgáló programok alapfunkciója, hogy a menedzser üzenetei alapján: A MIB változók értékeit megvizsgálják, és a menedzsernek elküldjék Illetve módosítsák az információkat. SNMP struktúra 2. A menedzser program (Manager) a menedzsment állomásban helyezkedik el. Különböző SNMP utasításokkal lekérdezi és kezeli a kiszolgáló programokat. Talán úgy jellemezhetnénk, hogy olyan információk gyűjteménye amelyek leírnak egy SNMP-vel menedzselhető entitást. Az SNMP MIB négy fő területre oszlik: 1. könyvtár (directory) 2. menedzsment (management) 3. kísérleti (experimental) 4. privát (private)

4 3.A menedzsment információs bázis (MIB) egy virtuális adatbázis. A menedzselt objektumról tartalmaz adatokat, amelyeket a kiszolgáló program elérhet. Az SNMP-n keresztül kezelhető, az egység állapotára vonatkozó információk olvashatók ki belőle, illetve működést befolyásoló jellemzők állíthatók be. SNMP protokoll Miért használjuk Minél bonyolultabbá válnak az informatikai rendszerek, a javítások idejének egyre nagyobb hányada telik el a hiba azonosításával; maga a javítás ehhez képest sok eseben már rutinfeladat. Ezzel egy időben az informatikai rendszerek működése, rendelkezésre állása egyre fontosabbá vállik. Ezért az eszközökbe legyen az processzor, kiszolgáló, útválasztó vagy webkiszolgáló olyan diagnosztikai technológiákat építenek be, amelyek figyelik az eszköz működését, adatokat gyűjtenek, sőt automatikusan be is avatkoznak, ha szükséges. A hálózatok figyelésének egyik elterjedt módja az SNMP protokoll alkalmazása Beépített ügynökök Az SNMP protokollt támogató hálózati eszközök automatikusan figyelik a saját működésüket egy beépített, SNMP megbízottnak vagy ügynöknek (agent) nevezett szoftver segítségével, és az így begyűjtött információt egy menedzsment információs adatbázisban (MIB Management Information Base) tárolják. A rendszeradminisztrátor a saját munkaállomásán olyan hálózatmenedzselő alkalmazást futtat, mint a Tivoli NetView vagy az OpenView. Ezek rendszeres ütemezéssel, automatikusan vagy az adminisztrátor parancsára lekérdezik a hálózati eszközök különböző SNMP megbízottjait, amelyek válaszként elküldik a saját MIB-jükön lévő adatokat. Ezeket a menedzsmentalkalmazás összegyűjti, elemzi és megjeleníti Az SNMP nemcsak ellenőrzésre, hanem beavatkozásra is alkalmas !

5 Milyen adatokat gyűjthetünk be az SNMP-vel? Ez teljes mértékben az eszközökben lévő megbízottaktól és a menedzselő alkalmazástól függ. Az egyes hálózati eszközök lehetnek : útválasztók, kapcsolók, tűzfalak ­figyelése Például: 1.vizsgálhatjuk a HTTP-forgalmat egy webkiszolgálón ->SNMP magas szintű protokoll miatt. 2. Figyelhetjük egy dokumentumhoz való hozzáférés gyakoriságát is. Például hányan nyitották meg vagy töltötték le az adott állományt, és túlterhelés esetén gondoskodhatunk egy mási kiszolgálón való replikációjáról. 3. Alacsonyabb szinten megnézhetjük például, hogy hány kapcsolat él most a hálózatunkon Talán ebből a rövid áttekintésből is kiderült, hogy neve ellenére az SNMP egyáltalán nem egyszerű protokoll. Ráadásul nem is valami hatékony, a hálózati sávszélességgel meglehetősen pazarlóan bánik, például a verziószám minden egyes üzenetben szerepel, feleslegesen. A kilencvenes évek közepén fejlesztették ki a CMIP (Common Management Information Protocol) protokollt ez jóval többet tud, mint az SNMP, amelynek a felváltására szánták

6 Az SNMP szolgáltatás Az SNMP szolgáltatás a TCP/IP és az IPX protokollt használó számítógépeket támogatja. Ez egy kiegészítő szolgáltatás, amit a TCP/IP protokoll sikeres konfigurálása után lehet telepíteni. Az SNMP szolgáltatás egy SNMP-ügynököt biztosít, amely lehetővé teszi a következő rendszereket futtató számítógépek távoli, központosított kezelését: Microsoft® Windows® XP Microsoft Windows 2000 Microsoft Windows Server 2003 termékcsalád Az SNMP-ügynök az alábbi szolgáltatások kezelését is lehetővé teszi. Windows XP vagy a Windows Server 2003 termékcsalád és a Microsoft Windows 2000 alapú WINS szolgáltatás Windows XP vagy a Windows Server 2003 termékcsalád és a Windows 2000 alapú DHCP Windows XP vagy a Windows Server 2003 termékcsalád és a Windows 2000 alapú Internet Information Services Microsoft LAN Manager alkalmazások

7 Logikai csoportok meghatározása Az állomások csoportjait hozzá lehet rendelni SNMP-logikai csoportokhoz az ügynökök és kezelőrendszerek korlátozott biztonsági ellenőrzése érdekében, vagy adminisztrációs célokból. A logikai csoportok a hozzájuk rendelt név alapján azonosíthatók. Egy állomás egyszerre több logikai csoporthoz is tartozhat, de egy ügynök nem fogad el kérelmet olyan kezelőrendszertől, amely nem szerepel az elfogadható logikai csoportok neveinek listáján. A logikai csoportokat logikusan érdemes meghatározni, hogy ki lehessen használni az SNMP által biztosított alapszintű hitelesítési szolgáltatást

8 következő példában két logikai csoport szerepel: Nyilvános 1 és Nyilvános 2. Az 1-es ügynök trapeket küldhet a 2-es kezelőnek és válaszolhat a 2-es kezelő kéréseire, mivel mindketten a 2. Nyilvános logikai csoport tagjai. A 2-es, 3-as és 4-es ügynökök trapeket és más üzeneteket küldhetnek az 1-es kezelőnek, mert alapértelmezés szerint mindegyik az 1. Nyilvános logikai csoport tagja.

9 Összefoglalás Összefoglalva az SNMP legfontosabb előnyei: · Az Interneten használták és tesztelték. · Egyszerűsége, kis erőforrás igénye megkönnyíti és elősegíti az implementációját a hálózati eszközökbe. · Az SNMP termékek könnyen hozzáférhetőek. · A fejlesztő programcsomagok ingyen hozzáférhetőek. Az SNMP több hátránnyal is rendelkezik: · Gyenge biztonság (ezen csak az SNMPv2-ben segítenek). · Nagy tömegű adatlehívás lehetőségének hiánya. · Az SNMP menedzser-menedzser kommunikáció hiánya. · A Trap paranccsal felmerülő problémák. [1] Az oktet 8 bites szám.


Letölteni ppt "Hálozat Menedzselés. SNMP A Simple Network Management Protocol (SNMP) az Internet közösségből származik. A 80-as évek közepén fejlesztették ki, mert egyre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések