Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakdolgozatírás formai követelményei Pándi Dóra Edit TE könyvtáros.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakdolgozatírás formai követelményei Pándi Dóra Edit TE könyvtáros."— Előadás másolata:

1 Szakdolgozatírás formai követelményei Pándi Dóra Edit TE könyvtáros

2 A kereső kérdés Nagyon fontos a megfelelő kereső kifejezések megalkotása. Ne csak magyar nyelvű szakirodalomban gondolkodjatok! Fordítsátok le angolra és/vagy németre a kereső kifejezésetek és próbáljatok meg úgy is rákeresni az adatbázisainkban és a Google-ban.

3 Például: A téma „Az úszás jótékony hatása az emberi szervezetre”. Miről írhatunk itt? Úszás, rehabilitáció, úszás+gyógytestnevelés, úszás+terápia, gyógyúszás. Másik: „A jó és a rossz edző”. Ez a téma felölelheti: edzői magatartás/viselkedés, pszichológia, pedagógia, nevelői tevékenység, edző személyisége, edző-sportoló kapcsolat. Próbáljuk meg minél több irányból megközelíteni a témánkat! Annál több mindenről tudunk írni!

4 Egységesítés! A hivatkozások elkészítésénél nagyon fontos, hogy a dolgozaton belül végig egységes legyen! Mindenhol ugyanabban a formátumban szerepeljen! Ez vonatkozik az elemek sorrendjére és a központozásra is!

5 Dokumentum típusok Könyv; Könyvfejezet; Folyóiratcikk (internetes folyóirat); Internetes weboldal (nagyon szigorú keretek között); Korábban a témában készült diplomamunka, doktori értekezés.

6 Könyvre való hivatkozás Szükséges adatok, melyeket fel kell tüntetni a tételben: az összes szerző nevét a kiadás évét a könyv címét a kiadó nevét a kiadás helyét (városnév)

7 Például Földesiné Szabó Gyöngyi, Gál Andrea és Dóczi Tamás (2010): Sportszociológia. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar, Budapest.

8 Könyvfejezetre való hivatkozás Szükséges adatok, melyeket fel kell tüntetni a tételben: a fejezet összes szerzőjének nevét a kötetben megjelent sorrendben a kiadás évét a fejezet vagy tanulmány címét, ahogyan a kötetben szerepel a kötet szerkesztőjének nevét (szerkesztőinek neveit), ahogy a kötetben szerepel(nek) a kötet pontos címét a kiadó nevét a kiadás helyét (városnév) a fejezet vagy tanulmány első és utolsó oldalának oldalszámát

9 Például Gál Andrea (2005): Sociological Aspects of Mediated Women’s Sport. In: Földesi, Gyöngyi Szabó és Gál, Andrea (szerk.): New Social Conditions in Sport. MSTT, Budapest. 94-115.

10 Folyóiratcikkre való hivatkozás Szükséges adatok, melyeket fel kell tüntetni a tételben: az összes szerző nevét a folyóiratban megjelent sorrendben a megjelenés évszámát, amikor a cikk megjelent a cikk címét, ahogyan a folyóiratban szerepel a folyóirat pontos címét annak a folyóiratfüzetnek az évfolyamát, amiben a cikk megjelent annak a folyóiratfüzetnek a számát, amiben a cikk megjelent a cikk első és utolsó oldalának oldalszámát

11 Például Szőts Gábor, Sós Csaba, Petrekanits Máté és Frenkl Róbert (1997): A három makrociklusos felkészülési rendszer nyomon követése orális glukóz tolerancia teszt és spiroergometria segítségével junior korú úszókon. Testnevelés- és sporttudomány, 28. 1, 8-15.

12 Megjegyzés 1. ha az internen vagy adatbázisban találunk folyóiratot, melyen feltüntették a fent említett adatokat, akkor azt úgy írjuk le, mintha valóban a kezünkben lett volna a folyóirat! Nem kell mellé csatolni a linket, de minden adat szerepeljen ott, mintha nem is az interneten találtuk volna a folyóiratot! Például: http://mstt.hu/wp- content/uploads/MSSZ_201404.pdfhttp://mstt.hu/wp- content/uploads/MSSZ_201404.pdf

13 Internetcím Kerüljük a weboldalakra való hivatkozást, de lehetnek olyan esetek, amikor valami nagyon a témába vágó, és szakszerű anyagot találunk az interneten. Vagy esetleg egy PDF dokumentumot, mely nem írható le könyvként és folyóiratként se, de valamiért nagyon szeretnénk szerepeltetni. Wikipédiát nem ajánlott felhasználni!

14 1. eset olyan weboldalt szeretnék leírni, mely egy szakmainak tűnő anyagot tartalmaz, és még a szerző neve is fel van tüntetve Pl: Pincési László: Sportolók kontra edző, viták, érvek, büntetések: Vita az edzővel: Janicsnak bejött, Husztinak nem. Elérhető: http://www.origo.hu/sport/20071026-sportolo- kontra-edzo-vitak-ervek-buntetesek.html?pIdx=4 Utolsó megtekintés ideje: 2015. december 02. http://www.origo.hu/sport/20071026-sportolo- kontra-edzo-vitak-ervek-buntetesek.html?pIdx=4

15 2. eset Nincs szerző, csak szakmai anyag Diszkoszvetés. Elérhető: http://www.magyar.sport.hu/sport/jat ekszabalyok/j_diszkoszvetes.htm Utolsó megtekintés ideje: 2015. december 02. http://www.magyar.sport.hu/sport/jat ekszabalyok/j_diszkoszvetes.htm

16 3. eset PDF fájlra hivatkozás Dr. Vágó Béla, dr. Gyimes Zsolt, Benczenleitner Ottó, Szalma László: Edzői magatartás és szülői hozzáállás a sikeres atléták felnevelése és menedzselése érdekében. [PDF dokumentum] Elérhető: http://www.masz.hu/images/stories/SzakmaiIr asok/2012/jan_12/edzi%20magatarts%20s%2 0szli%20hozzlls.pdf Utolsó megtekintés ideje: 2015. december 02. http://www.masz.hu/images/stories/SzakmaiIr asok/2012/jan_12/edzi%20magatarts%20s%2 0szli%20hozzlls.pdf

17 Korábbi dolgozat Korábban a témában készült szakdolgozat, diplomamunka, doktori értekezés, PhD dolgozat: Ezeket idézni nem szokás, viszont nagyon hasznos lehet. Hiszen ha valaki a mi témánkhoz hasonlót írt, egyszer már felderítette a terület szakirodalmát. Mindenképpen nézzük meg az ilyenek irodalomjegyzékét, mert nagyon jó kiinduló pont lehet, hogy mit használt fel. Így nagy segítséggel indulhatunk a szakirodalom feltérképezése során, hiszen valaki korábban már elvégezte a gyűjtést. Ilyenkor az érdekesnek vélt műveket személyesen is meg kell tekinteni! Nem csak bemásoljuk az irodalomjegyzékbe! Ez nem jelenti azt, hogy nekünk nem kell keresni semmit, hiszen akár több éves is lehet az a dolgozat, azóta számos új publikáció születhetett a témában.

18 Szövegközi hivatkozás 1.Ha szó szerint idézem a szerzőt, például egy teljes mondatot emelek át a művéből. Ilyenkor a mondatot idéző jelbe kell tenni és pontosan jelölni, hogy honnan származik. Pl. „Az egyensúlyozási képesség fejlesztése a tornasport egyik legfontosabb és egyben legkomplexebb problematikája.” 2.Ha csak gondolatot, gondolatmenetet veszek át, abban az esetben is jelezni kell, hogy honnan vettem az ötletet. Olyan esetben alkalmazzuk ezt, ha a gondolatot egy könyvből szerezzük, és felismerhető hasonlóság van a mondandóban, még akkor is, ha átfogalmazzuk a mondatot. Ilyenkor is jelölni kell a forrást, de az idézőjelet elhagyhatjuk.

19 Szövegközi hivatkozás formái A TF tudományos folyóirata, a Kalokagathia hivatkozási formája: Gondolatmenet átvétele esetén: Szöveg közben: (Haag, 2002). Két szerző esetében: (Sanders és Graham, 1995). Több szerző esetén, a nevek között vessző, az utolsó szerző előtt vessző: (Salvara, Bognár és Biró, 2002). 3 vagy több szerző esetén vagy kiírom mindet, vagy az „mtsai” rövidítést alkalmazom: (Lathrop és mtsai, 2001). Ha ugyannak a szerzőnek, ugyan abban az évben megjelent két különböző műve és mind a kettőre hivatkozunk: (Bognár, 2002a) később (Bognár, 2002b). Ezt a dolgozat végén

20 Szövegközi hivatkozás formái Szó szerinti idézet esetén: A szó szerinti idézeteket idézőjelek fogják közre, a hivatkozás megjelöli az oldalszámokat is (Kay, 2004. 43). Ha egy szerzőnek azonos évben publikált több írására hivatkozunk, azokat az egyes évszámok után írt betűkkel különböztetjük meg (Nagy, 1988a. 62.). Egy zárójelen belül több szerző munkáira hivatkozva az egyes tételeket pontos vessző(;) választja el és a nevek alfabetikus sorrendben követik egymást (Frenkl, 2003; Gergely, 2004; Keresztes, Pluhár és Pikó, 2003). A szerzők neve minden esetben dőlt betűvel van feltüntetve!

21 A tartalomjegyzék elkészítése miatt a fejezetek címét érdemes a word-ben címsorokká alakítani. Ezekből a word automatikusan el tudja készíteni a tartalomjegyzéket a kijelölt oldalra.

22 Felhasznált irodalom A hivatkozott irodalom a tanulmány végére kerül a szerzők (első szerző) szerinti szigorú betűrendben felsorolva. Ugyanannak a szerzőnek a publikációit évszám szerinti sorrendben kell felsorolni.

23 Hivatkozási jegyzék VS. Irodalomjegyzék! A szövegben előforduló minden hivatkozásnak meg kell jelennie az irodalomjegyzékben is! Vagy készíthetünk külön hivatkozási- és irodalomjegyzéket is. A hivatkozási jegyzékben csak azok a tételek szerepelnek melyeket idéztünk a dolgozatban, az irodalomjegyzékben pedig azok melyeket nem idéztünk, de a téma szempontjából érdekes.

24 Képek jegyzéke Ha képet illesztünk be a dolgozatba hivatkozni kell rá, ugyanúgy, mint a művekre. A dolgozat írása közben készítsünk képaláírást, hiszen ez alapján tudjuk elvégezni a hivatkozást. Ajánlott a kép alá helyezni a szöveget. Pl. 3. ábra: A helyből távolugrás összesített eredményei. Ifj. Tóth János, Tóth János és Hamar Pál (2012): Iskolai testnevelésben és tanórán kívüli labdarúgó foglalkozásokon részt vevő 9-10 éves tanulók teljesítményének elemzése. Magyar Sporttudományi Szemle, 13. 49, 41-45.

25 Csatolandók Ne felejtsétek a szakdolgozathoz csatolni az alábbi dokumentumokat:  Felhasználási engedély a TF Digitális könyvtár számára  Eredetiségi nyilatkozat  CD borító sablon Mind megtalálható a „hallgatók/szabályzatok” menüpontban a TF honlapján.

26 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szakdolgozatírás formai követelményei Pándi Dóra Edit TE könyvtáros."

Hasonló előadás


Google Hirdetések