Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az aktuális ágazati jogszabályi környezet, szabványok és ezek változásai - 1 Mérnöki Kamara - 27/12/ továbbképzés Előadó: Tóth András.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az aktuális ágazati jogszabályi környezet, szabványok és ezek változásai - 1 Mérnöki Kamara - 27/12/ továbbképzés Előadó: Tóth András."— Előadás másolata:

1 Az aktuális ágazati jogszabályi környezet, szabványok és ezek változásai - 1 Mérnöki Kamara - 27/12/2016-044 továbbképzés Előadó: Tóth András

2 Bevezetés A következő előadás a Paksi Atomerőmű tervezett új blokkjaival kapcsolatos jogszabályi változásokról és a szabványok használatának szabályozásáról fog szólni. Az előadás három részből áll: Jogszabályi változtatások az új blokkok létesítésének, ill. berendezések gyártásának és épületek építésének engedélyezésével kapcsolatban. A szabványok használatának új szabályozása Az orosz szabványok és szabályzatok státusa Az előadás során elsősorban az új blokkokkal, illetve az MMK tevékenységével kapcsolatos előírásokra koncentrálunk.

3 Tartalom 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról A 2015. évi VII. törvény a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról 118/2011. Korm. Rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről 247/2011. Korm. Rendelet az atomenergia alkalmazása körében eljáró független műszaki szakértőről 84/2015. Korm. Rendelet az atomenergiáról szóló törvény hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel kapcsolatos műszaki szakértői, tervezői, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői tevékenység szerinti szakmagyakorlásra való alkalmasság igazolásának és nyilvántartásba vételének részletes szabályairól, továbbá a nyilvántartás adattartalmára vonatkozó szabályokról

4 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról Az Atomtörvény legfontosabb előírásai: 4. § (8) Az atomenergia biztonságos alkalmazását … a tudomány és a technika fejlesztésével,… valamint szakemberek képzésével, továbbképzésével kell elősegíteni. 5. § (1) Az atomenergia alkalmazásának nukleáris biztonsági követelményeit - a tudomány eredményeinek és a nemzetközi tapasztalatoknak a figyelembevételével - rendszeresen felül kell vizsgálni, és korszerűsíteni kell. 6. § (2) Az e törvényben foglalt kormányzati feladatok végrehajtásáról a Kormány az Országos Atomenergia Hivatal …útján gondoskodik.

5 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról – folyt. 10. § (1) Az atomenergia biztonságos alkalmazásáért, a biztonsági követelmények betartásáért az atomenergia alkalmazója felelős. 11. § (1) Az atomenergia alkalmazása körében csak olyan személy foglalkoztatható, aki rendelkezik jogszabályban meghatározott iskolai végzettséggel, szakképesítéssel, és kielégíti a foglalkoztatás jogszabályban előírt feltételeit, továbbá megfelel az előírt egészségügyi követelményeknek. (2) Nukleáris létesítményekkel, … és azok rendszereivel és rendszerelemeivel kapcsolatos tevékenységek körében csak azok az intézmények, szervezetek, valamint gazdálkodó szervezetek működhetnek, amelyek megfelelő, a nukleáris biztonsági előírások részeként szabályozott minőségirányítási rendszerrel rendelkeznek. (5) A … munkakörökben történő foglalkoztatáshoz a rendőrség által kiadott közbiztonsági engedély szükséges.

6 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról – folyt. A hatósági engedélyezés és ellenőrzés általános rendje 12. § (10) A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról…szóló 2015. évi VII. törvény szerinti Beruházás Megrendelője kérelmezi az annak megvalósulásához szükséges valamennyi engedélyezési eljárást. (6) A nukleáris létesítmény létesítési eljárásában a szabványhasználat kötelező. (7) A nukleáris létesítmény létesítési engedélyezési eljárása és az … építési engedélyezési eljárás … egyidejűleg is lefolytatható. A … hosszú gyártási idejű berendezések … gyártására irányuló engedélykérelem … a létesítési engedélyezési eljárás alatt is benyújtható...

7 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról – folyt. 13. § (1) A … hatósági engedélyezési eljárás során biztosítani kell a szakértőként eljáró személyek függetlenségét. Az egyes eljárásokban kirendelt, illetve felkért szakértők egymással nem állhatnak semmilyen függőségi viszonyban, nem lehetnek az eljárásban érintett ügyfelek egyikének sem hozzátartozói, nem állhatnak semmilyen közvetlen vagy közvetett gazdasági kapcsolatban a kérelmezővel, illetve a hatósági eljárásban megjelölt technológia-szállítóval és annak versenytársával. (2) A …nukleáris biztonságára lényeges hatással levő tevékenység engedélyezése esetében a kérelmet megalapozó dokumentációt független szakértővel értékeltetni kell. A független szakértői értékelést a kérelmező… az arra vonatkozó nukleáris biztonsági követelmények szerint nyújtja be az atomenergia-felügyeleti szervhez. (3) A (2) bekezdéstől eltérően új atomerőművi blokk létesítési engedélyezési eljárásában a független szakértőt az atomenergia-felügyeleti szerv hivatalból vonja be az eljárásba.

8 Atomtörvény - Az atomenergia-felügyeleti szerv hatásköre 17. § (2) Az atomenergia-felügyeleti szerv hatáskörébe tartozik: 1. a nukleáris létesítmény a) telephelyének vizsgálatához és értékeléséhez, telephely jellemzőinek és alkalmasságának megállapításához, b) létesítéséhez, bővítéséhez, üzembe helyezéséhez, üzemeltetéséhez, tervezett üzemidején túli üzemeltetéséhez, üzemen kívül helyezéséhez, megszüntetéséhez szükséges nukleáris biztonsági engedélyezés; 3. a nukleáris létesítménnyel … összefüggő építmények hatósági engedélyezése és ellenőrzése…; 4. a nukleáris létesítmény rendszere, rendszereleme tekintetében a … tervezéssel, gyártással, szereléssel (beépítéssel), üzembe helyezéssel, … kapcsolatos tevékenységek műszaki sugárvédelmi szempontokra is kiterjedő engedélyezése és ellenőrzése;

9 Atomtörvény - Az atomenergia-felügyeleti szerv hatásköre – folyt. 9. jogszabályban meghatározott szerelési, kivitelezési technológiák, mérési, számítási, műszaki vizsgálati és értékelési módszerek leírásának, továbbá a biztonság szempontjából meghatározó munkakörök betöltésének jóváhagyása; 11. a 11. § (2) bekezdésében előírt minőségirányítási rendszer ellenőrzése; 12. a nukleáris létesítmény … biztonsági övezetének kijelölése és felülvizsgálata; 25. az atomenergia alkalmazása körében külföldi szakértő szakértői minőségének eseti hatósági elismerése; 43. az építészeti, mérnöki, építészeti-műszaki tervezési szakmagyakorlásra alkalmasság megállapítása, és az ezzel kapcsolatos nyilvántartásba vétel

10 Atomtörvény - Az atomenergia-felügyeleti szerv hatásköre – folyt. (2b) A nukleáris létesítménnyel … összefüggő, kormányrendeletben meghatározott építési engedélyezési eljárásokban építésügyi hatóságként az atomenergia-felügyeleti szerv jár el, eljárására az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény rendelkezéseit az e törvényben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

11 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról – folyt. 18/D. § (1) Az e törvény hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel kapcsolatos építészeti-műszaki szakértői, építészeti tervezői, építészeti műszaki ellenőri és építész felelős műszaki vezetői tevékenységet végezhet, aki az atomenergia-felügyeleti szervnél igazolja e tevékenység gyakorlására való alkalmasságát, és aki az atomenergia- felügyeleti szerv e célból létrehozott nyilvántartásában szerepel. A szakmagyakorlásra alkalmasság megállapítását az engedélyes kérelmezi. A szakmagyakorlásra alkalmasság abban az esetben állapítható meg, ha képzettsége, szakképzettsége, továbbá nemzetközi tudományos elismertsége alapján alapos okkal feltételezhető, hogy a szakmagyakorlásra alkalmas. A szakmagyakorlás igazolásának, valamint a nyilvántartásba vétel részletes szabályait kormányrendelet állapítja meg.

12 1996. évi CXVI. Törvény az atomenergiáról – folyt. 19/A. § (1) Atomenergia alkalmazása körében független műszaki szakértői tevékenységet az végezhet, aki e tevékenység végzésére a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló törvényben meghatározott területi mérnöki kamara (a továbbiakban: kamara) által kiadott engedéllyel rendelkezik… 19/D. § (1) Az atomenergia alkalmazása körében külföldi szakértő szakértői tevékenységet akkor végezhet, ha az atomenergia-felügyeleti szerv szakértői minőségét az adott szakkérdésben előzetesen eseti jelleggel elismeri. (2) Az atomenergia alkalmazása körében külföldi szakértő szakértői minőségének elismeréséről folyó eljárásban a kérelmező igazolja, hogy mely ország milyen szakértői névjegyzékébe, milyen szakterületen és szakképesítés alapján lett szakértőként bejegyezve.

13 2015. évi VII. törvény A törvény pontos címe: „a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos egyes törvények módosításáról” 1. § (1) A törvény hatálya … minden olyan beruházási tevékenységre kiterjed, amely a … 2014. évi II. törvény (a továbbiakban: Egyezmény) 3. §- ában foglalt 1. cikkének 1. pontjában meghatározott két új 5-6. atomerőművi blokkokkal történő fenntartásához szükséges minden építménnyel és berendezéssel, annak tervezésével, beszerzésével, létesítésével, üzembe helyezésével, valamint az üzemeltetésre történő előkészítésével közvetlenül összefügg (a továbbiakban együtt: Beruházás). (2) A Beruházás nemzetgazdasági szempontból különös jelentőséggel bír.

14 2015. évi VII. törvény – folyt. 6. Módosuló rendelkezések 8. § (1) A tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény 1. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki: „(4a) Kamarai tagság nélkül végezhet mérnöki, építészeti, illetve építészeti- műszaki tervezési szakértői tevékenységet az, aki az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény (a továbbiakban: Atv.) hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel összefüggésben végez mérnöki, építészeti, illetve építészeti- műszaki tervezési szakértői tevékenységet. A szakmagyakorlás szabályait az Atv. és a felhatalmazása alapján megalkotott jogszabály határozza meg. Ebben az esetben az (5) bekezdésben foglaltak azzal alkalmazandók, hogy elegendő az ott meghatározott bejelentés megtétele, a nyilvántartásba vételre az Atv. és a felhatalmazása alapján megalkotott jogszabály rendelkezései az irányadók.” (2) A tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvény 1. § (1) bekezdésében az „a (3) és (4) bekezdésben” szövegrész helyébe az „a (3)-(4a) bekezdésben” szöveg lép.

15 A 118/2011 Korm. rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről… 17. § (1) A nukleáris biztonsági hatóság engedélye szükséges … nukleáris létesítmény a) telephelyének vizsgálatához és értékeléséhez (telephely vizsgálati és értékelési engedély), b) telephelye jellemzőinek és alkalmasságának megállapításához (telephelyengedély), c) létesítéséhez, bővítéséhez (létesítési engedély),… j) építményeinek és épületszerkezeteinek, … építéséhez, bontásához, használatbavételéhez.

16 A 118/2011 Korm. rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről…- folyt. (1a) A nukleáris létesítmények létesítési életciklus szakasza során a nukleáris biztonsági hatóság … engedélye …szükséges a nukleáris rendszer, rendszerelem a) gyártásához (gyártási engedély), b) beszerzéséhez (beszerzési engedély), c) szereléséhez (szerelési engedély) és d) üzemeltetéséhez (üzemeltetési engedély).

17 A 118/2011 Korm. rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről…- folyt. 27. § (4) Az engedélyes … független műszaki szakértői értékelések rendszerével biztosítja, hogy a nukleáris létesítményben végzett átalakítások megfelelnek a nukleáris és a műszaki biztonsági szabályoknak, és teljesülnek a nukleáris biztonsági követelmények. 35. § A nukleáris biztonsági hatóság … igénybe veheti független műszaki szakértő közreműködését is.

18 A 118/2011 Korm. rendelet a nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági követelményeiről…- folyt. 3. § (2) Nukleáris biztonsággal összefüggő hatósági engedély megadásának feltétele a Nukleáris Biztonsági Szabályzatokban foglalt követelmények teljesítése. (3) A Nukleáris Biztonsági Szabályzatokban rögzített követelmények teljesítésének módszerére vonatkozó ajánlásokat a nukleáris biztonsági hatóság által kiadott útmutatók tartalmazzák. A hatóság munkáját irányító jogszabályok, az NBSZ-ek és az útmutatók a hatóság honlapján (http://www.haea.gov.hu/ ) találhatók.http://www.haea.gov.hu/

19 A Nukleáris Biztonsági Szabályzatok Az NBSZ-ek a 118/2011. Korm. Rendelet Mellékletei 1. kötet: Nukleáris létesítmények nukleáris biztonsági hatósági eljárásai 2. kötet: Nukleáris létesítmények irányítási rendszerei 3A. kötet: Új atomerőművi blokkok tervezési követelményei (4. kötet: Atomerőművek üzemeltetése) 7. kötet: Nukleáris létesítmények telephelyének vizsgálata és értékelése (8. kötet: Nukleáris létesítmények megszüntetése) 9. kötet: Új nukleáris létesítmény tervezési és létesítési időszakára vonatkozó követelmények 10.kötet: Nukleáris Biztonsági Szabályzatok meghatározásai

20 247/2011. Korm. Rendelet az atomenergia alkalmazása körében eljáró független műszaki szakértőről 2. § (1) Az Atv.-ben meghatározott feltételeken túlmenően szakértő az lehet, aki a) szakirányú felsőfokú végzettséggel (szakképzettséggel), b) alapképzésben szerzett végzettség esetében legalább nyolc év, mesterképzés esetében legalább öt év szakmai gyakorlattal rendelkezik. (2) Jogi személy, valamint egyéni cég szakértői tevékenység ellátására csak akkor szerződhet, ha személyesen közreműködő tagjai vagy alkalmazottai között érintett szakterületenként legalább egy, az érintett szakterülettel kapcsolatos szakértői engedéllyel rendelkező szakértő van. A szakvéleményt kizárólag a szakértő készítheti el.

21 247/2011. Korm. Rendelet az atomenergia alkalmazása körében eljáró független műszaki szakértőről – folyt. A független műszaki szakértői tevékenység szakterületei: Reaktorfizika, neutronfizika és a nukleáris üzemanyag viselkedése Termohidraulika Valószínűségi biztonsági elemzések Gépészet (emelőgépek, energetikai és áramlástani gépek, épületgépészet) Nyomástartó berendezések Anyagtudomány, anyagvizsgálat Építészet, statika, épületszerkezetek, épületszerkezeti anyagok

22 247/2011. Korm. Rendelet az atomenergia alkalmazása körében eljáró független műszaki szakértőről – folyt. Villamos technológia Mérés- és irányítástechnika Vegyészet Sugárvédelem Proliferáció-állóság Nukleáris védettség Nukleáris és más radioaktív anyagok szállítása Nukleárisbaleset-elhárítás Minőségügy, irányítási rendszerek Atomerőmű üzemeltetése

23 184/2016 Korm. rendelet A rendelet címe: „az atomenergiáról szóló törvény hatálya alá tartozó építményekkel, létesítményekkel kapcsolatos műszaki szakértői, tervezői, műszaki ellenőri és felelős műszaki vezetői tevékenység szerinti szakmagyakorlásra való alkalmasság igazolásának és nyilvántartásba vételének részletes szabályairól, továbbá a nyilvántartás adattartalmára vonatkozó szabályokról” Területi hatály: a rendelet vonatkozik mind a magyarországi, mind az Európai Uniós, mind pedig a 3. országbeli szakmagyakorlókra. 4. § A szakmagyakorlási alkalmasság nyilvántartásba vétele iránti eljárás papír alapon vagy elektronikusan, a szakmagyakorlási jogosultsági eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszer segítségével benyújtott kérelemre indul.

24 84/2016 Korm. Rendelet – folyt. 5. § (3) A nyilvántartásba vétel iránti kérelemhez csatolandó dokumentumokat azok hiteles magyar nyelvű fordításával együtt kell benyújtani. 7. § (1) A Hatóság a szakmagyakorlásra alkalmasságot megállapítja és a szakmagyakorlót, illetve a szakmagyakorló céget nyilvántartásba veszi, ha a) rendelkezik a hatáskörrel rendelkező szerv által a kiállítás helye szerint irányadó szabályoknak megfelelő formában érvényes szakmagyakorlásra jogosító okirattal, vagy szakmagyakorló cég esetében érvényes licenccel, b) rendelkezik a 2. § 6. pontja szerinti szakmai tevékenység tekintetében referenciával, és c) nyilatkozik arról, hogy a nyilvántartásba vételhez kötött tevékenységet Magyarország területén az adott tevékenységre irányadó hatályos jogszabályok rendelkezései, valamint egyéb szakmai, hatósági előírások, továbbá a vonatkozó érvényes szabványok előírásainak betartásával végzi.

25 A 84/2016 Korm. Rendelet végrehajtása A Rendelet alkalmazása folyamatban lévő ügyek esetén: A 2016.08.01 előtt beadott kérvények esetében nem kell rendelkezni az OAH által kiadott nyilvántartási számmal, ha a kivitelezési tevékenység is megkezdődött 2016.08.01-ig. Az OAH a kérelemmel kapcsolatos határozatát az ügyintézési határidő megkezdésétől számított 25 napon belül hozza meg. A nyilvántartásba vétel részletes szabályozása és a benyújtandó nyilatkozatok formanyomtatványai az OAH honlapján elérhetők.

26 Köszönöm a figyelmet! Kérdések?


Letölteni ppt "Az aktuális ágazati jogszabályi környezet, szabványok és ezek változásai - 1 Mérnöki Kamara - 27/12/ továbbképzés Előadó: Tóth András."

Hasonló előadás


Google Hirdetések