Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai."— Előadás másolata:

1 Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai

2 Gazdaság Előállítja az országban lakók számára a szükséges termékeket, biztosítja az ország működését. Két meghatározója: Termelés – termékek, áruk létrehozása Fogyasztás - termékek, áruk vásárlása felhasználása Piac – ahol az áru gazdát cserél (ma már gyakran virtuális hely)

3 Gazdasági szektorok az előállított termék alapján 1. Első szektor (primer) A nyersanyagok előállítója (mezőgazdaság, bányászat) 2. Második szektor (secunder) Más iparágak számára alapanyagok és késztermékek előállítója (ipar: kohászat, gépipar, gyógyszergyártás....) 3. Harmadik szektor (tercier) Az un. szolgáltatásokat biztosítja, nem hoz létre új terméket. (kereskedelem, bankok, távközlés, oktatás.....)

4 Gazdasági bevétel A gazdasági szektorokban előállított termékek és szolgáltatások értéke Az ország az értük befolyó pénzzel gazdálkodhat Az eladás történhet belföldön vagy külföldön Ez utóbbi az export.

5 Jellemzi a gazdaság fejlettségét: 1. Melyik szektor adja a bevétel nagy részét GAZDASÁGI SZERKEZET Miért? Az alapanyagok ára mindig alacsonyabb a késztermékekénél A késztermékekben több szaktudás, fejlesztés van. Fejlett országban a bevételek ma már a szolgáltatásból és az iparból származnak

6 Foglalkozási szerkezet (népességföldrajz) A felnőtt népesség munkát vállaló része = aktív kereső népesség Az aktív keresők aránya a fejlett országokban 40- 50%, a fejlődő országokban 30-40%. A foglalkozási szerkezet azt mutatja, hogy az aktív keresők milyen arányban oszlanak meg a gazdaság különböző szektorai között. A történelmi fejlődés során a foglalkozási szerkezet jellemző módon változott. A szektorok közötti áramlás iránya: mezőgazdaságból az iparba, majd harmadik szektorba. Ezt a jelenséget foglalkozási átrétegződésnek nevezzük.

7 A első vagy primer szektor: mezőgazdaság - növénytermesztés, állattenyésztés, halászat, erdő- és vadgazdálkodás, bányászat) A világ legrégebbi ágazata. Néhány évszázada még majdnem mindenki ebben a gazdasági ágban dolgozott. Legtöbben a fejlődő országok lakói közül dolgoznak a mezőgazdaságban.

8 Az ipar (második vagy szekunder szektor: feldolgozó- és építőipar....) Ma a világ népességének kb. 25%-át foglalkoztatja. A mezőgazdaságból egyre erőteljesebben áramlik át a munkaerő ebbe az ágazatba a fejlődő országok egy részében. Fejlett világban ez már lezajlott

9 A harmadik vagy tercier szektor A napjainkban lejátszódó tudományos-informatikai „forradalom” hatására a fejlett országokban az iparban dolgozók aránya is csökken, és az egyre dinamikusabban fejlődő szolgáltatások veszik át a munkaerőt.

10 A kutatással, fejlesztéssel kapcsolatos tevékenységek alkotják a negyedik (kvaterner) szektort.

11 Jellemzi a gazdaság fejlettségét: 2. Az aktív keresők milyen arányban dolgoznak az egyes szektorokban FOGLALKOZÁSI SZERKEZET 3. Az elérhetőszolgáltatások mennyisége és minősége (alapvető szolgáltatás: ivóvíz, orvosi ellátás...)!

12 Jellemzi a gazdaság fejlettségét: 4. Bruttó hazai termék (GDP) (gross domestic product) Az adott országban egy év alatt előállított végső felhasználásra szánt termékek és szolgáltatások összességének értéke. Dollárban (Miért?) GDP/fő az összehasonlíthatóság kedvéért

13

14 Jellemzi a gazdaság fejlettségét: 5. Az életkörülményekre vonatkozó adatok - születéskor várható élettartam - 1000 lakosra jutó orvos száma - analfabéták aránya......

15


Letölteni ppt "Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések