Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E-mobilitás - befektetés a jövőbe Dr. Anisits Ferenc „Nem az a fontos dolog a jövőt előre megmondani, hanem a jövőre jól felkészülni“ (Periklész

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E-mobilitás - befektetés a jövőbe Dr. Anisits Ferenc „Nem az a fontos dolog a jövőt előre megmondani, hanem a jövőre jól felkészülni“ (Periklész"— Előadás másolata:

1 E-mobilitás - befektetés a jövőbe Dr. Anisits Ferenc „Nem az a fontos dolog a jövőt előre megmondani, hanem a jövőre jól felkészülni“ (Periklész 490-429 Kr.e.)

2 Felvezetés Az elektromos mobilitás alatt szűkebb értelemben elektromos gépjárművek használatát értjük az individuális forgalomban. Az e-autó az, amely hajtási láncában villamos áram elektromos motorokat működtet.

3 Az E-mobilitás értelme Az elektromobilitás elsőrangú értelme a fenntartható fejlődés biztosítása. Az energia pénzbe kerül. Az energia fosszilis energiaforrásból pedig emberi életbe kerül.

4 Helyzetkép és forgatókönyv Az elektromobilitás térhódítása egy hosszú folyamat nem egy hirtelen bekövetkező állapotváltozás. Lépései:  2010. belépés az e-mobilitás korszakába,  2010-2020 útkeresés:,  2020-2030 áttörés; elektromos meghajtási lánc innovációja,  2030-2050 elektromos meghajtás dominanciája,  2050- technológiai váltás, energiafordulat.

5 Energiaátalakítási rendszer A hajtásra szolgáló energia termelése és a meghajtólánc felfoghatóak mint egy „energia átalakító-rendszer“ egyes építőelemei, amelyeket ökonómiai és ökológiai értékelésnél együtt kell figyelembe venni. Emissziómentes autó csak emissziómentes áramtermelésnél létezik

6 Elektromos hajtással szemben támasztott követelmények  Klímasemleges üzem.  Univerzális használhatóság.  Gazdaságosságos üzemeltetés.  Jó ár-érték arány.  Fejlesztési potenciál.

7 Elektromos hajtási koncepciók  Plug-in (akkumulátoros)  Hibrid  Hidrogén alapú üzemanyagcella  Metanol alapú üzemanyagcella

8 Összegző következtetések 1. Minden kihatás vizsgálatához a rendszer egészének szemlélete szükséges. 2. Az elektromobilitás előfeltétele a villamos áramtermelés gazdaságossága és tisztasága. 3. Elektromobilitás térnyerésének hordozója a hazai gazdaság; a munkahelyeket csak a gazdaság teremt; a politika gondoskodik a kedvező keretfeltételekről. 4. Az elektromobilitásnak támogatás nélkül kell sikeresnek lenni; amit a piac nem fogad el, azt nem gyártja az autógyártó.

9 Összegző következtések II. 5. Elektromobilitás alapvetően megváltoztatja az energiagazdaságot. 6. A politika feladata a kooperáció és az integráció menedzselése. 7. Társadalmi szemléletváltás: a fenntartható fejlődés szempontja fontosabb mint a fogyasztó szokása.

10 Zárószó  E-mobilitás = technikai forradalom.  A feladat megoldása elsősorban mérnöki, közgazdászi és menedzseri fejlesztési tapasztalatokkal rendelkező és iparban jártas szakembereket igényel.  Az együttműködés hiánya az egyetlen akadály „Aki egyhelyben topog, annak nem nő fű a lába alatt!“

11 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "E-mobilitás - befektetés a jövőbe Dr. Anisits Ferenc „Nem az a fontos dolog a jövőt előre megmondani, hanem a jövőre jól felkészülni“ (Periklész"

Hasonló előadás


Google Hirdetések