Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Helyi védett értékek bemutatása a védett értékek iránti elkötelezettség megerősítése. A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Helyi védett értékek bemutatása a védett értékek iránti elkötelezettség megerősítése. A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték."— Előadás másolata:

1

2

3 Helyi védett értékek bemutatása a védett értékek iránti elkötelezettség megerősítése. A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték található. Ezek egy része országosan védett, de számos (30 feletti érték) fővárosi védelem alatt álló. A helyi védett területek jobb megismerésével szeretnénk a helyi értékek védelmének szükségszerűségére felhívni a Főváros lakosságának ezen belül a fiatalok figyelmét felhívni és növelni az elkötelezettséget a helyi értékek védelme irányába. Ezek a természeti, kulturális értékek kiváló alkalmat adnak a fővárosi lakosok számára a környezettudatos, egészséges, és valamennyi társadalmi réteg számára elérhető kikapcsolódásra. Lényeges hogy az iskolások ismerjék a budapesti, a környezetükben lévő, ezért nagyon könnyen elérhető – helyi természeti értékeket. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyerekek már fiatal korukban megismerjék környezetüket és az abban rejlő természeti, kulturális értékeket. Kirándulások, természetismereti rendezvényeink ezt a célt is szolgálják. A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

4 A Magyar Természetvédők Szövetsége 1989-ben alakult, 33 szervezet alapította. Több mint 100 hazai környezet- és természetvédő szervezet közössége, amelynek fő célja a természet egészének védelme és a fenntartható fejlődés elősegítése. A tagság kiterjed Magyarország 19 megyéjére és a fővárosra. A Szövetség rendszeresen szervez szemléletformáló akciókat Budapesten. Kiemelten foglalkozik a helyi védett értékekkel, az elmúlt évben Budapest mellett öt megyében helyi védett értékekkel foglakozó kampányt is folytatott, és ezt a tevékenységet kívánja 2016-ban is folytatni. Honlapunk címe: www.mtvsz.huwww.mtvsz.hu Együttműködő partnerek: Budapesti Természetbarát Sportszövetség (BTSSZ) Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága segítséget nyújt a tablók tartalmának összeállításához, kiadványokhoz, kirándulásokon túravezetést biztosít. A rendezvények lebonyolításában együttműködünk a Közép-Magyarországi Zöldkörrel. Záró rendezvényünkön melyet később pontosítunk, a legalább 4 alkalommal résztvevőket tárgyjutalomba részesítünk. Természetismereti kiadványunk több természetvédelmi területről és az ott található tanösvények bemutatásáról természeti értékről szól mely elérhető és letölthető az MTVSZ honlapjáról. http://www.mtvsz.hu/kiadvanyok Pld. Naplás-tó; Margit-sziget, Róka-hegyi kőfejtő,Gellért-hegy-zöld turistaút, Kis-Sváb-hegy. A védett értékek bemutatása több fővárosi rendezvényen: a Föld Napján – kapcsolódva a Duna Ipoly Nemzeti Park rendezvényéhez -, BTSSZ Sas-hegyi ünnepségén, BTSSZ találkozókon, a Magyar Természet napján, közvetítjük a helyi értékekkel kapcsolatos üzeneteket. A rendezvényre kiállított sátorban tablókat állítunk ki, illetve játszóházat szervezünk gyerekeknek és felnőttek számára is. A rendezvényen természetvédelmi totót tölthetünk ki, amelyek a helyi védett értékekkel és a környezetbarát életmóddal kapcsolatos kérdéseket tartalmazzák. A totót kitöltőket ajándékokkal motiváljuk. Várunk minden érdeklődő, természetet kedvelő és védő, Budapestet szerető lakost. Legyünk lokálpatrióták, ismerjük meg Budapest természeti értékeit. A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatta.

5 A Rupp-hegy a budaörsön húzódó Csíki-hegyek vonulatának legkeletebbre eső tagja, közigazgatásilag Budapest XI. kerületéhez tartozik, amin belül Pösingermajor városrészben található.budaörsönCsíki-hegyekBudapest XI. kerületéhezPösingermajor Felépítő kőzete triász kori diploporás dolomit, a hegytetőn megjelenik a briozoás márga is. A területre leginkább a telepített fenyves mellett a természetes növénytársulások, a molyhos tölgy és különböző berkenye fajták a jellemzőek. A déli szélén sziklafüves és pusztafüves társulás mellett a Csíki-hegyek fővonulatára jellemző kisebb dolomitsziklagyep folt is megfigyelhető.dolomitmárganövénytársulásokmolyhos tölgyberkenye A területen 38 védett növényfajtát tartanak nyilván. Ezek közzül az ismertebbek: a Tavaszi hérics, az apró nőszirom, a nagyezerjófű, a magyar gurgolya, a fekete kökörcsin, a leánykökörcsin, a bíboros kosbor és a fehér madársisak is megtalálható.Tavaszi héricsapró nőszirom nagyezerjófűmagyar gurgolyafekete kökörcsinleánykökörcsinbíboros kosborfehér madársisak A 7,7 hektáros terület 1977 óta áll fővárosi védettség alatt.hektáros1977védettség A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja a hegylábi részen néhány évvel ezelőtt 10 darabos odútelepet alakított ki, melyet rendszeresen ellenőriz és karbantart. 2013-ban pedig ugyanezen szervezet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával 5 táblából álló tanösvényt létesített a védett terület kiépített sétaútja mentén. https://hu.wikipedia.org/wiki/Rupp-hegy

6

7

8

9

10

11 Az Ördög-orom [1] Budapest XII. kerületében, a Magasút városrészben található fontos természeti látványosság. Keskeny, sziklás, meredek oldalú dolomitrög a Farkas-völgy és az Irhás-árok között. Magassága körülbelül 317 méter. [1]Budapest XII. kerületébenMagasútdolomitrög Farkas-völgyIrhás-árok Kiváló panoráma nyílik innen a Széchenyi-hegyre, a Sas-hegyre és a Tétényi- fennsíkra. A Farkas-völgy feletti oldalán található az Ördög-szószék nevű szikla. Elhagyott kőfejtőjét természetvédelmi területté nyilvánították és ma már számos turistaút keresztezi.Széchenyi-hegyreSas-hegyreTétényi- fennsíkratermészetvédelmi területté https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96rd%C3%B6g-orom

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21


Letölteni ppt "Helyi védett értékek bemutatása a védett értékek iránti elkötelezettség megerősítése. A Főváros területén számos kiemelkedő jelentőségű természeti érték."

Hasonló előadás


Google Hirdetések