Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA"— Előadás másolata:

1 AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA
A súrlódási és a közegellenállási erő

2 Súrlódás Csúszási súrlódás, csúszási súrlódási erő (F súrl.) Mitől függ a csúszási súrlódási erő? Tapadási súrlódás, tapadási súrlódási erő (F ts ) A súrlódási erő növelése, csökkentése Gördülési ellenállás, gördülési ellenállási erő Közegellenállás, közegellenállási erő (F k)

3 Súrlódás

4 Súrlódás A vízszintes felületen ellökött test sebessége csökken, majd a test megáll.

5 Csúszási súrlódás Csúszási súrlódás azért jön létre, mert a testek felülete sohasem tökéletesen sima.

6 Csúszási súrlódás A csúszási súrlódás az érintkező és egymáson elmozduló testek egymáshoz viszonyított sebességét csökkenti. Egyenletes mozgásnál a súrlódási erő egyenlő nagyságú és ellentétes irányú a húzóerővel.

7 Csúszási súrlódási erő (F súrl.)

8 Mitől függ a csúszási súrlódási erő?

9 Mitől függ a csúszási súrlódási erő?
Méréssel megállapítható, hogy a csúszási súrlódási erő (F súrl.) akkor nagyobb, ha: nagyobb az érintkező felületeket összenyomó erőhatás és érdesebbek az érintkező felületek.

10 A csúszási súrlódási erő nem függ az érintkező felületek nagyságától.

11 Tapadási súrlódás Az egymással érintkező és nyugalomban levő testek között is fellép súrlódás, ha azokat el akarjuk mozdítani egymáson. Ez a hatás a tapadási súrlódás, melyet a tapadási súrlódási erővel jellemzünk. A tapadási súrlódásnak is az érintkező felületek egyenetlensége az oka.

12 Bár a hasábot húzzuk, a tapadás miatt mégsem mozdul el.

13 Tapadási súrlódási erő (F ts )
A tapadási súrlódási erő mindig egyenlő nagyságú és ellentétes irányú azzal az erővel, amellyel a testet meg akarjuk mozdítani.

14 Lépés közben a láb a súrlódás miatt hátranyomja a földet, a föld előre a lábat (hatás–ellenhatás), ezért tudunk járni.

15 A tapadási súrlódás teszi lehetővé pl
A tapadási súrlódás teszi lehetővé pl. a járást, a járművek elindulását vagy például azt, hogy a vékony gyapjú- és gyapotszálakat erős fonallá lehet összesodorni.

16 A súrlódási erő növelése
A dörzspapír vagy a súrolópor apró szemcséi a felület érdessége miatt megnövelik a súrlódási erő nagyságát, ezzel hatékonyabb munkavégzést tesznek lehetővé. A gyufa meggyulladása egy kémiai folyamat, melyet a dörzsfelülethez súrlódó gyufafej felmelegedése indít el.

17

18 A súrlódás csökkentése
Mind a csúszási, mind a tapadási súrlódási erő csökkenthető, ha az érintkező felületeket simábbra csiszolják, vagy a súrlódó felületek közé kenőanyagot juttatnak. Kenőanyag például az olaj, a zsír stb.

19

20 Gördülési ellenállás

21 Gördülési ellenállási erő
Elfordulás közben a felületi egyenetlenségek – mint a fogaskerekek – kiemelkednek egymásból. Ez az oka annak, hogy azonos feltételek mellett a gördülési ellenállási erő kisebb, mint a csúszásnál fellépő súrlódási erő. Ezért nagy jelentőségű találmány a kerék.

22

23 Közegellenállás Mindenki tapasztalta már, hogy vízben futni nehezebb, mint a parton, vagy erős széllel szemben kerékpározni is nehezebb, mint szélcsendben. A közeg olyan erőhatást fejt ki, amely csökkenti a test közeghez viszonyított sebességét.

24 Közegellenállási erő (F k)
Azt az erőhatást, amelyet a folyadékok, illetve gázok a bennük mozgó testekre kifejtenek, közeg-ellenállási erőnek nevezzük.

25

26 Közegellenállási erő (F k)
A közeg-ellenállási erő függ a mozgó test sebességétől, a közeg anyagától, a mozgó test keresztmetszetétől és a mozgó test alakjától.

27 Az azonos keresztmetszetű testek közül a csepp alakúnak a legkisebb a közegellenállása.
A madarak, a halak áramvonalas testfelépítését másoltuk le, mi, emberek, amikor hajót és repülőt építettünk.

28 Kísérletek


Letölteni ppt "AZ ERŐ SEBESSÉGVÁLTOZTATÓ HATÁSA"

Hasonló előadás


Google Hirdetések