Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VASA hajó elsüllyedése süllyesztők. Hajó adatai HajótípusSorhajó Pályafutása Építés kezdete1626. Vízrebocsátás1628. Szolgálatba állítás1628. Sorsa1628.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VASA hajó elsüllyedése süllyesztők. Hajó adatai HajótípusSorhajó Pályafutása Építés kezdete1626. Vízrebocsátás1628. Szolgálatba állítás1628. Sorsa1628."— Előadás másolata:

1 VASA hajó elsüllyedése süllyesztők

2 Hajó adatai HajótípusSorhajó Pályafutása Építés kezdete1626. Vízrebocsátás1628. Szolgálatba állítás1628. Sorsa1628. augusztus 10-én elsüllyedt. Általános jellemzők Vízkiszorítás1210 t Hossz69 m Szélesség11,7 m Merülés4,8 m Hajtómű3 árboc, 10 vitorla, 1275 m² Fegyverzet64 ágyú Legénység145 matróz, 300 katona

3 Süllyedés előzményei A mai fejlett tervezési eljárásokhoz képest régen nem voltak ilyen modern eszközök mint napjainkban. Ezért már a megtervezés is komoly kihívást jelentett a dán mesternek de az csak tetőzte a problémát hogy terveit nem tudta befejezni mert váratlanul elhunyt. Inasa folytatta a hajó tervezését és építését akink viszont nem volt olyan nagykörű tapasztalata mint mesterének. Ez nem lett volna akkora probléma ha a király nem szól bele a tervezésbe, ugyanis megtudta hogy más országok elkezdtek nagy hajókat készíteni így mindent megtett hogy az övé legyen a legjobb. Ám mivel nem értett a hajók elméleti részéhez nem gondolt a hajó stabilitására, irányíthatóságára.

4 Ez okozta a hajó vesztét, mivel nem tudtak annyi ballaszt tenni a hajó aljába hogy az stabil maradjon. Stabilitásán rontott hogy szélessége nagyobb volt mint kellett volna így nagyobb lett a vízkiszorítása. Az miatt hogy túlságosan kint volt a vízből a hajó rontott a stabilitásán, mivel jobban billegett. De nem ez az egy hiba volt a tervezés során. Először ugyanis nem tervezték akkorának, mint amilyennek végül megépítették. A gerincét még a régi tervek alapján csinálták meg de utána a király előállt a módosításokkal: nagyobb ágyúterek, Több ágyú Magasabb árboc Stb. Ezek mind hozzájárultak ahhoz hogy a hajó olyan instabil lett hogy a teszten –amikor 30 matróz rohangál fel-alá a hajón megpróbálva feldönteni azt- majdnem felborult.

5 A hajó elsüllyedésének története Senki nem merte elmondani a királynak hogy a hajó egy félresikerült kísérlet, ezért 1628 augusztus 10-én vitorlákat bontott és elhagyja a stockholmi kikötőt. Amint a hajó méltóságteljesen siklott a kikötő bejárata felé, hirtelen feltámadt a szél. A szél belekapott a vitorlákba, majd a Vasa az oldalára billent, de rövidesen visszaállt egyenes helyzetbe. Egy hirtelen jött második széllökés a hajót azonban már az oldalára fordította. Az ágyúnyílásokon keresztül a víz akadálytalanul tört utat a hajó belseje felé. A Vasa rövid idon belül a tenger mélyére süllyedt, örök hullámsírba temetve a személyzet 150 tagjából legalább harminc embert, ám egyes források szerint ötvenet.


Letölteni ppt "VASA hajó elsüllyedése süllyesztők. Hajó adatai HajótípusSorhajó Pályafutása Építés kezdete1626. Vízrebocsátás1628. Szolgálatba állítás1628. Sorsa1628."

Hasonló előadás


Google Hirdetések