Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kirándulás Tass pusztára 11.A. Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kirándulás Tass pusztára 11.A. Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak."— Előadás másolata:

1 Kirándulás Tass pusztára 11.A

2 Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak az innovatív technológiai fejlesztésekhez a korszerű, fél üzemi méretű kísérleti berendezések, amelyek a laboratóriumi és a nagyüzemi méretek közötti fejlesztési szakadékot áthidalják. Az Atkár, Tass-pusztán létesült biomassza fűtőmű

3 Fél üzemi Biomassza Fűtőmű

4 Atkár – Tass puszta

5 A Károly Róbert Főiskola Tass-pusztai telephelyén 2007 szeptemberében átadásra került fél üzemi biomassza fűtőmű alapvetően a laboratóriumi és a nagyüzemi méretek közötti fejlesztések elősegítését hivatott szolgálni. Iskolánk 11A osztálya tanulmányi kirándulás keretében látogatta meg a tangazdaságot.

6 A létesült biomassza fűtőmű: Károly Róbert Főiskola, Atkár, Tass puszta Bekerülési költsége: bruttó 216 900 000 Ft

7 A Biomassza Fűtőmű létesítésének célja Az alkalmazott kutatás jellegű kísérletek elvégzése energianövényként termelt anyagok, vagy mezőgazdasági hulladékok (biomasszák) tüzelésére vonatkozóan „Bioenergetikai Innovációs Klaszter létrehozása és a biomassza hasznosítása”.

8 A biomassza fűtőmű felépítése, működése A fűtőmű 2 db Kohlbach típusú – 1 db 600 kW-os és 1 db 400 kW-os, összességében 1 MW-os teljesítményű – biomassza tüzelésre készült kazánnal került szerelésre. A tüzelőanyagok aprított formában érkeznek be és így kerülnek tárolásra a kazánház melletti silótérben. A silótér fedett, de oldalról jórészt nyitott kialakítású. A beérkező tüzelőanyagot a szállítójármű a tároló szakaszba önti le, melyet a rakodókanállal ellátott traktor igazgat el.

9

10 A kazánok alapműszerezettsége-, és kiegészítő műszerek A műszerek adatait a központi vezérlő számító- gép gyűjti, innen a továbbiakban igény szerint kiolvashatók.

11 Kutatási irányok lehetnek Energetikai kutatások Környezetvédelmi kutatások

12 A terület megoszlása a következő: 32 ha szőlő terület 24ha energiaerdő 0,25 ha növényházi felület A Tass-pusztai telephely

13 A jellemzően kötött, középkötött, csernozjom barna erdőtalajon főleg szemes kukorica, búza, valamint ipari olajnövények, mint a repce és a napraforgó kerül termelésre. A tangazdaságban termesztett növények

14 Aktuális területek Őszi búza98,31 ha Szemes kukorica320,35 ha Napraforgó29,22 ha Zab5 ha Rozs2,72 ha Káposztarepce63 ha Takarmánynövények15,13 ha Legelő105,18 ha Gyümölcsültetvény5,2 ha Szőlő38,7 ha

15 Zöld energiával a Zöld Magyarországért projekt Tevékenysége során keletkezett eredmények minél szélesebb körben megismerte.

16 2000 m2-es hidrokultúrás növényházban, valamint a több, mint 200 m2-es fóliaházban végzi, melyekben elsősorban paradicsom és paprika termesztést folytat.

17

18


Letölteni ppt "Kirándulás Tass pusztára 11.A. Általános vélemények szerint a bioenergetikai húzóágazat további fejlesztésének egyik gyenge pontja, hogy alapvetően hiányoznak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések