Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatbázisok 5. gyakorlat. Jövő hét utáni héten ZH! (Adatmodellezés, normalizálás) és kötprog doksi leadás (adatmodell rész)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatbázisok 5. gyakorlat. Jövő hét utáni héten ZH! (Adatmodellezés, normalizálás) és kötprog doksi leadás (adatmodell rész)"— Előadás másolata:

1 Adatbázisok 5. gyakorlat

2 Jövő hét utáni héten ZH! (Adatmodellezés, normalizálás) és kötprog doksi leadás (adatmodell rész)

3 Dokumentáció követelmények ● Papíron, nyomtatva kell beadni ● Elektronikus formában vagy kézzel írva nem elfogadható! ● Tartalma: ● Az adatbázis E-K diagramja ● Az ebből képzett relációs adatbázisséma – Normalizálva 3NF-ig, részletesen levezetve – Külső kulcs feltételek egyértelmű jelölésével!

4 Ismétlés ● Kapcsolatok leképezése – hogy jön ki az új séma kulcsa? ● Kívánság?

5 Fogalmak ● Funkcionális függés ● Redundancia ● Dekompozíció

6 Redundancia ● Egy adatot a szükségesnél többször tárolunk ● Ezt általában nem szeretjük Hol van ebben a táblában redundancia?

7 Redundancia ● Egy adatot a szükségesnél többször tárolunk ● Ezt általában nem szeretjük Hol van ebben a táblában redundancia? Sok itt az egyforma sor, nemde? Meg tudjátok így is mondani, ki milyen nemű? (Emlékezetből mondani cheat. :) )

8 Funkcionális függés ● Egy attribútumhalmaz meghatároz egy másikat ● Ha rossz helyen van, redundanciát okozhat ● „Érezni” kell, hol van Hol van ebben a táblában funkcionális függés?

9 Funkcionális függés ● Egy attribútumhalmaz meghatároz egy másikat ● Ha rossz helyen van, redundanciát okozhat ● „Érezni” kell, hol van Hol van ebben a táblában funkcionális függés? Város és utca együtt meghatározzák az irányítószámot. (Budapestre nem működik, ott kerület is van.) A személyi számból kiderül az illető neme. (BTW, a születési dátuma is.) Minden, csak egy adott kulcstól különböző attribútumo(ka)t tartalmazó attribútumhalmaz funkcionálisan függ ettől az adott kulcstól (def szerint).

10 Funkcionális függés ● Jelölése: A → B, kiolvasva „B funkcionálisan függ az A-tól” vagy „A-tól funkcionálisan függ B” ● A és B attribútumhalmazok ● Példák: ● {város, utca} → irányítószám – Ha budapesti címeket is szeretnénk tárolni, ez már nem igaz, {város, kerület, utca} → irányítószám viszont igen. ● személyi_szám → nem

11 Dekompozíció (felbontás) ● Szétbontjuk a táblát több táblára ● Első számú fegyverünk a redundancia ellen ● Később meglátjuk, hogyan használhatjuk fel hatékonyan erre a célra

12 Dekompozíció (felbontás) ● Séma felbontása A → B funkcionális függés mentén: 1.Létrehozunk egy új sémát az A ∪ B attribútumhalmazból. Az új séma kulcsa az A lesz. 2.Az eredeti sémából töröljük B-t 3.Az eredeti sémában A külső kulcs lesz az új sémára ● Ha séma helyett konkrét táblát bontunk fel, akkor az 1. lépésben az új táblát az eredetiből az A ∪ B attribútumhalmazra vett projekcióval állítjuk elő.

13

14 7*4 = 28 mező 6*4 + 3*2 = 30 mező De akkor miért jó ez nekünk?

15 ● Kevés sornál úgy tűnik, csak annyi változott, hogy több mezőt tárolunk ● De elértük, hogy: ● ha egy adott utcát átsorolnak egy másik irányítószámhoz, vagy megváltozik a neve, csak egy helyen kell átírni ● ha kitörlünk mindenkit egy utcából, attól még tudni fogjuk, hogy mi az irányítószáma ● felvehetünk egy új utcát anélkül, hogy hozzárendelnénk embert – Vegyük észre, hogy a felbontás előtt ez nem lehetséges, mivel akkor a személyi számhoz is NULL-t kellene írnunk, amit nem tehetünk, mivel az kulcs.

16 A következő órán megnézzük ● Hogyan lehet felderíteni, hogy redundancia van egy táblában? ● Ha ez megvan, hogyan tudjuk azt megszüntetni felbontással? ● azaz ● normalizálunk ami a ZH-ban is benne lesz

17 Köszönöm a figyelmet! Ne felejtsétek el, 2 hét múlva ZH és doksi leadás!


Letölteni ppt "Adatbázisok 5. gyakorlat. Jövő hét utáni héten ZH! (Adatmodellezés, normalizálás) és kötprog doksi leadás (adatmodell rész)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések