Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007."— Előadás másolata:

1 Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007. november 8.

2 Felnőttképzés Felnőttképzési tevékenység a rendszeresen végzett iskolarendszeren kívüli képzés, amelyben a résztvevők nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban. Képzési jogviszony jön létre a képzésben részt vevő személy és a képzést végző szervezet között. A képzés a célja szerint lehet nyelvi, szakmai vagy általános célú képzés.

3 Esélyegyenlőség Az esélyegyenlőség egy olyan általános alapelv, amelynek leglényegesebb szempontjai az Európai Közösség alapító egyezményének 6. cikkelyében (tilalom nemzeti hovatartozás miatti diszkriminációról) valamint a 119.cikkelyében (a nők és férfiak egyenlő bérezése) vannak lefektetve. Ezek az alapelvek minden területen alkalmazandók, különös tekintettel a gazdasági, társadalmi, kulturális és családi életre. Ahhoz, hogy az esélyegyenlőség elve a gyakorlatban is érvényesülhessen, szükség lehet ún. pozitív megkülönböztető intézkedésekre is. Az Amszterdami szerződés hatálybalépésével egy új, a diszkrimináció tilalmáról szóló 6/A cikkely erősíti meg az esélyegyenlőség elvét. Ezen új cikkely célja, hogy a Tanács megtehesse a szükséges intézkedéseket mindennemű, a nembeli, a faji, az etnikai hovatartozáson, a koron, a vallási, a lelkiismereti, és a szexuális érdeklődésen alapuló diszkrimináció leküzdése érdekében.

4 A civil szervezetek az élet minden területén egyre nagyobb szerepet vállalnak. Egyre több civil szervezet vállal maga is felnőttképzést. A képzésekbe elsősorban pályázatok révén kapcsolódhatnak be. A hátrányos helyzetű célcsoportok elérésében tudnak elsősorban együttműködni a képző intézményekkel. A felnőttképzés és a civil szervezetek kapcsolata

5 Három gyermekes, kis településen élő, diplomás, GYES-ről visszatérő nő esetében az elhelyezkedési esélyei szinte a nullával egyenlők. Civil szervezetként a Nagycsaládos Egyesület a képző intézménnyel együttműködve tud megfelelő képzési lehetőséget ajánlani. Mi az amit kínálhatunk? -távmunkát, illetve az ehhez szükséges átképzést, új OKJ (fordítás, tutor szerep, Uniós projektekben való részvétel) Hátrányos helyzet ma Magyarországon

6 Pályázati lehetőségek Új Pálya program Az Új Pálya program a közszférából elbocsátott alkalmazottaknak kíván segítséget nyújtani olyan képzések támogatásával, melyek segítik az elhelyezkedést.

7 Az Új Pálya program a résztvevők számára ingyenes képzést biztosít. A képzésekben minden olyan közszférában dolgozó részt vehet, -akinek munkaviszonya 2006. július 1-jét követően létszámleépítés miatt szűnt meg, - vagy akár részmunkaidős foglalkoztatássá alakult, - vagy majd a közeljövőben kerül leépítésre a közszférából, de erről már tájékoztatta a munkáltatója.

8 A program nem csak diplomásokat céloz meg, hanem minden közszférából elbocsátott munkavállalót illetve az egészségügyi és pedagógia területen végzett pályakezdőket is. Az Új Pálya program keretében a célcsoport és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzésekre nyílik lehetőség. Komplex képzési csomagok esetében egy képzésen belül három tanfolyami végzettség is megszerezhető. (OKJ+nyelvi képzés+számítástechnikai ismeretek)

9 „Lépj egyet előre” program A kiemelt projekt alapvető célja az alacsony iskolai végzettségű, illetve szakképzetlen felnőttek képzése, akiket a hagyományos képzési programok nem, vagy csak nagyon korlátozottan érnek el, részben a motiváció és ösztönzés hiánya, részben a sajátos képzési szükségletek miatt. A program lehetőséget kínál számukra arra, hogy ingyenesen megszerezzék a szakképzésben való részvétel feltételét jelentő alapfokú végzettséget, valamint arra, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzettséget szerezzenek.

10 A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének a biztosításában a 7- 8. osztályos felzárkóztató képzésnek meghatározó szerepe van. Az esélyegyenlőség igazán csak akkor valósul meg, ha a bizonyítvány megszerzése után (8. osztály) szakképzési lehetőséget tudunk számukra biztosítani.

11 „Lépj egyet előre II.” A jelentkezéseket 2007. szeptemberétől fogadja a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal. A program időtartama 24 hónap. A programba való jelentkezés 2008. december 31-ig, illetve visszavonásig tart.

12 „Lépj egyet előre II.” A legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők a mindenkori minimálbér egy havi összegének megfelelő pénzbeli támogatásban részesülnek (az állásban lévők Képzési támogatás, míg az állásnélküliek megélhetési támogatás formájában) minden 150 óra teljesített képzési idő után. A programban résztvevő valamennyi felnőtt maximum 16.000,-Ft összegben tankönyv támogatásra jogosult.

13 A civil szervezetek, intézmények, hivatalok együttműködése a társadalom számára létkérdés. (pl. rendőrség - családsegítő- képzőintézmény-civil sz. stb.) A jogharmonizáción túl, az emberi kapcsolatoknak is meghatározó szerepük van az esélyegyenlőség megteremtésében. Együttműködés

14 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Civil Partnerség V. Regionális Konferencia Felnőttképzés és esélyegyenlőség – civil lehetőségek Aranyi Magdolna „Lépj egyet előre!” projektmenedzser 2007."

Hasonló előadás


Google Hirdetések