Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27."— Előadás másolata:

1 A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

2 A családi rendszerekről „A családban kezdődik minden.” Virginia Satir Dinamikus egység Rendszer Kommunikáció Szabályok Sokrétű kapcsolatok Erős érzelmek Közös cél Közös értékek Magatartásminták Önértékelés Családi alrendszerek Családi szerepek Családi életciklus Identitás Család rugalmassága Erőforrások mozgósítása Konfliktuskezelés A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

3 A család működését befolyásoló tényezők: - önértékelés - kommunikáció - a családi rendszer szabályai - a család társadalommal való viszonya Virginia Satir felosztása Problémás családokÉltető-tápláló családok Alacsony önértékelésMagas önértékelés Bizonytalan, indirekt kommunikációNyílt, őszinte kommunikáció Merev, rögzült, pozíciók, szabályokRugalmas, helyzethez illő, humánus szabályok Szorongó, alárendelő kapcsolat a társadalommal Választáson alapuló, nyitott kapcsolat a társadalommal DestrukcióKonstrukció A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015 október 27.

4 A kamaszkor „A kamasz hazugságával védekezik, szemtelenségével támad, lustaságába menekül, szerelmét féltékenyen gyötri, és magát is kínozza. Ez a küzdelem – ez a szabadságharc – vezeti az ifjúkoron át a felnőttkor felé.” Vekerdy Tamás Mélyinterjúk „ Sok aggodalom van bennem, mert szeretnék sok mindent másképp csinálni….Sára is szorongó alkat lett.” Anna, az anya „- Van, hogy én is felemelem a hangom, de van, amikor már annyira nem szeretnék belemenni, hogy a lehető legkevesebbet reagálok rá. -Nem hallják meg, amit mondasz? -Meghallják, de nem számít semmit.” Sára, a lány A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

5 Kamaszmediáció „A kamasznál fontos, hogy az előkészítő beszélgetésen azt érezze, hogy itt valami történik majd, ami más, mint ami eddig volt, és el fog jönni a mediációra.” Részlet a Dr. Kardos Ferenccel készített mélyinterjúból A kamaszmediáció sajátosságai, jellemzői  A kamasz egyenrangú félként való kezelése  A kamasz és a szülő képessé tevése egymás meghallgatására, a berögzült probléma megoldási mechanizmusok megváltoztatására  Gyakori tárgyalási témák: zsebpénz, rendrakás, barátok, hétvége, internet, tanulás, házimunka, stb.  Nagyon pontos fogalmazás  Egyensúlytartás a vállalásokban  Saját értékek háttérbe szorítása  Téma tartás, fókusz tartás  Mediátori felelősség: belső párbeszéd a folyamat közben  Utókövetés fontossága – személyes telefonos segítség + ülés A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

6 A kamaszmediáció módszertani sajátosságai Kamasz sajátosságokMediációs eszköztár Elfogadási nehézségekNegatívumok pozitívba való átfordítása (transzformálás) SérülékenységEgyenrangú félként való kezelés „lebegő figyelem” Verbalitási nehézségekTestbeszédre való érzékeny reagálás Értő figyelem „Páncél”Tesztelés Összefoglalás Erős érzelmekNormalizálás Külön tárgyalás Szülői erőfeszítések értékeléseDicséret ( 2 szint) A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.

7 „A bizalom csodákat tesz.” Köszönöm a figyelmet! Busai Barbara Elérhetőségeim: busai.barbara@gmail.com 30/413 56 85 A második születés kora. A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27.


Letölteni ppt "A második születés kora A kamaszkor és a kamaszmediáció sajátosságai Busai Barbara 2015. október 27."

Hasonló előadás


Google Hirdetések