Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"— Előadás másolata:

1 CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Családi szerepek, családi modellek

2 Téma 1 A család Az anya szerepe Az apa szerepe A nagyszülők szerepe
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Téma 1 A család Az anya szerepe Az apa szerepe A nagyszülők szerepe Téma 2 Családmodellek

3 A család Már a párválasztás sem egyszerű a mai világban.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A család Már a párválasztás sem egyszerű a mai világban. A családalapítás pedig életünk egyik legfontosabb lépése.

4 Az első gyermek megszületésével a házaspárból család lesz.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az első gyermek megszületésével a házaspárból család lesz. A teljes, jól működő család pozitívan hat a gyermek fejődésére.

5 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A gyermeknevelés viszont bonyolult feladat, melynek eredménye csak jóval később nyilvánul meg.

6 Az anya szerepe a családban
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az anya szerepe a családban A gyermek születése után a legnagyobb feladat az anyára hárul. Már a terhesség során kialakul az a szoros kapcsolat a gyermek és az anya között, mely a születés után tovább mélyül.

7 A nőnek feleségként, társként és anyaként is meg kell állnia a helyét.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nőnek feleségként, társként és anyaként is meg kell állnia a helyét.

8 Az apa szerepe Napjainkban már általában nem egyedüli családfenntartó.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az apa szerepe Napjainkban már általában nem egyedüli családfenntartó. Lényeges, hogy összhangban legyen az anyával a nevelés tekintetében.

9 Fontos, hogy részt vegyen a gyermeknevelésben.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Fontos, hogy részt vegyen a gyermeknevelésben.

10 Egyre nagyobb részt vállal a házimunkában.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Egyre nagyobb részt vállal a házimunkában.

11 A nagyszülők nagy segítséget jelenthetnek a gyermeknevelésben.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nagyszülők szerepe A nagyszülők nagy segítséget jelenthetnek a gyermeknevelésben. Tapasztalataikkal rengeteget segíthetnek. Ugyanakkor a generációs különbségek miatt egyes kérdésekben eltérő véleményen lehetnek a szülőkkel. Ezeket a nézetkülönbségeket ne a gyerek előtt vitassák meg.

12 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában

13 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A nagypapák és a nagymamák jelenthetnek egyfajta ellensúlyt a szülőkkel szemben. Viszont problémákhoz vezethet, ha túlságosan a fiatalokra akarják erőltetni az elképzeléseiket.

14 (Dr. Pálhegyi Ferenc alapján)
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Családmodellek (Dr. Pálhegyi Ferenc alapján) 1. A diktátor

15 Az apa van a középpontban.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A diktátor jellemzői: Az apa van a középpontban. Az anya megtesz mindent, amit férje kér, követel. Gyerekeket az anya látja el, akik apahiánytól szenvednek. Mennyire gyakori ez a családmodell manapság?

16 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 2. Az anyakirálynő

17 Az anyáé a vezető szerep, mindenki fölött áll.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az anyáé a vezető szerep, mindenki fölött áll. Az apa próbál a kedvében járni. A gyerekek tőle várják a segítséget a tanuláshoz.

18 3. „Minden döntések asszonya”
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 3. „Minden döntések asszonya”

19 Minden feladat az anyára hárul.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Minden feladat az anyára hárul. Az apa kihasználja ezt, semmit nem segít. A gyerekek nevelése egyre nehezebb.

20 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 4. Egyenlők káosza

21 Ez már egy napjainkra leginkább jellemző modern családmodell.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Ez már egy napjainkra leginkább jellemző modern családmodell. A szülők kivételeznek. Határozatlanság jellemzi őket. A gyermek a határozatlanságot tanulja meg.

22 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 5. Egymást túlüvöltve

23 A szülők állandóan veszekednek. Mindenki ragaszkodik a saját igazához.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szülők állandóan veszekednek. Mindenki ragaszkodik a saját igazához. Nincs elfogadás, empátia, alkalmazkodóképesség a szülők között. A gyerek bizonytalanságban él, nem tudja, kinek a pártjára álljon.

24 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 6. A csonka család

25 Az egyik szülővel történt valami (meghalt, elment).
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az egyik szülővel történt valami (meghalt, elment). A másik fél szerepkörét is vállalnia kell annak, aki a gyerekekkel egyedül maradt. A gyereknek látnia kellene férfi és női modellt, ami itt nem adatik meg neki. Ez a későbbiekben a saját életében vezethet prolémákhoz.

26 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 7. Kapcsolat nélkül

27 Az apa a munkájába menekül.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Az apa a munkájába menekül. Nincs a felesége, gyermekei mellett a fontos pillanatokban. A gyerekek vágynak apjuk szeretetére, de csak ritkán kapják meg. A szülők magányosak a házasságban, nincs igazi kapcsolat közöttük.

28 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 8. A szülők kedvence

29 Egy gyerek van a családban.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában Egy gyerek van a családban. A szülők mindent megadnak neki, elkényeztetik. A gyerek ezt gyakran ki is használhatja.

30 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 9. Az anyós a főnök

31 A szülőket bábként irányíthatja. Érzelmileg zsarolhatja a szülőket.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szülőket bábként irányíthatja. Érzelmileg zsarolhatja a szülőket. Élettapasztalata révén általában azt hiszi, joga van beleszólnia mindenbe. A szülők testi-lelki egységét megzavarhatja ez a folyamat.

32 TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában 10. Az ideális család

33 Működik az elfogadás, tolerancia. Tudnak egymáshoz alkalmazkodni.
TÁMOP / Innovatív iskolafejlesztés a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában A szeretet alapul. Működik az elfogadás, tolerancia. Tudnak egymáshoz alkalmazkodni. Ideális női-férfi szerepeket töltenek be a szülök. Az apa vezeti a családot. Az anya biztosítja a családi összetartást. Minden tagnak jó érzés otthon lenni.

34 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS"

Hasonló előadás


Google Hirdetések