Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai."— Előadás másolata:

1 A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai

2 A Cserkészet

3  A cserkészet vagy cserkész mozgalom egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint felekezettől függetlenül. Célját, alapelveit és nevelési módszer határozza meg.

4 Cserkész jelszó: Légy Résen! Jelentése: Törekedj mindig arra, hogy valami jót tehess Embertársaiddal! Cserkész köszönés: Jó munkát! A cserkészek bal kézzel fognak kezet, közben a jobb kezükkel tisztelegnek. - mert a lelket is beleviszik Tisztelgés: Nagy ujj védi a kicsit Nagy ujj védi a kicsit Hármas szám: 2-es ujj: Haza 2-es ujj: Haza 3-as ujj: Isten 4-es ujj: Embertárs Hármas szám: KötelességteljesítésTörvénytartásSegítőkészség

5 A 10 Cserkésztörvény  A cserkész egyenes lelkű és feltétlenül igazat mond!  A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel: Istennek, Hazának és Embertársainak tartozik!  A cserkész ahol tud segít!  A cserkész minden cserkészt testvérének tekint!  A cserkész másokkal szemben gyöngéd, magával szemben szigorú!  A cserkész szereti a természetet, jó az álatokhoz és kíméli a növényeket!  A cserkész feljebbvalóinak jó lélekkel és készségesen engedelmeskedik!  A cserkész vidám és meggondolt!  A cserkész takarékos!  A cserkész testben és lélekben tiszta! Kiscserkész törvények: Kiscserkész törvények:  1. A kiscserkész engedelmes és segítőkész.  2. A kiscserkész szereti a rendet.  2. A kiscserkész szereti a rendet.

6

7 Hierarchia  Óvodás cserkészet apródok, tündérek, fiókák (5-7 évesek)  Kiscserkészet (7-10 évesek)  Cserkészet (10-14/16 évesek)  Rovercserkészet (14/16-18/20 évesek)  Ifjúsági cserkészet – öregcserkészet (18/20- 24/25 évesek)  Felnőtt cserkészet – családi cserkészet  Őrsök, Őrsvezetők

8 Mit is tanulnak ebből a gyerekek?  Tiszteletet az idősebbek iránt  A természet szeretete  Talpra esettség  Csapatban érvényesülni  Segítő készséget  Kedvességet És mindezt úgy,hogy élvezik a gyermekek az egészet.

9 Selmecbányai Hagyományőrzés Jó Szerencsét!

10 “Selmec: Az Istened, Anyád,Szeretőd,Menyasszonyod,Testvéred,Mindened, Aki bántja: ellenséged!“

11 bALEK okítások bALEK feladatok Daltan Tanszékek

12 A balek tízparancsolat: 1. balek kussch ! 2. balek kussssch ! 3. balek kussssssch ! 4. balek légy illedelmes ! 5. balek ne légy falánk ! 6. balek ne légy konfidens ! 7. balek mutatkozz be ! 8. balek illedelmesen köszönj ! 9. balek a Firmák asztalához csakis engedéllyel ülj ! 10. balek válassz magadnak Firmát ! A balek definíció szerint: Zöldfülű, (sárgacsőrű, büdös), poros hasú, ész és értelem nélküli véglény, amely A balek definíció szerint: “ Zöldfülű, (sárgacsőrű, büdös), poros hasú, ész és értelem nélküli véglény, amely minden tekintetben, az Isteni Fényben Tündöklő Dicső FIRMÁK támogatására szorul.” Agya még üres, de Agya még üres, de fejlődőképes. A balek legfőbb feladata, hogy kövesse és figyelje Firmáját, akitől tanulhat, ügyelve arra, hogy mindig betartsa a balekok tízparancsolatát.

13

14 Beavatás  bALEK Feladatok  bALEK ZH  bALEK vizsga  bALEK szóbeli vizsga

15 bALEK Keresztelés Fiúsítás Keresztelés

16 Alappillérek ÖsszetartásTestvériségSzeretetTisztelet

17 Hierarchia Valéta Elnök BurschFiliszterVeteránFIRMAKohlenbrennerbALEKpogány

18 Mit tanulhatnak ebből a főiskolások?  Összetartást  Tiszteletet  Dolgozni tudást  Állóképességet Mindezt teljesen önkéntes alapon egy cél eléréséhez ami az hogy elmondhassuk Hagyományőrzők vagyunk!

19 A hasonlóság  Köszönés  Szabályrendszer (parancsolatok)  Egyenruha  Önkéntesség

20 Cél  A Két hagyomány megismertetése  Annak szükségességének feltárása  Saját élmények elmesélése  Az emberek érdeklődését felkelteni ilyen fajta tevékenységek felé

21 LÉGY RÉSEN! JÓ SZERENCSÉT! VISZONT LÁTÁSRA!


Letölteni ppt "A Cserkészet és a Hagyomány- őrzés Nevelésre Gyakorolt Hatásai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések