Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag."— Előadás másolata:

1

2 1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag késői: babiloni fogság idején (Kr.e. VI. sz.). - Isten nemcsak a történelem ura (ld. fogság), hanem a természet (a világ) ura is. c) Célja: Nem történeti beszámoló, hanem egyfajta történeti magyarázat (ok-magyarázat; eredet-magyarázat): Mi a világ? Mi az ember? Mi a bűn? (Később: Mi a megváltás?)  A jelen értése a cél …

3 2. A „hatnapos teremtéstörténet” („hexaémeron”) / 1. a) Műfaj: A Biblia „kezdő himnusza”. b) Felépítése: - 7. nap: szombati pihenő… „szétválasztás(ok)”„benépesítés” 1. nap: világosság  sötétség 2. nap: alsó vizek  felső vizek 3. nap: tenger  szárazföld (+ növények) 4. nap: égitestek 5. nap: halak és madarak 6. nap: szárazföldi állatok + ember

4 3. A bibliai teremtéstörténet tanításai / 1. – A világot Isten teremtette: Ugyanaz a világ ura, mint Izrael Istene. Rajta kívül senki (és semmi) nem vett részt a világ létrehozásában. – Az egész világot („az eget és a földet”) Isten teremtette: A világban semmi sem esik kívül Isten teremtő akaratán (- kivéve a „bűnt”). – Isten a világot szavával teremtette „semmiből”: A világ létének egészét Isten teremtő akaratának köszönheti, mindennek az oka Isten akarata. – Isten „hat nap alatt” teremtette a világot: A világ teremtése Istennek egy „megfontolt” és „eredményes”, „sikeres” cselekedete.

5 3. A bibliai teremtéstörténet tanításai / 2. – Isten saját dicsőségére teremtette a világot: Az egész himnusz a „szombatra” (az Istennek szentelt napra) fut ki, arra irányul. A teremtés egyfajta viszonyt eredményez a Teremtő és a teremtmény között: A teremtmény ajándékba kapja Istentől i) saját létét, ii) az Istennel való kapcsolat lehetőséget (Isten létét). → A szeretet (Jó, Egy) „ki akar áradni”. (= neoplatonikus jellegű értelmezés)

6 4. A bibliai teremtéstörténet értékelése Mitikus világkép: Bibliai világkép: ember  istenek + világ → A világ = az istenek „felségterülete”. Isten  ember + világ → Az ember kapja a világ feletti uralom feladatát. = A „technika” feltétele. A Biblia „világképe” radikálisan eltávolodik a világról alkotott mitikus elképzelésektől:


Letölteni ppt "1. A „teremtéstörténet(ek)” elbeszélése(i) a) Helye (helyük) a Bibliában: Ter (1 Móz) 1, 1 – 2, 25 (= első két fejezet). b) Keletkezése: - Viszonylag."

Hasonló előadás


Google Hirdetések